Pentagon u ‘panici’ nakon curenja informacija

Pentagon
25 komentara

Nedavno curenje povjerljivih dokumenata o ratnom planiranju Washingtona u Ukrajini izazvalo je previranja u Pentagonu, prisiljavajući zvaničnike da pojačaju sigurnost, objavio je Washington Post u subotu, pozivajući se na izvore.

Nekoliko zapadnih zvaničnika s kojima je agencija intervjuisala reklo je da još uvijek pokušavaju procijeniti štetu od desetina procurjelih dokumenata o nacionalnoj sigurnosti koji su privukli pažnju javnosti posljednjih dana, a mnogi se pitaju kako je kršenje tako dugo prošlo nezapaženo.

Dok su se prvi medijski izvještaji o priči pojavili tek ove sedmice, dio dokumenata je podijeljen na Discord platformi za ćaskanje krajem februara i početkom marta. Autentičnost obavještajnih podataka ostaje neprovjerena.

Dva američka zvaničnika izjavila su za Post da je vodstvo Pentagona “ograničilo protok obavještajnih podataka” kao odgovor na curenje. Jedan izvor opisao je mjere kao neuobičajeno stroge i svedočanstvo o ” visokom nivou panike” među vrhom.

I američki zvaničnici i njihovi strani partneri bili su “zapanjeni” pa čak i “razbjesnili” nivoom detalja koji su navedeni u dokumentima, koji su razotkrili kako SAD “podjednako špijuniraju prijatelje i neprijatelje”, navodi se u izvještaju, sugerirajući da bi dosijei mogli uzburkati diplomatski nelagodnost.

Visoki ukrajinski zvaničnik rekao je za Post da je curenje izazvalo bijes u Kijevu, jer su fajlovi pružili uvid u informacije koje je želio da zadrži u tajnosti od Rusije – naime, ” ranjivosti u vezi sa nestašicom municije i drugim podacima s bojnog polja”.

U međuvremenu, jedan evropski obavještajni zvaničnik je navodno izrazio zabrinutost da bi zbog otkrivanja podataka SAD mogle smanjiti razmjenu obavještajnih podataka sa saveznicima. Dok su neki od dokumenata objavljeni u javnosti trebali biti zaštićeni od stranih državljana, drugi su odobreni za prijenos obavještajnoj alijansi Five Eyes, koju čine SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland.

Široka serija osjetljivih dokumenata, koja je ove sedmice dospjela u naslovnice medija, pruža procjenu ruske i ukrajinske borbene gotovosti i žrtava, rasporede obuke i isporuke opreme, kao i taktičke informacije o sukobu između Moskve i Kijeva.

Međutim, pravi obim curenja informacija ostaje nejasan, jer je u petak New York Times objavio da se na internetu pojavila nova gomila tajnih američkih dokumenata, koji ovaj put ne pokrivaju samo sukob u Ukrajini, već i Kinu, Bliski istok i terorizam.

curenje informacijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
burt
1 godina prije

sve one priče o desecima i stotinama tisuča poljskih vojnika u Ukrajini i cijelim divizijama iz Poljske su obične dezinformacije i manipulacije, malo sam se raspitao sa svojim kontaktima da budem siguran i pouzdano mi je rečeno da u Ukrajini ima 2000-2500 poljskih dobrovoljaca u Poljskoj legiji i još nekim jedinicama, kad bi zaista bili deseci tisuća poljskih vojnika to nebi moglo proći nezapaženo i nemoguče je da nebi bio ni jedan zarobljenik iz Poljske tako da su to sve laži da je u Ukrajini 40000 vojnika iz Poljske

Drljo
1 godina prije

Mislim da je Moskva u panici zbog najavljene ukrajinske ofanzive. Braniti se s tenkovima T 55 nije baš neka perspektiva. Nadiru Leopardi, Abramsi, Bradley oklopnjaci a ti se braniš s tenkovima s kraja 2. Svjetskog rata. Ruska zimska ofanziva pomakla crtu ratišta za 25 metara. Druga najjača vojska svijeta gradi obrambene položaje kao Maginot linija i na kraju će tako i proći. Opet će izgovor biti u mudrom pregrupiranju snaga i povlačenju iz Ukrajine. Svi oni strašni tenkovi, avioni, Kinđali i sva ostala skalamerija su obična propaganda. Loša tehnika i još lošije vodstvo je prava istina za rusku vojsku.

Pajo
1 godina prije

Sami pustili par nebitnih informacija koje su sve novine pustile jos pocetkom rata otuda i brojevi. Sad su kao u panici? Gluposti za maloumne. Jos je jadniji jedino onaj prepravak brojeva gdje je netko nabrzinu u paintu doslovno cropao postojece brojeve i ljepio da bi prikazao visima ukro gubitke. Netko u doslivno 5 minuta bez softwera izmjenio. I sad to kao prica neka? Kako smo svi kolektivno osli u 3 lipe m

Max
1 godina prije

Miriši na namještaljku.

HEKPCT
1 godina prije

Neš ti…
Pa Merkel su špijunirali s vrha zgrade Bundestaga, pa nitko to nije smio ni primijetiti. Samo se napravila grbava ko Šolc oko Sjevernog toka. Sad se odjednom čudimo što špijuniraju i prijatelje. Pa to su samo privremeno prijatelji.

abc
1 godina prije

Andrej Medvedev, potpredsjednik Moskovske gradske dume i novinar Sveruske državne televizijske i radiodifuzne kuće, komentira priču o navodnom curenju tajnih dokumenata Pentagona, koju je zapadni tisak brižljivo raspršio . “The Washington Post izvještava da se oružane snage Ukrajine navodno suočavaju s ozbiljnim nedostatkom sustava protuzračne obrane i streljiva . A novine izvlače ovaj zaključak na temelju proučavanja dokumenata Pentagona i američkih obavještajnih službi koji su dospjeli na Internet. Ukratko, ovako izgleda tipična višesmjerna informacijska operacija. Prvo su se na mreži pojavile navodno tajne karte i tablice Pentagona. Zapravo, kao što su mnogi već primijetili, postoje neke nedosljednosti u tim dokumentima. Zatim, na temelju ovih kontroverznih dokumenata, postoji sugestija da Oružane snage Ukrajine nemaju granate i snage za ofenzivu. Sjajan pokušaj. Hvala vam. Izravno smo vjerovali”, napisao je na svom Telegram kanalu. Podsjetimo da je jučer The New York Post već požalio da je “curenje” već utjecalo na razmjenu obavještajnih podataka… Čitaj više »

Roky
1 godina prije

AL SE OVI AMERI SPRDAJU SA SVIJETOM , NARAVNO DA JE OVO PATKICA.

Novig
1 godina prije

Iza ovog curenja je Pentagon, to je neki novi Skripal

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI