Pentagon upozorava na opasnost da im se ne isplati investicija u Ukrajinu

Pentagon
13 komentara

Washington mora udvostručiti financiranje ratnih napora Kijeva protiv Moskve, kako bi osigurao da milijarde dolara u prethodnim “investicijama”  ne bi propale, tvrdi pomoćnica ministra odbrane za međunarodnu sigurnost, Celeste Wallander.

SAD su Ukrajini pružile preko 113 milijardi dolara u raznim oblicima pomoći od početka neprijateljstava u februaru 2022., uključujući više od 62 milijarde dolara vojne pomoći koja se usmjerava kroz Pentagon. Međutim, hitno je bilo potrebno više sredstava za zaštitu ove investicije, rekao je Wallander Odboru za oružane snage Predstavničkog doma u srijedu.

“Ono što nam je trenutno potrebno da spriječimo ruski uspjeh i ukrajinski poraz je usvajanje dopunskog sporazuma”, rekla je ona , pozivajući Kongres da odobri paket pomoći predsjednika Joea Bidena kojim bi se Kijevu izdvojilo još 60 milijardi dolara.

Ništa od tog posla koji smo radili dvije godine na ulaganju u budućnost Ukrajine neće se isplatiti, osim ako ih ne izdržimo u narednih nekoliko mjeseci.
Predsjednik Bajden mjesecima je pozivao zakonodavce da odobre njegov novi paket pomoći, ali mnogi republikanci su se usprotivili toj mjeri, zahtijevajući više napora na jačanju granične sigurnosti SAD-a, istovremeno tražeći veću odgovornost za pomoć koja je već prebačena Kijevu – tražeći konkretne odgovore o tome šta Krajnji cilj Sjedinjenih Država u Ukrajini je.

Ukrajina je također primila najmanje 190 milijardi dolara vojne i finansijske pomoći od institucija EU i pojedinačnih članica, kao i drugih država donatora, prema podacima Instituta Kiel .

Washington radi s EU i drugim partnerima iz NATO-a kako bi se došlo do dugoročnog rješenja “koje je uveliko u toku”,  tvrdi Wallander. Međutim, vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) general Christopher Cavoli ustvrdio je na saslušanju da je nova američka pomoć “kritična u ovom trenutku”, sve dok drugi ukrajinski sponzori ne povećaju proizvodnju tako ključnih predmeta kao što su artiljerijske granate.

Bez nove novčane injekcije iz Vašingtona, Kijev će „izgubiti rat“, priznao je ove nedelje ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. U međuvremenu, američki ministar obrane Lloyd Austin predstavio je pomoć kao način da se osiguraju radna mjesta američkim radnicima u vojnoj industriji, tvrdeći da će više od 50 milijardi dolara iz “dopunskog finansiranja za nacionalnu sigurnost” na kraju biti raspoređeno u najmanje 30 saveznih država.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je prošlog mjeseca da ukrajinskoj vojsci ponestaje stvarnog oružja i municije, a ne gotovine, pozivajući članice bloka da mobiliziraju svoje rezerve i daju Ukrajini sve što joj je potrebno za nastavak borbe.

Kremlj je više puta upozoravao da bi sve veće učešće zapadnih zemalja u ukrajinskom sukobu moglo dovesti do sveopšte konfrontacije između NATO-a i Rusije. Moskva također insistira na tome da isporuke oružja neće promijeniti ishod sukoba, već samo produžiti neprijateljstva. Istovremeno, ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je tvrdnje da Rusija neće stati nakon što postigne svoje ciljeve u Ukrajini i da bi sljedeći put mogao napasti NATO kao “potpunu glupost” osmišljenu da “izbije novac” iz stanovništva zapadnih zemalja.

SADUkrajina.Pentgon
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
18 dana prije

A šta ako to uduplano propadne? Ili opet štampariju kresni?

trolling queen
18 dana prije

Zašto baš 60 milijardi? Jel’ to lova koju treba oprati kroz Ukrajinu za pobjede demokratskih vrijednosti? Dakle, predano je 113 (SAD) + 190 (EU i pojedinačno) —- ukupno: 300 milijardi Ukrajini, odnosno Zelenskom i njegovoj kamarili (ne ukrajinskim ljudima) – za što? Za devastaciju i uništenje Ukrajine, poubijanu ukrajinsku profesionalnu vojsku……i sada još baš točno 60 milijardi? Zašto Zelenski i ekipa ne rasprodaju hrpetine nekretnina (jako skupih) koje su pokupovale po svijetu? Kako bi kao pomogli Ukrajini? Ne radi se tu ni o kakvoj pomoći – radi se o još jednoj tranši love koju treba oprati za ukrajinski i američki establišment. I tako je pomoć u lovi i naoružanju ukrajinskoj vojsci – prema dokumentarcu CNBCa (MSM) – bila samo 1/3 poslanog. Dakle, završimo sa lovom – američki i europski porezni obveznici, bolje rečeno njihova djeca i unuci, su platili/će platiti nekretnine i lagodan život ukrajinskom i ostalom birokratskom/deep-state eštablišmentu diljem… Čitaj više »

nekoime
18 dana prije

Kina i Rusija su postigle strateški sporazum prema kojem zajednički grade Euroazijsku sigurnost. Vidi li netko tu mjesta za NATO na kontinentu?

Bruno
18 dana prije

Ove političare trba testirati na elementarnu matematiku. Da su svakom rusu ponudili milijun rubalja da prodaju svoja imanja, potrošili bi samo trćinu tog novca i imali cijeli Donbas za svoje baze. Mogli i baze izgraditi stim ostatkom. Što nisu učili od Šiptara. Tako će nestati i Hrvati. Prodaće za sitnu lovu svoju zemlju.

Ivek
18 dana prije

Nema se šta ne isplatiti kad ti koji upravljaju blinkenom upravljaju i putinom i zelenskim.

tihobl
18 dana prije

Hajde priznajte koliko ste para ulupali u razvoj hipersonika. I niste uspjeli.
Najsiromasnija drzava na svijetu upravo razvija hiperosnicni glajder nalik avangardu. Kad Drug Kim zavrsi svoju verziju avangarda povece diktirati svoja pravila koja ce biti drugacija od pravila koja su zasnopvana devedesetih. Svijet zasnovan na pravilima bice multipolaran, a pravila Druga Kima bice jaca od pravila sledeceg americkog predsjednika (ako bude izbora).

Max
18 dana prije

Nije rekao čija investicija.

Tupko Glupko
18 dana prije

Pazi ovo, investicija!

Stotine tisuća mrtvih i obogaljenih Ukra i Rusa njima su tek kolateralna šteta.

Da porodici svakog ubijenog u ovom ratu kojeg su izuzetni zakuhali isplate 100.000 dolara, a teško ranjenom 50.000, taman bi došli do ove cifre od 60 milijardi dolara.

PeroTunguz
18 dana prije

Nije majke sina klela sto se kockao, nego sto je isao da se ispravi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI