Plan bez šansi za uspjeh – Zašto Amerika ništa ne može Sjevernoj Koreji?

Kim Jong Un
73 komentara

Prije nego je danas doputovao u Japan, američki potpredsjednik Mike Pence je posjetio Južnu Koreju, gdje se demonstrativno prošetao demilitariziranom zonom i “granicom” između podijeljene zemlje.

I dok se sa sjevernokorejske strane čula glazba, Pence je rekao da je američki predsjednik Donald Tramp jasno dao do znanja kako neće govoriti o vojnim taktikama.

“Postojalo je razdoblje strateškog strpljenja, ali je ta era gotova”, rekao je Pens, te naglasio “kako SAD ništa ne isključuju u pregovorima sa Sjevernom Korejom”.

“Washington želi postići sigurnost kroz miroljubive načine, kroz pregovore. Ali, dok stojimo rame uz rame s narodom, Južne Koreje sve su opcije na stolu”, rekao je Pence.

“Poruka naroda Sjedinjenih Država je da tražimo mir, ali je Amerika oduvijek tražila mir kroz snagu i moja poruka ovdje i danas, dok stojim s američkim snagama u Koreji i uz hrabre vojnike iz Republike Koreje, je odlučna. Narod i vojska Sjeverne Koreje ne bi trebali sumnjati u odlučnost Sjedinjenih Država kada stoji uz svoje saveznike”, rekao je Pence.

Plan bez šansi za uspjeh

“Posljednje što nam u napetoj situaciji u sjeveroistoku Azije treba je prenaglašeni macho pristup”, kaže pisac Ian Buruma, koji kaže “kako su prazne američke prijetnje odlične za igru koju igra sjevernokorejski diktator”.

Profesor, pisac i povjesničar Ian Buruma je u članku za američki časopis The Atlantic naveo kako SAD ne mogu učiniti mnogo u Sjevernoj Koreji, jer za sve što žele učiniti “trebaju podršku Kine”.

Stručnjak je također upozorio na opasnost od provociranja diktature u Sjevernoj Koreji.

Nakon porasta napetosti na Korejskom Poluotoku i posljednjeg neuspjelog raketnog lansiranja od strane Pjongjanga, Pentagon je odlučio mobilizirati nosač zrakoplova “USS Carl Vinson” i njegovu udarnu skupinu usmjeriti prema vodama Korejskog poluotoka.

“Upravo sada se svijet polako prilagođava na razmetanje hrabrošću američkog predsjednika Donalda Trumpa”, piše Ian Buruma.

Pisac je podsjetio da je 2. travnja američki predsjednik govorio o mogućoj suradnji s Kinom u smanjenju nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje. Tada je Trump rekao kako će, ako Peking ne riješi problem sa Sjevernom Korejom, to učiniti Washington, ali nije rekao “kako”.

Buruma upozorava “kako je zadnje što nam treba u napetoj situaciji u sjeveroistočnoj Aziji prenaglašeni macho pristup, gdje vojna akcija može dovesti do katastrofe”.

Prema stručnjaku, “prazne prijetnje Washingtona ne samo da su neučinkovite, nego daju poticaj korejskom diktatoru”, kako naziva Kim Jong-una.

Buruma objašnjava “da su prijetnje faktor koji doprinosi jačanju idolopoklonstva naroda Sjeverne Koreje svom vođi i korejskom nacionalizmu, koji nezaustavljivo raste zbog straha od  napada vanjskog neprijatelja”.

Kako Peking može pomoći?

“U pokušajima da zaustave Kim Jong-una u razvoju nuklearnog programa SAD ne mogu učiti puno, a pogotovo bez podrške Kine, koja je, po njegovom mišljenju, jedina sila koja ima nekog utjecaja na Sjevernu Koreju”, pojašnjava stručnjak.

Pisac dodaje da Peking uopće nije zainteresiran za slom komunističkog susjeda.

“Kimov režim za Kinu može biti neugodan, ali ujedinjena Koreja puna američkih vojnih baza bi bila nešto još gore, čak i ako ne uzmemo u obzir moguću krizu izbjeglica na kineskim granicama”, nastavlja Ian Buruma.

“Surađivati ​​s Kinom u tom smislu ne bi bilo teško, ali je prljava javna tajna da na sjeveroistoku Azije svi više vole da se zadrži status quo”, kaže Buruma i dodaje kako je mogućnost mirnog ujedinjenja dviju Koreja vrlo mala. Prema povjesničaru, to je opasno i mora se izbjeći, jer bi Pjongjang tada mogao prodavati svoje oružje u inozemstvu.

“Upravo zbog toga je bitna suradnja s Kinom”, kaže stručnjak.

“Pjongjang neće odustati od svog nuklearnog arsenala”

Također je rekao kako je valjda svima jasno da se Kim Jong-un neće odreći svog nuklearnog arsenala, jer je to sve što ima.

“Bez bombi bi Sjeverna Koreja bila samo mala i siromašna diktatura, dok se s nuklearnim projektilima može ponašati kao velika sila. A što je važnije, može na udaljenosti držati druge velike sile u regiji”, kaže povjesničar.

Buruma podsjeća da ne postoje mnoge druge mogućnosti i da će svijet morati naučiti živjeti s Pjongjangom kao nuklearnom silom. Dodaje i da je beskorisno vršiti pritisak na Kinu da prisili Sjevernu Koreju da odustane od svog nuklearnog oružja.

“Nadajmo se da Peking Sjevernu Koreju barem može pitati da ga ne koristi”, kaže povjesničar.

Situacija je loša, ali svijet će morati živjeti s tim. Živjeti pod brutalnom diktaturom je strašno, ali je i to bolje nego umrijeti u nuklearnom ratu“, zaključuje Ian Buruma.

Kriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
73 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kovut
7 godine prije

Pens ili Penis je bio poslat iz Bijele Kuce od nove budale koja je zamjenila staru budalu Obamu da prijeti, to je Americi u krvi, prijetiti, ucjenivati pa i zapravo razoriti bilo koju drzavu ako se ne moze braniti.
.
Trump je opasniji za Europu, za Hrvatsku za cijeli svijet od Kim Jong-un.
Mi Hrvati se ne bojimo debeljka ni 1% a i te kako se bojimo svake budale koja udje u Bijelu Kucu.

Travis
7 godine prije

Može joj rušiti te primitivne rakete. To je dovoljno.

Željko
7 godine prije

Kratko i jasno , DPRK ima dva jaka susjeda : Kinu i Rusiju ! I da , DPRK ima nuklearke !!!!

Guest
7 godine prije

Koji je ovo totalni apsurd. US ide okolo i trazi nacin kako da izdominira jednu drzavu pri tom sluzi se parolom ” sve je dozvoljeno u ratu i ljubavi” i pri tom dijeli moralne prodike. Trebamo svi i njima jedan visoki zid i to cijela njihova granica sa zidom. Koje je to zlo danas!

Njpo
7 godine prije

A netko pokusava govoriti razumno onda mora ocrnuti Sjevernu Koreju, koristeci huskacku terminologiju.

Ista prica se dogadja i s Rusijom, kad netko pokusa braniti Rusiju, pocme dokazivati i da Rusija ima legitimne interese ili da je Rusija u necemu ipak u pravu, doticni pisac ima najvecu sansu da mu se objavi clanak ako je ubacio par pogrdnih imena uz Rusiju ili Putina.

Moze se isto napisati a da se ne mijenja sadrzaj:

“ Živjeti pod brutalnom diktaturom je strašno, ali je još strašnije kad ti demokrati iz Washingtona donesu tzv. slobodu kao što se dogodilo Siriji, Iraku, Palestini…i kao što planiraju doniti slobodu svima onima koji se ne savijaju po američkom diktatu”.

I usput, Trump je cestitao Erdogenu na demokratskom referendumu, cestitao mu na pobjedi. Sad ce svi europski sateliti jedan za drugim cestitati Erdogenu.

Paulo
7 godine prije

Nekad su SAD-isti optuzivali Sjevernu Koreju da je falsifikator Dollara.
Sad su prestali s fake news.
Najveci falsfikator Dollara su SAD-isti.
Oni su jedini na svijetu koji imaju dozvolu da printiraju Dollare.

MilanCZ
7 godine prije

Pročitao sam raznih analiza,tekstova oko svega toga,čitam i sada komentare,gospodo draga radi se tu o slijedecem: -Sjeverna koreja je projekat globalista,socijalni testovaci program koji je pod punom kontrolom globalista. -globalisti bi bez mrkuti oka realizirali treci svjetski nuklearni rat kad bi imali garanciju da svi prežiju a samim time nuklearni rat nije na programu kao niti treci svjetski rat, -Trum je covjek globalista koji ima zadatak napraviti u Americi demontažu sa role svjetskog policajca a samim time u americi budu veliki stresovi,razna događanja . -Sam napad na Siriju,ova grozba Amerike prema Sjevernoj Koreji je unistenje američkih orlova koja hoce sahraniti Pax Ameriku a time svoju moć i poziciju, -rijesiti se raznih američkih drzavnih struktura unutar Pentagona,dovesti nove strukture koje ce biti pod rukovodstvom globalne elite, -ova grozba je da Trum iglobalna elita izmisle novog neprijatelja kako bi imali “mir u poslu”oko transformacije Amerike u regionalnu državu koja bude zivjeti na… Čitaj više »

gojco
7 godine prije

Mi Hrvati smo supermeni, pored tebe i bivseg admirala Domazeta smo dobili rat…e sto bi bilo da smo imali jos sposobnije dosli bi do Carigrada.

Maki
7 godine prije

Amerika i njeni sateliti; Aldjazira, večernji, direktno… Uostalom svi nacifašistički servisi informisanja.

Jim
7 godine prije

Evo pitanja za burumu, da li mi možemo zamoliti američki režim da bar jedan dan u 21. stoljeću provede u miru ili ipak ne…

Busola
7 godine prije

Pjesmom ću reći Amerima , neće ići, nije to Balkan…

https://www.youtube.com/watch?v=ADN0H6MREHA

Busola
7 godine prije

Sjeverna Koreja inače nije komunistički sistem… Oni imaju svoj politički sistem neka mješavina , uglavnom za one koji ne znaju čitajte

https://en.wikipedia.org/wiki/Juche

Blesavi jesu dijelom , ali nikoga ne diraju i u zadnje vrijeme se strašno izgrađuju…

MilanCZ
7 godine prije

U scenariju takvog sukoba nikad ne znate da li krstareća raketa „tomahavk” ima klasičnu ili nuklearnu bojevu glavu. Baš kao što to isto ne znate ni za sjevernokorejske rakete „nodong” i „misudan”. Sjeverna Koreja raspolaže sa ukupno šest raketa interkontinentalnog dometa „huasong-13” i stotinjak projektila srednjeg dometa „nodong” i „misudan”, kao i sa oko 200 projektila kratkog dometa „frog” i „skad”. Pjongjang ima armiju od 1.190.000 pripadnika, paravojne snage od 5,7 miliona ljudi, avijacija od 545 borbena aviona previše je slaba i zastarjela, još koristi avione „mig-15”, „mig-17” i „mig-19”. PVO sistem je zastario, baziran na starim sovjetskim modelima, ratna mornarica zastarjela… Kopnena vojska još i ima neke kapacitete, prije svega u komando-jedinicama i artiljeriji, ali Pentagon svakako ne misli da se uvaljuje u kopneni rat u Koreji.Prvi cilj biće instalacije severnokorejskog nuklearnog programa, vjerovatno lansirne rampe i neka postrojenja čije uništenje neće dovesti do radijacije. Ako Severna Koreja zaključi… Čitaj više »

master
7 godine prije

U biti može i ne može. Pitanje je samo koliki je ulog i kad krene što bi moglo poć po zlu.
Amerika svakako može pržitii i šokirati Debelog, ali do totalnog rata, ako ga debeli ne pokrene, neće doći. E sad, sporadićni je ćesto ponekad amerima idealan, ako oni ne ginu tamo. Naravno.
Sumnjam da bi debeli daleko stigao, ali isto tako znam, da ni ameri uz južnjake ne bi puno napravili kad zamete snijeg u vrletima brdovite i hladne sjeverne koreje. Ono što ne uradiš u mjesec dana a ne možeš, samo po sebi gubi smisao. Osim ako to ne postane stil života, kao osmansko carstvo….

jale
7 godine prije

Sjutra odmah kao odgovor na ovo u medijima poput Avaza, Blica ili Večernjeg kako Kim-Jong svaku noć kara drugu djevicu iz njegove privatne, vlastite, brigade tinejdžerki. I da za njih naručuje iz inozemstva svilene gaćice, kavijar i šampanjac u iznosu od 3,5 miliona godišnje dok narod gladuje. “Dok narod gladuje”. To bi nas evropljane valjda trebalo senzibilizirati sa narodom Sj. Koreje i izazvati bjes i zavist prema Kim-Jongu jer, vidiš šta on radi dok mu “narod gladuje”. Mediji ispisali milijarde tona papira i gigabajta o narodima koji gladuje na svijetu, a naroda koji gladuje nikada više i nikada nije bio gladniji. Znači da su žalopojke lažne jer nikako da urode plodom pa da narod bude sit. Znači lažu nas. Lažu nas da je Kim-Jong razvratan i pohotan toliko da mu treba svako veče druga djevojka samo da bi mi njemu zavidili i rekli našim evropskim političarima koji će reći našim… Čitaj više »

Jing-sung
7 godine prije

Bloomberg javlja da je ukupni broj stranih radnika u Rusiji 10 miliona.
Ne znam, sto oni iz Bloomberga podrazumjevaju pod strani tadnik i ne znam jel je to fakenews.

shumadinac
7 godine prije

Zaista treba čestitati medijima na uspešnosti ispiranja mozga. Praktično niko ne dovodi u pitanje opasnost od Severne Koreje a oni kažu da će ODGOVORITI NA AGRESIJU.
Znači ne čačkaj i nema opasnosti. Ali nekome odgovara…

Osoba C
7 godine prije

Što se tiče S. Koreje, u slučaju sukoba, nastradati će J. Koreja i Japan. Njima je najveća muka od ovog Trumpovog pokazivanja mišića i napraviti će sve da do toga ne dođe.
Kina već jednom nije dozvolila McArthuru da ostane na njenim granicama. Time je sve rečeno.
Meni ovo više liči na onu priču oko vike na vuka, dok lija kokoši nosi. Za desetak dana, Ameri će na mala vrata, u Južno kinesko more uvaliti tri nosača aviona sa pratećim brodovima i podmornicama. A kad uđu, onda ne izlaze, samo vrše rotacije. Južno kinesko more je ključ razumijevanja stvari.
Mislim da prava priča tek slijedi.

yellow
7 godine prije

CNBC
Javlja da S. Koreja uzdrzava svoju ekonomiju prodavajuci Vigru zapadu.

North Korea has “a large illicit drug industry,” the Atlantic Council’s Manning said. “I’ve seen samples of North Korean pirated Viagra that looks very authentic. It has been a significant source of hard currency.

Izvor neki US-ranko koji je osobno koristio. LOL

Arkaj
7 godine prije

“…Živjeti pod brutalnom diktaturom je strašno, ali je i to bolje nego umrijeti u nuklearnom ratu“, zaključuje Ian Buruma.”
————————————————————–
Uvijek me zabavi kako američka imperija apsolutno svugdje upakira svoju propagandu, pa evo nam i g.Burum prodaje muda pod bubrege. Po zadnjoj rečenici skoro da ispada kako eto blagonaklona američka imperija teško pati zbog zlosretnih sjeverokorejaca i njihog mučnog života pod diktaturom pa će zato pokrenuti rat u kome ti isti sjeverokorejci imaju lijepe šanse da poginu. Onda će kao mrtvaci bit slobodni od diktature ali i života a preživjeli će doduše propatiti rat i sve patnje i gubitke koje donosi ali onda dolazi sloboda. Sloboda u kojoj će moći kupovati GMO hranu, kupovati Coca Colu i dobrovoljno slat svoje vojnike kamo USA odluči….

naser......amsterdam 1916....iiiiiiiiiiiiiiiiii!!!
7 godine prije

što je bitno, ne samo oko s.k., usa, rusije, kine i amerike, eu ..sirije..itd….bitno je da nadnica svih radnika od tekstlne ind. do doktora, liječnika ide na dolje, da se eliminiraju mali “poduzetnici”, da lanci trgovački, ne lokalni, već svjetski preuzmu sve..da se stavi energuja sva pod kontrolu, da li je kuba za ameriku bila problem ikada, ma ne, pa tako i s. k…….pa oni nas za……u…svi skupa…a narod gine u siriji, iraku, afganistanu,, ma gdje ne… i to će se povećati od ukrjine do afrike…koreje…pa i amerike, pa kako je tile rekao …BGATI PA ONI IMAJU ZVANIČNO NA ULICAMA CCA 15.000 MRTVIH U MIRU..bravo

Weteran
7 godine prije

Tamo se opasno kuva!?
Uskoro, kolega je već rekao, tamo su tri nosača?
Ameri se baš ne šale?!
Ukoliko se SAD, Kina i Rusi ne dogovore “Šta sa Pjongjangom”, moguć je vatromet?!
U slučaju gluvih telefona i “vatrometa”, pre prvih Tomahavka, Rusi ekspresno eliminišu sav nuklearni potencijal Severne Koreje!?
Zatim sledi prava žurka sa neizvesnim završetkom!?
I kao do današnjeg dana – strada sirotinja raja 🙁

Five Eyes
7 godine prije

Ljudi kazite vi meni koji je IQ ovog americkog predsjednika Trumpa, ili jos bolje koliko je njegovo postenje kad je na Tweeter napisao sljedece: Zasto bi ja proglasio Kinu da manipulira s tecajom Juana kad su oni voljni suradjivati s nama na rjesenju problema oko Sjeverne Koreje? Znaci ako Kina nece suradjivati protiv Sjeverne Koreje vi ste manipulator vrijednosti Juana, dakle vise nije vazno jeste li ili niste – nego ako necete suradjivati mi cemo vas proglasiti da jeste pa se pipajte. To isto vrijedi i za Rusiju u Siriji – ako ne odgurnete Asaada i Iran mi cemo vas optuziti da ste bili suucesnik u bacanju otrova, na kraju dana koga briga sto je istina. Sto mi recemo u Washingtonu cuje se u cijelom solarnom sistemu, sto vi kazete, nitko ne cuje, nitko ne prenosi i koga briga sto vi govorite istinu. F**** you all, f***off all world, we… Čitaj više »

Alen
7 godine prije

Ustvari ovo sto se dogadja u koreji je trampova pregovaracka taktika s kinom..

Fino je rekao kina no1… Bez kine euroazijska prica rusije , dedolarizacija nafte i ostalo sto slabi moc amerike pada u vodu..

Raketama na siriju u sred dezerta pokezes odlucnost, zatim pocnes kenjkati oko sjeverne koreje.. Dovuces armadu da izvrsis pritisak…
I kinezi ce da pristanu na sve..

Nakon ukrocene kine ide sirija i rusija i iran na jelovnik…

Osim ako neko ne pokaze mudašca od nabrojanih..

Jupiter
7 godine prije

Između Rusije i Kine , Amerika je odabrala trenutno Severnu Koreju.Vojna mašinerija mora da se digne na viši stepen proizvodnje.
Kada mašinerija sustaje , da bi se ubrzala dobar je Irak . Libija, Sirija a Severna Koreja
prava mera za savetnike generale.

davor
7 godine prije

Nema mira kroz snagu. Osim u Orwellovim romanima..

flok
7 godine prije

Oružje protiv ljudi ovakvih ili onakvih se uvijek proizvodi, pa s traži mjesto gdje će se ispucati staro oružje da bi se radilo novo!

Szatlo
7 godine prije

SAD-isti prijetu S.Koreji s flotom brodova koji plove u pravcu Australije javlja Reuter.
Trump is showman without show.

When U.S. President Donald Trump boasted early last week that he had sent an “armada” as a warning to North Korea, the aircraft carrier strike group he spoke of was still far from the Korean peninsula, and headed in the opposite direction.

It was even farther away over the weekend, moving through the Sunda Strait and then into the Indian Ocean, as North Korea displayed what appeared to be new missiles at a parade and staged a failed missile test.

Spock
7 godine prije

Pa htio je i McArthur baciti atomsku nakon što su ga kineski dobrovoljci skoro u more bacili tmo pedeset i neke pa ćorak – izgleda da su zaboravili kako je to izgledao prije..

https://www.youtube.com/watch?v=kH-xJxBNuVM

vjaceslav
6 godine prije

za sada sjedinjene države su jedina zemlja koja je na drugi bacila atomsku bombu, i to ne jednu, već dvije.

vjaceslav
6 godine prije

tek sada sam vidio da je ovo neki proruski forum. ostajte zdravo

anonimus
6 godine prije

nesmije.amerika.pokusat.da.napadne.s.koreju.stabitoznacilo.kadbi.amerikanci.prvi.zapoceli.tubibijo.nuklearni.udar.na.americke.gradove.popud.njujorka.vasiktona.los.andelesa.cikaga.tobi.zajedan.sahat.posla.sveto.bi.sravnili.sa.zemijom.s.koreja.posjeduje.hidrogensku.bobu.a.mozdai.ima.i.vise.negostomisli.neko.da.nema.koreancise.neboje.amerike.nula.posto

3aplus63gox
4 godine prije

labedroompicle
4 godine prije

Bedroom ideas Come in outstanding store in Jefferson Park production for office and home use and cafe! presents over 12000 appointment furniture and goods for a country house and apartments or restaurant. Natural rattan , are used for the purposes of production our branded products , possesses strength and wear resistance, wonderful external data. All furniture processed special compounds, due to which their surface does not absorb water, stable to extremes ambient temperature air and exposure of the sun. Vya our furniture excellent retains its functions even in restaurant in open spaces . In the presented online catalog you offered photos furniture for dining room, hall, bedroom, children’s room , as well as intended for organization of storage area – dressers and cabinets, cabinets and others . In our store in Fairfax you can buy everything for any your home not expensive . We invite client come to store ,… Čitaj više »

Matthewemumb
3 godine prije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI