‘Poljska legija’ se bori za Ukrajinu

Poljska vojska
59 komentara

Ukrajinsko ministarstvo odbrane odobrilo je stvaranje jedinice specijalnih snaga sastavljene u potpunosti od dobrovoljaca iz Poljske, objavila je u petak poljska novinska agencija Onet. Odluka je navodno donesena u Kijevu ranije ove sedmice.

Organizator jedinice, državljanin Poljske koji se borio u Ukrajini od februara prošle godine, sastao se u srijedu s predstavnicima Ministarstva odbrane, navodi agencija . Jedinica će “vjerovatno” biti nazvana Poljska dobrovoljačka legija, i neće biti “tipična jedinica fronta” već “elitna” grupa zadužena za izviđanje, sabotažu i druge specijalne zadatke.

“Izuzetno mi je važno što sam dobio priliku da formiram prvu poljsku specijalnu jedinicu u Ukrajini”, rekao je za Onet organizator čije ime je skriveno iz bezbednosnih razloga. „Poljska je zemlja koja najviše podržava Ukrajinu“, dodao je. “Siguran sam da će naša jedinica biti uzor drugim sličnim formacijama.”

Podiže se i njemačka jedinica, navodi se u izdanju. U Kijevu su već dvije „legije“ stranih dobrovoljaca, jedan iz Rusije i drugi iz Bjelorusije, a svaka se sastoji od „nekoliko desetina“ militanata.

“Mnogo je lakše s Poljacima nego s Bjelorusima ili Rusima, koji dolaze iz neprijateljskih zemalja”, rekao je za Onet zvaničnik ukrajinskog ministarstva odbrane, također neimenovan. Obrada potrebne papirologije trajat će sedmicu ili dvije, dodao je.

Pripadnici jedinice planiraju da uspostave centar za regrutaciju u Poljskoj, ali to “još nije dogovoreno sa poljskim vlastima”, izvijestio je Onet. Dok zvanična Varšava tek treba da komentariše, Twitter nalog Višegrad 24 – koji navodno vodi poljska vlada – razveselio je vesti o Legiji.

Varšava je bila jedan od najočitijih šampiona Kijeva, ugošćujući NATO logističko čvorište za snabdijevanje Ukrajine oružjem i municijom i primanje izbjeglica. Poljska vlada je također zauzela tvrd stav prema sankcijama Rusiji i predvodila je napore za snabdijevanje Ukrajine tenkovima – dajući joj stotine vlastitih T-72 prošle godine, a zatim je natjerala Njemačku da odobri izvoz Leoparda u januaru.

Poljska je također zatvorila oči na svoje državljane koji su se prijavili u ukrajinsku vojsku, gdje je krajem novembra život izgubilo preko 1.200, prema pisanju lista Niezalezny Dziennik Polityczny. Taj medij, koji je kritičan prema vladi u Varšavi, tvrdi da je novo groblje u “američkom stilu” u Olsztynu namijenjeno efikasnijim sahranama usred sve većeg broja žrtava.

Onet je najveći poljski internet portal za vijesti, a u vlasništvu je Ringier Axel Springer-a, njemačkog konzorcijuma s otvoreno pro-NATO uređivačkom politikom.

LegijaPoljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

Potpuno očekivano za američke pudlice. Jedino trebaju pripaziti da im ta jedinica ne prođe kao neslavni američki Mozart.

Dragačevac
1 godina prije

Poljska će se rešiti na taj način militantnih rusofoba a ostatak stanovništa će videti kuda to vodi.
Što se tiče specijalne namene sabotaže i izvidjanja, mislim da će posle obuke završiti u Bahmutu na prvoj liniji.

Max
1 godina prije

Prijatelji sudbina je htjela da ja prevodim članak na wikipediji o prvoj Poljskoj legili za vrijeme Napoleonskih ratova poznatoj i kao Dunavska Legija. Prvo su pretrpjeli teške gubitke u Europi pa ih je Napoloeon poslao na Haiti gdje su izginuli i poumirali od žute groznice. Potomcima za opomenu.

sebastian
1 godina prije

Drugim riječima svojim dopuštanjem tima i takvima da se odlaze boriti u Ukrajinu Poljska se izravno mješa u ratni sukob.Temeljem toga je Rusija može smatrati za legitimnog neprijatelja i ratnu metu,jer se jamačno ne radi ni o kakvoj humanitarnoj inicijativi i akciji.

emmi
1 godina prije

Da, to je odlična prilika, da se ojro režimi riješe takvih “dobrovoljaca”, ima ih svuda puuuno. Neka vala!

Karma
1 godina prije

Vise ili manje pecene budaletine

mikiyugo
1 godina prije

Zelim im sto kraci zivot.

Otom potom
1 godina prije

Kao što napisah da se ne ponavljam depoulacija i demilitarizacija belih ljudi na max.Najviše pelcovanih Amerika Kanada,Australija,Evropa.Najveće zaprašivanje i geoinženjering,opet isto,najveća LGBT propaganda opet isto i na kraju ekonomski slom i vojno razaranjei puštanje hordi iz Azije,Bliskog istoka,Afrike da zada završni udrac belim ljudima.Kome ovo nije jasno taj će podržavat ovaj rat nebitno sa koje strane

eks
1 godina prije

Kriju Poljaci istinu – medju tim “dobrovoljcima” nalazi se mnogo više vojnika redovne vojske , ali to se ne sme reći . Poraz “dobrovoljaca” nije teško opravdati, ali poraz regularnih vojnika bilo bi priznanje da je NATO i formalno u direktnom sukobu sa Rusima, a to poraz bi narušio kredibilitet NATO “heroja” . U Artjomovsku se u velikom broju čuju (presretnute veze) razgovori na poljskom i engleskom jeziku . NATO-Ukri pakuju arhive i dokumenta koja iznose iz Artjomovska, a sada pozivaju i preostale stanovnike da se hitno evakuišu . Što se tiče ovih naci-heroja , oni će biti evakuisani kao Azovci u Mariupolju .

nessy
1 godina prije

Kod svakog clanka o poljskoj vojsci je slika ovoga istog tipa. Ili Poljska ima jednog jedinog vojnika, ili L.P. nema nijednu drugu sliku?
Da ne bude nesporazuma, ovo su sve dobrovoljci, iskreni zastitnici demokracije i ljudskih prava. Sto se novca tice, primaju samo neki dzeparac, cca 10-20.000e, da imaju za cigarete. Zvati ih placenicima ili psima rata, bila bi velika nepravda. Prema psima. Inace, placenici i zlocinci ratuju samo na strani rusije, ako su na drugoj strani, onda su humanitarci, kao onaj britanac, koji je nekidan poginuo stiteci demokraciju, po cemu je inace GB poznata po svijetu, i rado primljena u bivsim kolonijama.

Alex Keller
1 godina prije

Bore se za ono što je nekada bilo njihovo. Tako će i Mađari. Možda i Nijemci.

Rudar
1 godina prije

Šta reči, koju poruku poslati osim sretno im bilo !
Zanima me jedino tko će trajnim invalidima plačati skrb do kraja života, država ili obitelj ?
Valjda računaju da takvih neće biti.

Dokurčilomi
1 godina prije

“Poljska je zemlja koja najviše podržava Ukrajinu”, sjetite se te izjave kada vam budu oduzimali dio Ukrajine.

tihobl
1 godina prije

Opametili se poljaci nakon sto im je prepolovljena 12. divizija. Podoice su se bunile zasto ne mogu sahraniti svoje po mjestima gdje zive vec se sahranjuju na novom vojnickom groblju nalik na americka. Udovice traze penziju i odstetu, pa im je ovo pametan potez – placenici dobrovoljci sa kojima drzava nema nista kad poginu.

Čovjek je življen
1 godina prije

Poljska nije glasna. Polako radi ono za što su odabrani raditi. Dosta se pisalo u msm tisku unatrag pet, šest godina o tome kako Poljska ekonomski raste. Dok se danas nije pojavio naslov kako su postali ozbiljna vojna sila (sastavni dio svakog reicha, jel?). Naravno da navijački članak nisam čitao dalje od naslova. Ukoliko se to ispostavi kao istina, ne znam više što može zaustaviti ovo skupocjeno zadovoljstvo – svjetski rat, koji će se razliti po čitavoj europi. Ako Poljska krene, Rusija više neće biti pod kočnicom. Ovdje stvarno ne treba biti od velike pameti da se razazna što će usljediti.
Spasi nas Bože ovakve slobode u kojoj je odgovornost tek mit, nekad bilo.

Mrdo
1 godina prije

Bandera i njegov SS Freiwilligen Division Galizien su tamanili Poljake k’o da su bili štakori, a ne ljudi, a sada se Poljaci, u znak zahvalnosti, bore za Banderinu Ukrajinu. Ne’š ti poljske pameti. Čak se i tupi Amerikanci šprdaju na račun poljske ma’nitosti, haaaahahaha.

 [zapadni] istoričari tvrde da Banderini SS naci Galicijani poubijali preko 100 000 Poljaka. Civila, uglavnom, naravno.

Fabijan
1 godina prije

Sve su to zvijeri rata koje su potrebne za laboratorijska ispitivanja to i odgovara novopokrenutim američkim laboratorijima na području Ukrajine! Ukrajina je odlično područje za okupljanje ratobornih a mislim da će ih više umrijeti u laboratorijima nego od metka. Čudni su putovi ljudske populacije!

goran
1 godina prije

samo vi ratujte,kad počne ponestajati ljudstva obratite se musku da vam da robote da popunite brojčano stanje,jer čisto sumnjam da če se itko drugi javit zbog vaših gluposti

hollat
1 godina prije

Poljaci su zeljeli s Hitlerom udariti na Rusiju ali Adolf ih nije htio za saveznike

CroExit
1 godina prije

Izgleda su Slaveni najgluplje pleme. Čak ni Arapi nisu tako razjedinjeni.

Ivan
1 godina prije

Poljska se bori da im mazne teritorij kad se ukaze prilika. Poljaci su me razocarali kao nacija. Sve je to ista EU bagra..

Meštar
1 godina prije

Bio sam nedavno u Češkoj i Poljskoj. Ne sudite ih. Naročito Poljake, Rusi su gazili i ubijali stoljećima. Komadali su im zemlju i odvodili ih u Sibir. Ovi sjeverni slavenski narodi i ovi baltički, ne mogu smislit Ruse. Amerika nema veze s tim osjećajem. Oni ne mogu smislit ni Njemce i Austrijance. Njima je to sve isto.

MNK
1 godina prije

Prema ruskoj propagandi Poljska i NATO bori se na ukrajinskom bojistu odavno. Kakve ima veze ova informacija sada 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI