Poljska neće isporučivati ​​F-16 Ukrajini

Izraelski F16
38 komentara

Varšava nema dovoljno aviona F-16 ili sistema protivvazdušne odbrane Patriot da ih pošalje u Ukrajinu, ali druge zemlje bi to trebale da urade odmah, rekao je poljski premijer Mateusz Moravjecki novinarima u četvrtak. 

“Imamo premalo aviona F-16, tako da u ovom trenutku, danas, nema takvih očekivanja od nas”, rekao je Morawiecki na konferenciji za novinare u dvorcu Mimi u Moldaviji, prvog dana samita Evropske političke zajednice, prema na Polskie Radio.

Poljsko ratno vazduhoplovstvo zvanično ima 48 lovaca F-16, od kojih su 12 varijante za obuku. Naručila je 48 lakih aviona Golden Eagle iz Južne Koreje i 32 F-35 iz SAD-a, ali oni još nisu isporučeni.

„Predali smo naše MiGove – dobre avione, dobre lovce i to je veoma cenjeno“, dodao je poljski premijer. Poljska je slijedila Slovačku i poslala Ukrajini neke od svojih 19 aviona MiG-29 iz sovjetske ere kako bi nadoknadili gubitke Kijeva u protekloj godini.

Morawiecki je takođe primetio da mu je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zahvalio na organizovanju „koalicije” F-16 , misleći na nastojanje nekoliko članica NATO-a da Kijev opskrbe lovcima koje su dizajnirali SAD. Iako su mnoge zemlje, uključujući Poljsku, ponudile obuku ukrajinskih pilota, ostaje nejasno odakle bi ti avioni zapravo dolazili.

Poljski premijer je također imao loše vijesti za Kijev u vezi sa zamjenama za sisteme protivvazdušne odbrane Patriot oštećene ili uništene ruskim raketnim udarima.

„Kao što nemamo dovoljno lovaca F-16, ne možemo da predamo naše sisteme Patriot Ukrajini iz istog razloga“, rekao je Morawiecki, dodajući da je važno da druge zemlje koje imaju Patriote „da ih podele sa Ukrajinom što je prije moguće.”

Patrioti i F-16 su najnovije oružje koje je “mijenja igru” koje je Kijev zahtijevao od Zapada da ojača borbene sposobnosti svojih snaga protiv Rusije, posebno u svjetlu njene planirane kontraofanzive.

Ukrajinska vlada je već dobila njemačke tenkove Leopard i britanske Challenger, raketne bacače HIMARS američke proizvodnje, razne vučne i samohodne NATO artiljerije, kao i prijenosne protivtenkovske i protivavionske rakete. Poljska je u međuvremenu postala središte za isporuku oružja Ukrajini iz drugih zemalja i poligon za obuku ukrajinskih vojnika.

SAD i EU su također pružile direktnu finansijsku pomoć Kijevu kako bi njegova vlada funkcionirala. Rusija je upozorila da vojna pomoć Kijevu čini zapadne zemlje de facto direktnim učesnicima u sukobu i rekla da će strani sistemi naoružanja biti tretirani kao legitimni ciljevi na bojnom polju.

F16Poljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
3 mjeseci prije

Poljska je predala sve svoje prepravljene MIGove. Prepravljati sada F16 i nema nekog smisla, slicno je i sa Patrotima. To bi bilo prelijevanje iz šupljeg u prazno.

Max
3 mjeseci prije

Vidim opametili se jer F16 ne može pomoći a uvukao bi Poljsku u rat s malobrojnim zrakoplovstvom.

nekoime
3 mjeseci prije

Kada već Poljaci toliko vole Ukrajince, zašto ne pokrenu rat protiv Rusije, pa ćemo vidjeti kako će ih NATO zaštititi.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Ukrajinci su na društvenim mrežama skrenuli pažnju, na sramnu blamažu koja se dogodila tokom operacije PVO sistema „Patriot“ u Kijevu.

„Američki „Patriot“ je toliko dobar, ne pronalazeći metu, rakete oboraju jedna drugu“, primetili su korisnici sa ironijom. U vazduhu, protivraketni projektil američkog sistema, slučajno je oborio drugu protivraketu koja je prethodno ispaljena, ne pronašavši ruski „Kinžal“.

„Rusi su veoma lukavi i podmukli. Počeli su granatirati Kijev sa PVO sistemom Patriot“, šale se Ukrajinci na internetu.”

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Odgovor nekog stručnijeg od mene na jedno pitanje od jučer:

“Ruska Federacija je sposobna da „Veliku Britaniju vrati u kameno doba na nekoliko načina“, što se može utvrditi procenom teһnologija i naprednog naoružanja ruske vojske.
Napad na podmorske kablove i cevovode je samo jedna opcija, ali ne i jedina. Zapad treba da zaһvali sudbini što se politika Moskve razlikuje od pristupa Vašingtona i Londona, uveren je ekspert.

„Da je Rusija postupila onako kako je delovala Velika Britanija, kao što je delovala kroz svoju istoriju, odavno bi to uradila, ali ovo je Rusija, ona to može.

Za Rusiju, potpuno eliminisanje Velike Britanije, ostavljajući je samo na stranicama istorije, nije problem. Ovo se može uraditi veoma brzo, efikasno i bezbolno, ali to nije cilj Rusije“, rekao je Kedmi.”

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Evo nečeg što je jučer spomenuo kolega Rocco’s “Air Defender 23 predstavljaće najobimniju vežbu raspoređivanja vazduhoplovnih snaga u istoriji Severnoatlantskog saveza , opšte poznatog kao NATO, piše Hal Tarner, na svom blogu. Događaj bez presedana uključiće do 10.000 učesnika vežbi koji će probati svoje letačke veštine sa oko 220 aviona. Vojna vežba će se odvijati u evropskom vazdušnom prostoru i pod komandom nemačkog vazduhoplovstva, odnosno Luftvafea… Nemačka  će delovati kao čvorište kolektivne odbrane za evropski vazdušni prostor… Među 25 zemalja učesnica su Belgija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Italija, Japan, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Norveška, Poljska, Rumunija, Slovačka, Španija, Švedska, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države i Grčka. Air Defender 23 će videti dolazak 23 različita tipa aviona, uključujući  F-35  Amerikanaca i Holanđana, izviđački avion NATO AVACS i, po prvi put u istoriji, transportni avion japanskog ratnog vazduhoplovstva. Od 220 uključenih aviona, samo 100 će stići iz 35… Čitaj više »

mileni
3 mjeseci prije

Mig 31 je bolji od F16.
Jedan od najboljih ikada

Dux
3 mjeseci prije

Dajte što prije F16, baš me zanima odakle će polijetati i na koje piste u Ukraini će slijetati. Prvi F16 koji stigne ukrima znači direktno sudjelovanje NATO snaga u ratu. Poznato je da ukri imaju samo dvije piste dovoljne duljine da ovi avioni mogu polijetati. Jedna je već poprilično oštećena (ova u Kievu), što znači da moraju koristiti piste drugih zemalja, sve su naravno članice NATO saveza. Moglo bi biti interesantno kako će Rusi reagirati.
A izgleda da je i Poljacima jasno šta bi se moglo dogodit, pa i oni “potegnuli ručnu”. Shvatili Poljaci da zapadno oružje baš i nije onakvo kakvim ga se prikazuje, a neki dan kad su Rusi poslali ” nepoznatu raketu”, cijeli NATO se smrznuo, detektirali je tek kad je pogodila cilj.

Branislav Valkovic
3 mjeseci prije

Jel mi se samo čini ili poljaci polako uvlače rogove?

Vale
3 mjeseci prije

Jel mi se to čini ili poljaci polako uvlače rogove?

Bruno
3 mjeseci prije

Kada zapadne kabadahije krenu pričati kako neće isporučivati avione Ukrajini, oni su već tamo.

Drago
3 mjeseci prije

Daj Boze da Poljaci popuse.Kriminalci i prevaranti.Ukrali bi Bogu nogu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI