fbpx

Pentagon potvrdio razvoj supersoničnih raketa, koje je Trump nazvao “super-duper”

Najava Super Dupera

U petak je predsjednik Donald Trump objavio da SAD razvija najsuvremeniju supersoničnu raketu za koju je naglasio da bi trebala biti superiornija od onih koje trenutno stvaraju Rusija i Kina. Glasnogovornik američkog ministarstva obrane, Jonathan Hoffman potvrdio je da Pentagon razvija sofisticiranu supersoničnu raketu, o kojoj je ranije govorio predsjednik Donald Trump. On je u petak je ”tvitnuo” o tome da je u tijeku proces izrade niza supersoničnih raketa “kako bi se suprotstavili našim protivnicima”.

Izjava je uslijedila nakon što je Trump rekao novinarima, ranije tijekom dana, da SAD trenutno radi na onome što je POTUS opisao kao “super-duper raketu”, za koji je tvrdio da je “17 puta brža od onoga što oni trenutno, kada to usporedite s raketom koju mi imamo sada”. Prema njegovim riječima, specifikacije nove rakete trebale bi biti superiornije od onih supersoničnih raketa, koje su trenutno razvile Rusija i Kina.

POTUS je govorio nakon što je internetska stranica, Defense News, citirala izvršnog dužnosnika američkog ratnog zrakoplovstva (USAF) Willa Ropera, tijekom brifinga za novinare krajem travnja, o tome da je USAF zainteresiran za dobivanje informacija od tvrtki radi pokretanja novog programa prototipa, koji se odnosi na  tehnologiju supersoničnu, krstarećih raketa za blisku budućnost. Pozvao se na međunarodno natjecanje na terenu, za koje je Roper rekao da američka vojska želi biti sigurna kako nikome neće prepustiti vodstvo u poljima ”scamjet” i supersonične tehnologije krstarećih raketa.

Primjedbe su uslijedile nakon što je Michael White, pomoćnik ravnatelja za supersoničnu energiju u Uredu američkog pomoćnika ministra za istraživanje i inženjering, rekao da Pentagon pokušava prestići Rusiju i Kinu u smislu razvoja supersoničnih oružja.

Ranije je američka administracija zatražila najmanje 3.2 milijarde dolara financiranja programa za razvoj supersoničnog naoružanja u sljedećoj fiskalnoj godini, što je povećanje od gotovo 500 milijuna dolara u odnosu na 2020. godinu.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, Sergej Rjabkov prošlog je mjeseca naglasio kako Moskva ne može voditi dijalog s Washingtonom o novom ruskom supersoničnom oružju bez temeljite rasprave o supersoničnim projektima SAD-a, kao i o svojim planovima za stvaranje globalnog proturaketnog sustava i za razmještaj oružja u svemiru.

“Ne možemo zanemariti ove američke vojne projekte, jer ih smatramo izrazito destabilizirajućim u pogledu strateške sfere”, istaknuo je Rjabkov.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
32 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Nekoime
Gost
Nekoime
5 mjeseci prije

Kad ze Musk i Gates prihvate razvoja……

Borik
Gost
Borik
5 mjeseci prije

Odmah se samozapale kao i ona propast od Tesle.

alex
Gost
alex
5 mjeseci prije

To će bit nešto uspješno kao F-35, pa će ih na silu prodavat saveznicima. Koliko će milijsrdi $ skurit, bilo bi im isplativije kupit od Rusa, koji prodaju i čitave tvornice za proizvodnju…sve za dobru lovu.
Od kada su američki naci raketaši poumirali, sve su im rakete, manje-više, pušiona u odnosu na ruske. Uključujući i one za let u svemir, za koje i dalje kupuju ruske motore…nakon pol stoljeća i milijardi dolara.

Pedro del negro😎
Gost
Pedro del negro😎
5 mjeseci prije

Samo tri riječi … Avangard, Samarat,Cirkon!!!!😲😲

Mikojan
Gost
Mikojan
5 mjeseci prije

Pedro del negro, samo tri slova BBC !
(uh, koliko puta me to zbunjivalo)

Dejan
Gost
Dejan
5 mjeseci prije

Tramp unapred obećava 17 puta brže rakete od zvuka. I sad treba vremena napraviti ih a da budu potpuno operativne. A znamo kako su amerikanci operativni sa novim tehnologijama – pravi primer je avion F-35 koji se x puta morao doradjivati, popravljati, krpiti, praviti zakrpu na zakrpu. Ali bitan je marketing, da se gromoglasno najavi ono što se želi a kada će to i da li će to postati operativno nije baš od presudne važnosti.

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

Dejan, svaki novi projekt ima nedostataka. F 35 nekad i danas su dva različita pojma. Nemoj sumnjati u kvalitetu tog zrakoplova. Ne dao Bog da se moraš boriti protiv njega. Negativno mišljenje o tom zrakoplovu plasiraju ljubomorni ljudi. Do sada je napravljeno nekoliko stotina tih zrakoplova koji su već u operativnoj uporabi, a neki su i borbeno djelovali. I na kraju, ne se ismijavati nečemu što ne kužiš.

Dejan
Gost
Dejan
5 mjeseci prije

Ad astra
ajde što ću se ja, najobičniji čovek ismijavati za F-35, već se treba zapitati ima li osnova za tako nešto. I taj avion je ismijavan i kritikovan uzduž i popreko od strane svih stručnjaka koji se razumeju u principe aeronautike i avione. Taj avion je od početka bio konstrukcijski loš. Glavna snaga Amerike je u njenoj propagandi, uz dolar naravno. A propaganda stvara moćnu iluziju. Kada pogledamo ruski su57 on je prilično dobro napravljen iako će biti sigurno modifikacija u njegovoj proizvodnji da bi se učinio još boljim. Za F35 je mnogo tekstova napisano o njegovim manjkavostima da i najveći navijači vide da ima tu prilično problema. A što se tiče borbe protiv njega, Rusi nisu nikako impresionirani tim avionom. Za male zemlje je i F18 ubica i strahota koje nemaju čime da mu se suprotstave. A tu je ogromna cena F35, gde se postavlja pitanje da li je taj avion napravljen da pravi pare i biznis ili je napravljen da ima najbolje tehničke karakteristike? Odgovor je jasan svima…

ad astra
Gost
ad astra
5 mjeseci prije

Dejan, krenimo redom. Kako znaš da je SU 57 dobar, a F 35 loš?. Tako što si nešto pročitao negdje. Znači, ako Rusi ne dozvoljavaju da iziđe ni jedna informacija o lošim stranama SU 57, a Ameri dozvole, da je SU bolji. Krivo postavljena teza. Karakteristike SU 57 mogu se samo nagađati. Što se tiče F 35, to je jedan avangardan projekt koji dosta vas ne kuži. Kažeš F 18. To je krema na kraju. Ta dva aviona su potpuno različita. Dejan, kad ti ponovo počinje škola? Iskoristi vrijeme za učenje i ne daj se navući na novinarske smicalice. Razmišljaj svojom glavom.

Zadranin
Gost
Zadranin
5 mjeseci prije

ad astra

Aj ne sramoti se, i ne govori drugima s visoka.

Već sam te par puta školovao na ovom portalu, u vezi bdp-a i snage ekonomije, te vezano za kineski vojni proračun.

Po svojoj povijesti, nisi ti ništa posebno “kompetentan” ni za ovu temu.

P***!

ad astra
Gost
ad astra
5 mjeseci prije

Zadranin, kad s tobom pričam o stolariji, uvijek slušam tvoje savjete jer je to tvoja struka. Ali kad se priča o međunarodnim odnosima i vojsci, oprosti ali tu si inferioran. A što se tiče GDP-a, nemoj molim te započinjati temu u koju se ne kužiš.

Zadranin
Gost
Zadranin
5 mjeseci prije

ad astra

Rekao sam ti, ne sramoti se.

Svima je ovdje već poznata tvoja “kompetentnost”.

Reci nam opet: kako se iskazuje “snaga ekonomije” neke zemlje?
Jel veličinom GDP-a? 😂

Reci mi: jesi pročitao link do kraja, onaj koji sam ti ostavio vezano za kineski vojni proračun.. i kako se iskazivanje kineskog vojnog proračuna i zapadnokenjskog razlikuje, i u čemu se može,a i ne može uspoređivati sa istima?

Ako jesi, što si zaključio? Jesu Kinezi prestali proizvoditi i modernizirati svoju vojsku, kao što si tvrdio?

Pošto si ti ipak upućen u sve, pa čak i u planove kineske Komunističke Partije..

P***!

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

Zadranin, da li ne kužiš ili se zezaš. Ako se zezaš, ok svatko ima svoj stil. A ako ne kužiš, e onda je to problem.
BDP ili bruto domaći proizvod je pokazatelj ukupne vrijednosti dobara i usluga proizvedenih u zemlji tijekom cijele godine i vrlo je važan za gospodarstvo svake zemlje. Tako se, na primjer, razvijenost zemlje mjeri bruto domaćim proizvodom po stanovniku, gdje se BDP dijeli brojem stanovnika. Budući da je BDP pokazatelj koji se na cijelom svijetu računa na isti način, pomoću njega se mogu uspoređivati pojedine zemlje i njihov stupanj razvoja.

Zadranin
Gost
Zadranin
5 mjeseci prije

Ad astra

Skužaj zbog zakašnjelog odgovora, pun sam posla.

Sve je to točno što govoriš da se iskazuje BDP-om, ali opet ti govorim da BDP nije pokazatelj “snage ekonomije”.

Tvoj problem je što miješaš pojmove: nas su u ekonomiji učili pojam “snaga ekonomije”, a ti, koji bit će nisi ni učio ekonomiju jer miješaš pojmove.. stalno googlaš Strength of economy.. a taj pojam amerokenjci(i englezi) koriste za iskazivanje “veličine BDP-a/ekonomije”, a ne za iskazivanje snage ekonomije.

Još jednom ću te poučiti: snaga ekonomije se iskazuje:

-postotkom zadovoljenih/ispunjenih domaćih potreba domaćom proizvodnjom.

– rastom/ili padom tog BDP-a koji stalno spominješ, pošto ti sam BDP ne govori/pokazuje to.

– zaposlenost/nezaposlenost u ekonomiji/državi

– stabilnost cijena/inflacija.

Evo ti primjer snage ekonomije koju je korona prokazala: amerokenjci nemaju jaku proizvodnju zaštitnih maski i opreme, i ovisni su o uvozu istih. amerokenjci, i većina eurokenjaca (pa i moja Hrvatska) nemaju jaku domaću proizvodnju lijekova i njihovih sastojaka, te su ovisni o njima.

Povećanjem domaće proizvodnje deficitarnih proizvoda ojačavaš svoju ekonomiju, i time povećavaš BDP, zaposlenost, stabiliziraš cijene itd.

Sam podatak BDP-a ti ne pokazuje ove stvari.

Sad ti odluči jesi što naučio, ili ćeš i dalje ostati neuk. I pun sebe.

P***!

Dejan
Gost
Dejan
5 mjeseci prije

ad astra
Jeste, negde sam nešto pročitao. Baš kao i ti. Ili ti hoćeš reći da si pilot na F35 pa znaš iz prve ruke o čemu pričaš? Ono što je izašlo u medijima, kao i na vojnim forumima gde su kvalifikovani oficiri pričali o F35 nije bilo uopšte pohvalno. Ne znam zašto ti je toliko stalo da odbraniš taj neuspešni projekat američke vojske? I nije da se baš ne zna ništa o su57… A inače me nije mnogo briga za karakteristike aviona ali eto malo ćaskamo, samo je bitnije da se zna šta je istina a šta propaganda. I ja baš razmišljam svojom glavom, a ti? Da li se ti navukao na smicalice raznih novinara? Osim ako nisi pilot na F35. U tom slučaju podeli nam svoje letačko iskustvo…

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

Dejan, da i ja sam negdje nešto pročitao, ali imao sam priliku i razgovarati s ljudima iz struke. Uz to, čitao sam s razumjevanjem. Postavit ću ti jedno pitanje i ako znaš odgovor na njega znat ćeš i namjenu F 35. Zašto su povučeni helikopteri Kiowa? Ako znaš odgovor znat ćeš i dosta toga o namjeni F 35.

Dejan
Gost
Dejan
5 mjeseci prije

Evo ti najnoviji članak gde piše o F35.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-05-11/f-35-s-image-as-428-billion-bundle-of-flaws-improved-by-fixes
Pusti sad helikoptere. Ameri su imali toliko muke sa ovim avionom da je prosto neverovatno da su sebi dozvolili takvu blamažu. Stvar je u korupciji, a delom i u nesposobnosti.
Evo i još jedan tekst gde se porede sposobnosti su57 sa američkim avionima
https://militarywatchmagazine.com/article/su-57-s-chief-engineer-explains-why-next-generation-russian-fighter-can-beat-america-s-f-22-and-f-35

EU dismr
Gost
EU dismr
5 mjeseci prije

Ad astra, e dobro je da se ti kužiš u svaki šućurac .. 🙂 🙂

mladen3x
Gost
mladen3x
5 mjeseci prije

Da je F-35 toliko dobar,Turci bi ostali u programu i nebi išli kupovati S-400 sustave.Uostalom ni Izraelci sa svojim F-35 ne ulaze u Sirijski zračni prostor več ciljaju iz Libanona a znamo kako to završava svaki put.

Kkk
Gost
Kkk
5 mjeseci prije

+×÷##

Sparkling
Gost
Sparkling
5 mjeseci prije

Volim pročitati o ovakvim stvarima (vrlo intrigantna tehnologija) i na drugim dostupnim mjestima. I sve u svemu, nije problem danas postići velike brzine, nego je problem i zadržati konstantu s takvom brzinom a da struktura vanjskog omotača rakete ostane kompaktna i nepromijenjena (zbog velikih temperatura). I tu je još ugradnja sofisticirane elektronike koja mora izdržati enormna naprezanja. A di je još upravljanje i izbjegavanje kontra mjera. Dakle Rusi su za sada što se tiče strukture materijala dosta odmakli (Kinezi?) što se vidi i po motorima koje isporučuju za svemirske rakete. “izuzetni” su neutješni kao neki klinac kojem tata nije kupio novi I-phone. Na jedan ili drugi način doći će oni do toga ali koliko će im vremena trebati… Naravno novac nikad nije problem. Dok ima stabla i FED može proizvodit ono što najbolje zna.
LP

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

Sparkling, vrlo interesantan komentar. Mislim da si dobrodetektirao izazove koji stoje ispred ove problematike. Da, rakete postoje ali je pitanje njihove korisnosti. Za pretpostaviti je da imaju niz nedostataka koji će se pokušati otkloniti, a zato trebaju novci. Tko će u ovoj trci naoružanja bolje proći? Vidjet ćemo.

Holandez
Gost
Holandez
5 mjeseci prije

Trump je politicar ; znaci cim pocne govoriti LAZE ! Masa obecanja su pricice za CNN u svoj ego …..
Za sada ne mogu izumeti ni valjani raketni motor a kamoli slati ljude na Mars ili osnivati kolonije na mesecu !
Americko skolstvo i drustvo po tom pitanju kasne za Evropom i Rusijom .
Raketna tehnika im kasni barem 10 do 20 godina za Ruskom .

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

Holandez, jesi li čuo za misije New Horizons i Cassini. Da li znaš koji su najbolji univerziteti na svijetu? Kako si procijenio da im raketna tehnika kasni toliko godina? Ljudi koji daju ovakve izjave su ili neobrazovani ili zločesti. Probaj više učiti, a manje biti zločest.

Outsider
Gost
Outsider
5 mjeseci prije

Dodji,vidi,probaj. Ti samoproglašeno najbolji su najbolji tamo. Do 5. razreda osnovne škole kod nas se nauči više nego do 10. razreda kod njih. Sveučilišta i univerziteti su puno bolji kod nas što se tiče znanja,dok kod njih zarade ogromne novce od studenata. Ostalo je marketing.

Dejan
Gost
Dejan
5 mjeseci prije

outsider
nije kod nas najbolje školstvo. Otkud ti to? Kod nas se traži bubanje, da se nauči što više i korisnih i beskorisnih informacija dok ti ne prsne mozak. To nije primer kvalitetnog obrazovanja. I ovo što ti pričam kažu baš oni osvešteni profesori koji su u školskom sistemu. Ne kažem da je obrazovanje kvalitetnije na zapadu ali se na zapadu ne forsira učenje nepotrebnih informacija već se radi da učenici umeju da se služe literaturom na kvalitetan način a i praksa je više zastupljena na zapadu. A naše školstvo je korumpirano do srži. Ne znam kakva je korupcija na Harvardu i Jejlu i da li se i tamo kupuju ispiti i doktorske disertacije kao kod nas…

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

Outsider, jesi li pohađao neku od škola ili fakulteta u US. I ti si jedan od onih koji knjigu procjenjuju po koricama.

Sonja
Gost
Sonja
5 mjeseci prije

Da je rekao 17 puta brza od svijetlosti pa hajde, al od zvuka…? To djeca danas naprave.

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

Sonja, ili je sarkazam ili ne znaš puno toga o fizici. Ako je sarkazam, svaka čast, super. Ako je ovo drugo, kani se komentara.

Borik
Gost
Borik
5 mjeseci prije

U svemiru možeš ići toliko brzo sve dok ne počmeš proizvoditi gama zračenje u sudaru sa rijetkim česticama prašine ,plina i samog kosmičkog zračenja, to prolazi kroz sve i topi sve.

BanOvan
Gost
BanOvan
5 mjeseci prije

borik, zaboravljas da su to USrAnske rakete. Te su sposobne da izbjegu sudar i sa najsitnijm cesticama. Kao recimo F-35 sa morskim plavim dubinama.
BTW ne skontah da li to USrAnsi prave raketLe 17x brže od najbrže Ruske i Kineske rakete ili 17x brže od zvuka. Pa i F-35 može “ići” brže od zvuka… sve dok ne počnu otpadatai nevidljivi šarafi

Max
Member
Max
5 mjeseci prije

Oni će razvijati takve rakete ali još uvijek znatno zaostaju.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
32
0
()
x