Poljska je okrenula pogled prema Zapadnoj Ukrajini

EU sankcije Lukasenku
50 komentara

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izrazio je zabrinutost zbog navodnih pokušaja zapadnih zemalja da “rasparčaju” Ukrajinu usred tekuće vojne operacije Rusije u toj zemlji.

Tokom sastanka sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u ponedjeljak u Sočiju, Lukašenko je izjavio da su i on i njegov domaćin zabrinuti zbog ponašanja nekih poljskih i NATO političara. Posebno je citirao potez vojnog bloka predvođenog SAD-om da koncentriše trupe na zapadnim granicama Unije države Rusije i Bjelorusije.

„Političari poduzimaju korake da rasparčaju Ukrajinu. Zabrinuti smo da su oni, Poljaci i članice NATO-a, spremni da izađu, da na ovaj način ‘pomognu’, da oduzmu, kao i prije 1939. godine, Zapadnu Ukrajinu”, rekao je bjeloruski predsjednik.

Prema njegovom mišljenju, Zapad ima “sličnu strategiju” kada je u pitanju Zapadna Bjelorusija. Nije ponudio dokaze koji bi potkrijepili ovu tvrdnju.

“Držimo uši otvorene”, rekao je Lukašenko, ističući svoje uvjerenje da će Kijevu u nekom trenutku možda trebati pomoć Moskve i Minska da spasi teritorijalni integritet Ukrajine.

U nedjelju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio da će poljski državljani dobiti poseban pravni status u njegovoj zemlji, rekavši da su “mentalno, ukrajinski i poljski narod već dugo nerazdvojni”. Vijest je uslijedila nakon riječi poljskog predsjednika Andrzeja Dude, koji je izrazio nadu da u budućnosti neće biti granica između Poljske i Ukrajine.

Govoreći na samitu Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti – evroazijskog vojnog saveza koji se sastoji od nekoliko bivših sovjetskih republika – ranije ovog mjeseca, Lukašenko je rekao da „pokušaji rasparčavanja Ukrajine“ predstavljaju „ najopasniji trend u Ukrajini danas. On je takođe rekao da su „već stvorene jedinice od hiljadu snaga kako bi ušle u Ukrajinu pod maskom mirovnih snaga“.

Tvrdio je da Zapad želi ne samo da “oslabi Rusiju koliko god je to moguće”, već i da sukob “šire rasplamsava”.

„Ako je ovo ideja, onda vjerovatno niko neće moći da sedi po strani“, rekao je on.

Lukašenkova upozorenja o navodnoj namjeri Varšave da povrati dio Ukrajine koji je pripadao Poljskoj prije nego što je ponovo dodijeljen Sovjetskom Savezu 1939. ponovila su primjedbe direktora ruske Spoljne obavještajne službe (SVR) Sergeja Nariškina. Prošlog mjeseca je rekao da Poljska možda planira zavjeru sa SAD-om da okupira zapadnu Ukrajinu sa “mirovnjacima” pod maskom vojnih vježbi. Varšava je oštro demantovala takve tvrdnje.

“Šef ruske obavještajne službe širi insinuacije protiv Poljske i SAD-a, lažno uvjeravajući da obje zemlje pripremaju ‘poljsku aneksiju zapadne Ukrajine’,” rekao je Stanislaw Zaryn, glasnogovornik ministra-koordinatora za specijalne službe.

Rusija je napala Ukrajinu krajem februara, nakon neuspjeha Kijeva da implementira odredbe sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja republika Donbasa Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol iz Minska uz posredništvo Njemačke i Francuske osmišljen je kako bi otcijepljenim regijama dao poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a predvođenom SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

BjelorusijaDisolucijaPoljskaukrajinaZapadni dio
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Tako je…
Več danima se pojavljuje u medijama informacija, da je zemlja, KOJA JI IZGUBILA PRAVO, da koristi njena manjina poljski jezik u Ukrajini, kao i sve druge, odjednom dobija specijalna prava! Status!
Jer je njena politika dovoljno agresivna,da bi mogla uzrokovati svjetski rat.

tuf
1 godina prije

Malo zvuči nategnuto ta teorija obzirom da Poljaka u Ukrajini ima tek 0.3% (a od toga samo desetina koristi primarno poljski jezik). Dvostruko je više Bjelorusa, više je čak Bugara ili Moldavaca nego Poljaka.
No, kako se danas umjetno stvara percepcija, neka nas ne iznenadi kakva propagandna konstrukcija da “Poljska mora intervenirati mimo NATO-a kako bi zaštitila svoje sunarodnjake” baš kao što Ameri svuda po svijetu glumataju zaštite promilskih manjina.

Šele
1 godina prije

Ipak treba biti malo realan,ko zna istoriju,historiju i povijest,zna da je pola Poljske oteo Staljin i to je zadržao,granice međunarodno priznate Poljske pred 2 svjetski rat su debelo bile na istoku,ako Rusi imaju pravo na svoje teritorije onda napadati Poljsku za isti cilj ne pije vodu,Rusi to priželjkuju i sigurno će to podržati

Tupko Glupko
1 godina prije

To je tako kada izabereš profesionalnog komičara – uz to politički potpuno neiskusnog – za predsjednika površinom i populacijom velike države koja graniči sa Rusijom. Mogao je balansirati između Istoka i Zapada gospodarski razvijajući državu, a on izabrao najgoru soluciju priklanjajući se u potpunosti Zapadu izazivajući rat sa Rusijom. Lijepo su mu rekli neki dan iz Europske Uije da će Ukrajina ući u EU za 15-20 godina (a i to ako će slušati što im se kaže kada će zatvarati mnogobrojna poglavlja s EU), sada je red da mu i NATO kaže da Ukrajina nikada neće postati njihova članica zbog neriješenih teritorijalnih pitanja (što je jedan od uvjeta ulaska), a i da im ne pada na pamet izazvati Treći svjetski rat zbog njih znajući koliko dugu granicu ima Ukrajina s Rusijom. A sve se moglo riješiti bez rata uz kompromise sa obje strane. Ukri izgleda žarko žele ginuti za američke… Čitaj više »

EURO
1 godina prije

Netko je napisao, ako se pruzi prilika Poljacima trazit ce i hrvatsku obalu.
Bio je u pravu.
Netko drugi je napisao da je rekao Churchill da su Poljaci lesinari Europe.
Rekao je istinu.
Ono sto je Turska radila u Siriji to ce Poljska raditi u Ukrajini.
Mi Hrvati ne mozemo nikako imati koristi od rata izmedju Ukrajine i Rusije ipak se prikljucujemo, zato jer se narod nista ne pita a izbori su igrokaz za naivne.

Jedino zasto Hrvatskoj odgovara ovaj rat je da zadovolji onih par posto Rusofoba koji zivu ili u inozemstvu ili u Hrvatskoj a unistili bi Hrvatsku ekonomski ako bi znali da ce napakostiti i Rusiji.
Medju njih spada i Debeli.

1 godina prije

Ovako, paraleno.
Stiže iz Moskve obaveštenje, da razgovor Vučiča sa Putinom, NIJE PLANIRAN!
Hahahahaha, jer NEMA MEDIJA, KOJI BI OBJAVIO, DA JE VUČIČ TRAŽIO RAZGOVOR!
I opet, o cjeni plina…. Jeste čitali ovih dana, u srpskim medijima, kako zovu tog čovijeka?
“Hulja”…

mrdo
1 godina prije

Ajde! Poljsku treba kaznit Galicijom. Naročito ako želi samu sebe da kazni. Ako su Poljaci mazohisti, nek’ im.

tihobl
1 godina prije

Lukasenko je jos rekao da je Poljska bacila oko na bjeloruske teritorije.

tihobl
1 godina prije

Ukrajinski sud donio je odluku i naredio uhićenje u odsutnosti nekadašnjeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča optuživši ga pritom za izdaju, prenosi Reuters. Već ranije je Janukovič osuđen na 13 godina zatvorske kazne zbog izdaje.

Dok gube gradove jedan za drugim oni se bave reziranjem sudjenja i docekivanjem poljskih oslobodilaca.

ad astra
1 godina prije

Jedini živući evropski diktator zabrinut za Ukrajinu. Kamo ovaj svijet ide? Toliko je zabrinut da pomaže Rusiji da uništi Ukrajinu. Bit će interesantno kad završi rat u Ukrajini. Lukašenko bi trebao proučavati bližu povijest Rumunjske.

tihobl
1 godina prije

Посланици странке Зеленског предлажу да се дозволи командантима да УБИЈАЈУ своје војнике како би зауставили масовне предаје и бекство са положаја

Предлог закона има број 7351 и објављен је на званичном сајту Врховне Раде.

До последњег Украјинца!

Max
1 godina prije

Točno i dobro poznato.

1 godina prije

Istini za volju (i laži za nevolju), zapadni dio bivše Ukrajine je Staljin oduzeo Poljacima (i dao Ukrajini). Ali isto tako je dio Njemačke odgrizen i dat Poljskoj. Tako da je Poljska tada prozvana “nacija na kotačićima”, koja se pomicala lijevo-desno (“nigdje moga stana…”). Ako već Poljska pikira na Ukrajinu, neka otkoče kotačiće, ali se onda moraju *maknuti* prema istoku, ne proširiti. 😀

ZZ Top
1 godina prije

Pokazat ce njima Rujo kako musa dere jarca,nece ovo stati na ukrajini, dosta je bilo maltretiranja malih ponosnih naroda od strane nato gangstera,nikada vise onih mucnih scena kada visokotehnoloskim oruzjem unistavaju nemocne narode i drzave, ako misle nastaviti kao sto su radili posljednjih 50. Godina morati ce pobjediti Ruse, a to je nemoguca misija.

Kinez
1 godina prije

Zanimljivo, Poljaci komadaju Ukrajinu bacanjem pogleda dok ju Rusi ne komadaju bacanjem granata. Uzgred, ovaj klaun iz Bjelorusije ce za Putinom na vjecna lovista jako brzo

Lucija, prva
1 godina prije

Roditelji oh Elenskog žive u Izraelu.
U bilo od 250 m2. 8 milijuna $.
Devet tona morske vode u bazenu.

A…na slici se vidi da su bili i jesu – sirotinja. Tužno.

Susjedi su im:
“Рођаци Генадија Богољубова и украјинског тајкуна, такође Јевреја Игора Коломојског, прве су комшије родитеља председника Украјине.

На 10 минута хода од њих се доселио руски олигарх Михаил Прохоров.”

Gospodo, ovo i Čubajz je bitno.

A ne snersoni sa kojima se skreće pažnja.
I gdje svatko, pazite, može opravdano zaključiti da su to – šta? Glooposti.
Razumijete igru?

Hezbollah
1 godina prije

Na ovom portalu se pisalo o sudjelovanju Poljske u komadanju tadašnje Čehoslovačke. Naime poslije njemačke aneksije Sudeta, Slovačka se uz Hitlerovu podršku “odcijepila”, Mađarska je okupirala dio Češke u ožujku 1939. a pošto je i Poljska htjela komad kolača, okupirali su oko 800 km2 teritorija iza rijeke Olše, tj. Zaolžje.

Lucija, prva
1 godina prije

Pogledajte ovo:

“…ради о покушају да се понови историјски „договор“ из периода после Првог светског рата, када је колективни Запад признао право Варшаве да прво окупира део Украјине како би заштитио становништво од „бољшевичке претње“, а затим и укључи те територије у састав пољске државе.
Догађаји који су потом уследили постали су јасна илустрација колонијалног поретка и присилне полонизације као основне методе за стварање “Велике Пољске“.

A …sad se sjetite što su Ukrajinci napravili Poljacima u 2. svj. ratu?

Podsjeća na nešto? Na Balkanu?

Prvenstveno na ciljano istrebljenje Slavena.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI