”Plinovod Sjeverni tok 2 nastat će radi sigurnosti naraštaja koji tek dolaze.”

Sjeverni tok 2
6 komentara

Njemačka će sama pucati sebi u nogu ako savezna vlada odbije projekt plinovoda Sjeverni tok 2, koji vodi Rusija, rekao je bivši, njemački kancelar Gerhard Schroeder.

Washington ne može zapovjediti cijelom jednom narodu koji plin da kupuje, rekao je bivši kancelar u intervjuu za njemački regionalni dnevnik Rheinische Post.

“Oni [SAD] zasigurno žele prodati vlastiti plin izvađen ”fracking” tehnologijom, što je neodrživo, skupo i prilično je lošije u usporedbi s prirodnim plinom koji se prenosi cijevima u smislu kvalitete”, rekao je Schroeder.

Prema bivšem političaru, koji trenutno predsjedava odborima ruske državne naftne tvrtke Rosneft i Nord Stream 2 AG, raspravljani projekt plinovoda ulaganje je u budućnost koje će pružiti sigurnost sljedećim naraštajima, budući da Njemačka planira potpuno prekinuti korištenje nuklearne energije kao i sagorijevanje ugljena.

Dodao je kako se mišljenje o Sjevernom toku 2 među Nijemcima radikalno razlikuje od uvjerenja koja često distribuiraju objavljeni izvori vijesti. Prema Schroederu, “odbacivanje Rusije ne izražava glavno mišljenje.”

Naftovod gradi podružnica ruskog energetskog diva Gazprom u uskoj suradnji s nekoliko europskih velikih energetskih kompanija.

Plinovod, koji prolazi ispod Baltičkog mora, trebao bi udvostručiti kapacitet postojećeg cjevovoda od 55 milijardi kubičnih metara godišnje putem dvije 1,2 km linije. Cjevovod ide do Njemačke kroz pomorska područja Rusije, Finske, Švedske i Danske.

SAD su u više navrata napadale taj projekt, koji želi stvoriti nišu za prodaju američkog ukapljenog prirodnog plina na europskom energetskom tržištu. Iako je tvrdila da će Sjeverni tok 2 produbiti energetsku ovisnost Europe o Rusiji, Bijela kuća poduzela je nekoliko glavnih koraka kako bi skrenula s puta dovršavanje plinovoda, prijeteći tvrtkama koje su uključene u izgradnju sankcijama.

Nametnuta ograničenja natjerala su nekoliko dobavljača Gazproma na odustajanje od suradnje na Sjevernom toku 2. Prva tvrtka koja je povukla radove bio je offshore poduzetnik Allseas sa sjedištem u Švicarskoj. Tijekom posljednjih mjesec dana, norveški certifikator Det Norske Veritas – Germanischer Lloyd (DNV GL) i nizozemska konzultantska grupa Ramboll najavili su planove za prekid veza s projektom. Jedno od najvećih osiguravajućih društava u Švicarskoj, Zurich Insurance Group, također je prekinulo suradnju sa Sjevernim tokom 2 pod pritiskom američkih sankcija.

njemačkaSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Noman
3 godine prije

EU je Usa pudlica i biti će onako kako Usa kaže, to je doktrina ograičenog suvereniteta koja omogućuje dominantnim silama da male drže na kratkoj uzici.

preseren3
3 godine prije

Počelo je, počelo… Okreče se vjetar… Onog dana, kad se je Njemačka okrenula protiv nuklearne energije, nakon Fukušime, prihvatila je ruski plin. Sad se jim svijeti. Več mjesecima pratim, kako se ovaj medij okriječe… Pokušava se i Njemačka, izmislila trovanje Navaljnog, a ne ide…

Dugi
3 godine prije

1.200 km

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI