Pentagon priznaje “epidemiju predoziranja”

Predoziranje drogom
12 komentara

Više od 15.000 pripadnika američke vojske predoziralo se nedozvoljenim drogama u posljednjih pet godina, a 332 od tih slučajeva su rezultirala smrću, navodno je priznao Pentagon u odgovoru na pitanja iz Kongresa.

Podaci su ove sedmice dostavljeni petorici američkih senatora, predvođenih demokratama iz Masačusetsa Edvardom Markijem i Elizabet Voren, izvještava Rolling Stone u srijedu. Senatori su pisali ministru odbrane Lloydu Austinu prošlog septembra, tražeći informacije o predoziranju u redovima, nakon što je magazin otkrio da je čak 30 američkih vojnika umrlo od predoziranja u Fort Braggu 2020. i 2021. godine. Baza u Sjevernoj Karolini je štab američkih specijalnih snaga, između ostalog.

“Gubitak jednog člana službe zbog fatalnog predoziranja je jedan gubitak previše”, rekao je Markey u srijedu. „Sa stotinama fatalnih predoziranja prijavljenih u američkim vojnim bazama, broj žrtava raste. Možemo i moramo zaustaviti američku krizu predoziranja.”

Fentanil je bio uzrok više od polovine smrtnih slučajeva od predoziranja u vojsci, saopštio je Pentagon. U stvari, smrtni slučajevi od sintetičkog opioida su se više nego udvostručili od 2017. godine, prateći sličnu putanju s ukupnom američkom krizom droga. Prema vladinim podacima , SAD su imale skoro 107.000 smrtnih slučajeva od predoziranja civila u 2021. godini, uključujući više od 71.000 povezanih s fentanilom .

Smrtni slučajevi u vojsci od predoziranja su uporedni sa smrtnim slučajevima kod civilnog stanovništva i na druge načine. Na primjer, 96% onih koji su poginuli bili su pripadnici vojske, a ne oficiri, baš kao što se u velikoj većini civilnih slučajeva radi o osobama bez fakultetske diplome. Ogromna većina pripadnika vojske koji su umrli od predoziranja drogom bili su bijeli muškarci mlađi od 33 godine.

Postojale su visoke koncentracije predoziranja u bazama u kojima su bili domaćini pešadije Armije, Zelene beretke i drugi elitni vojnici, pisao je Rolling Stone, tvrdeći da ” ovo vjerovatno nije slučajnost”, jer su ove formacije “iznijele gotovo sav teret protekle decenije rata u Afganistanu i još pola tuceta drugih zemalja.”

drogaSADVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
1 godina prije

Najjaca vojska na svijetu,zasnovana na kokainu.

tatamata
1 godina prije

eto vise ni kad si sretan nije dobro ,, onda si predoziran

Max
1 godina prije

Umiru neki i od cijepiva. A od droge oduvijek.

nessy
1 godina prije

Epidemiju namjerno izazvane ovisnosti o Oxycodon-u ili Oxycontin-u, je isplanirala jedna farma kompanija (Purdue Pharma), u vlasnistvu cetiri brata, pogodite koje vjere. Nisu budisti. Ima igrani film (Dopesick), napravljen po cinjenicama, gdje se slozna braca odluce na kampanju proizvodnje i reklamiranja ovog opasnog sintetickog opijata, radi povecanja dobiti koja stagnira. Miljune radnih ljudi i domacica su preko podmicenih obiteljskih doktora napravili teskim ovisnicima. Rezultat su desetci tisuca mrtvih i stotine tisuca unistenih zivota, te ogromna zarada kompanije. Sve ovo je dokazano na USA sudu, i kompanija je platila cetiri miljarde kazne. A fentanil je jos opasniji (50-100 puta jaci od heroina), lako se proizvodi, i vrlo je jeftin. Navodno u Kini 1kg kosta 5-10.000$. U USA ima godisnje cca 70-100.000 mrtvih od toga otrova. Sve prthodne epidemije droga (crack, kokain, heroin itd), u USA su namjerno izazvane, od obavjestajnih sluzbi. Divna drzava.

Hehehehe
1 godina prije

To je nakon rata u Afganistanu i …stanu. Što će tek biti ukoliko zarate s Kinom ili Rusijom.

fb slo
1 godina prije

..pa kaže gore: Možemo i moramo zaustaviti američku krizu predoziranja
ajde, da se drogiramo ! ….samo ne previše.
kul

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI