Poljska krivi Lukašenka za ”najveći pokušaj destabilizacije Europe u posljednjih 30 godina”

Migranti na granici Bjelorusije i Poljske
8 komentara

Stotine uglavnom bliskoistočnih i afričkih migranata tjednima se skupljaju duž bjeloruske granice s Poljskom u pokušaju ulaska u EU. Varšava optužuje Minsk za poticanje migranata na ulazak u EU preko Bjelorusije, što bjeloruske vlasti odbijaju.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki optužio je bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je pokrenuo “hibridni rat protiv EU” usred tekuće migrantske krize na bjelorusko-poljskoj granici.

“Ovo je najveći pokušaj destabilizacije Europe u posljednjih 30 godina”, napisao je Morawiecki na Twitteru u nedjelju, obećavši da Poljska “neće popustiti ucjeni” i da će “učiniti sve kako bi zaštitila granice EU”.

“Poljskoj, Latviji, Litvi i Estoniji potrebna je podrška. Moramo zajedno stati u obranu Europe”, dodao je premijer.

Primjedbe su uslijedile nakon što je Lukašenko u petak u intervjuu za BBC rekao da je “apsolutno moguće” da su njegove snage ili “možda netko” pomogao migrantima u pogledu pokušaja ulaza u EU.

“Rekao sam EU da neću zadržavati migrante na granici i ako nastave dolaziti od sada pa nadalje, neću ih zaustavljati, jer ne dolaze u moju zemlju, oni dolaze u vašu. Ali ja ih nisam pozvao ovdje. I da budem iskren, ne želim da idu kroz Bjelorusiju”, izjavio je Lukašenko.

Govorio je dok je poljska pogranična policija izvijestila o novim pokušajima prijelaza, uključujući i “vrlo agresivnu skupinu od oko 100” migranata.

To je uslijedilo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin inzistirao ranije ovog tjedna na tome da zapadne zemlje koriste tekuću migracijsku krizu na granici Bjelorusije i Poljske kao izgovor za eskalaciju napetosti i vršenje pritiska na Bjelorusiju, neposrednog susjeda i saveznika Rusije.

“Istovremeno krše vlastite obveze u humanitarnoj sferi”, dodao je Putin, osudivši Poljsku zbog korištenja sredstava za suzbijanje nereda protiv migranata koji pokušavaju prijeći granicu.

“Samo mi je žao djece. Poljske snage koje su ondje prskaju ih vodenim topovima i bacaju suzavac. Helikopteri lete duž granice i poljska strana noću uključuje sirene”, rekao je ruski predsjednik.

Poljska je ranije odbila prihvatiti stotine migranata, uglavnom iračkih Kurda, koji su i dalje zaglavljeni na granici zemlje s Bjelorusijom. Oni su više puta pokušavali upasti na poljsku granicu, a vojnici su ih gurali natrag koristeći vodene topove i suzavac.

Varšava i druge zemlje EU u više su navrata optuživale Minsk da namjerno prevozi migrante u Bjelorusiju kako bi stvorio imigracijsku krizu, iz tog razloga nametnuvši Bjelorusiji nove sankcije. Bjeloruske vlasti oštro odbacuju tvrdnje Bruxellesa.

Aleksandar LukašenkoBjelorusijaeuMigrantiPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
2 godine prije

E, jado. Ako su ti 2 000 izbeglica najveci pokusaj destabilizacije.
Ksenofobija je dostigla nivo gangrene. U Poljskoj treba amputirati nesto.

Japanac
2 godine prije

Šta Lukašenko je više destabilizirao EU od Merkelice koja je pozvala nekoliko milijona migranata da gazi preko Europe?

tihobl
2 godine prije

Zna covjek koliko mu je stabilna zemlja.

Vise je izbjeglica u Bihacu pa niko ne panici. Stavise niko i ne obraca paznju na tako minoran problem. Novinari ih se sjete jednom mjesecno i to kad nemaju cim popuniti prostor.

petar schroder
2 godine prije

Sigurno ovo nije fino gledati da se zene i djeca smrzavaju od Lukasenka, ali kako je ovo sve pocelo.PROSLE GODINE MISLIM KRAJEM DRUGOGA MJESECA BIO JE DAVOS ;KOJEG ORGANIZUJE KLAUS SCHWAB BILL GATES A I SOROS Tamo su bili svi vladari svijeta pa i Lulkasenko Trump je isto dosao ,ali kada je vidio da su tamo SOROS SIN ,BILL GATES, I HENRY KISSINGER odmah je napustio Davos-KLAUS SCHWAB JE PRIJE PUNO GODINA STUDIRAO U AMERICI I PROFESOR MU NE BIO HENRY KISSINGER; OD KOGA JE KAKO KAZE U SVOJOJ KNIZI NOVI RESET NAUCIO: Kako je poslije nekoliko dana Lukasenko u jednom tv kanalu rekao Tamo u Davosu su mi nudili 100 000 dolara da proglasim u mojoj zemlji koronu i da zatvorim zemlju ali on je odbio Poslije toga mu nude pola miliona euro i on opet odbija Na kraju mu nude 900000 miliona euro i on odbija i odmah… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Krivi su Poljaci EU iNATO a NE Lukašenko koji se mudro brani igrajućl Asimetrčnu igru

tuf
2 godine prije

Krivite si Sorosa, proameričke pudlice.

Žare
2 godine prije

Pazi luašenko je kriv zato što želi da ispoštuje migrante u njihovoj nameri da dođu u EU. I tako je odgovoran za, eskalaciju sukoba. A ovi što sprečavaju slobodu Kretanja migrantima i još vojno i policijski intervenišu po njima, nisu odgovorni.
Pa dokle više hladne obloge na, zdravu glavu da nam stavljaju.
Znači lukašenko bi bio dobar kad bi prisilno naterao migrante da ostanu u Belorusiji mimo njihove volje.
Strašno brate

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI