Poljska planira smanjiti beneficije za Ukrajince

Izbjeglice iz Ukrajine
9 komentara

Poljska planira razviti nova pravila za pomoć ukrajinskim izbjeglicama, izvještava Rzeczpospolita u utorak. U njemu se navodi, pozivajući se na lokalne zvaničnike, da mnogi koriste beneficije na koje nemaju pravo.

Prema članku, poseban režim zaštite za ukrajinske izbjeglice koji ističe početkom marta bit će produžen za još šest mjeseci. Nakon toga, pravila pomoći će se vjerovatno značajno promijeniti.

Aneta Zochowska, koja je na čelu Fondacije Lena Grochowska za izbjeglice, naglasila je potrebu za promjenama, sugerirajući da bi dugoročnu državnu pomoć trebalo proširiti samo na bolesne, zavisne i invalide, uglavnom iz regiona na liniji fronta.

U članku se također navodi da iako je poljska vlada prošlog proljeća uvela uredbu da Ukrajinci koji duže žive u skloništima treba da djelimično plaćaju hranu i smještaj, ona nije sprovedena.

To se praktično zanemaruje jer su djeca, invalidi i njihovi staratelji, kao i samohrani roditelji s najmanje troje djece, oslobođeni plaćanja tih troškova, a poljskim zvaničnicima je također rečeno da rješavaju pitanje plaćanja “na human način”, navodi Rzeczpospolita . Kao rezultat toga, gotovo je nemoguće provjeriti finansijski status izbjeglica, jer vrlo mali broj Ukrajinaca na kraju plaća naknade.

U tom kontekstu, fondacija Lena Grochowska uvela je plaćanja za Ukrajince u svojim izbjegličkim centrima, koja variraju od 25 do 75 dolara mjesečno po osobi, dodajući da „mobiliziramo stanovnike da rade… ne želimo da ih učimo retroaktivnoj bespomoćnosti“.

Ukrajinci koji legalno borave u Poljskoj imaju pravo na hranu i sklonište. Porodice dobijaju mjesečnu stipendiju od 123 dolara za svoje drugo dijete i za svako dodatno dijete. Oni također mogu primiti jednokratnu isplatu od 75 dolara, kao i paušalni iznos od 3.000 dolara za novorođenče, između ostalih beneficija.

Međutim, u martu 2023. godine poljska vlada je pooštrila pravila, dozvoljavajući izbjeglicama da besplatno borave u privremenom smještaju samo 120 dana od trenutka kada su stigli u zemlju. Nakon toga moraju pokriti 50% troškova života, ali ne više od 10$ dnevno, a nakon 180 dana – 75% (ne više od 15$).

Prema podacima UN-a, krajem 2023. godine bilo je gotovo milion ukrajinskih izbjeglica koje borave u Poljskoj. Međutim, prema lokalnim zvaničnicima, nešto više od 40.000 Ukrajinaca trenutno živi u centrima koje finansira država.

BenificijePoljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Dosta im je.

tihobl
3 mjeseci prije

Ukrajinci su vodeca grupacija po kriminalu u Poljskoj. Ako im prestanu placati docice do eksplozije kriminalnih aktivnosti.

vanja
3 mjeseci prije

Ja bi ovim bežencima povećao beneficije,a smanjio militantima u Ukrajini.

tihobl
3 mjeseci prije

Француски фармери који протестују напунили су супермаркет стајњаком

Локални медији објављују снимке још једног вандалског чина. Након што су фармери нагомилали ђубар на кров продавнице, кров је попустио и срушио се.

Karma
3 mjeseci prije

Ukro budaletine a mogli lijepo sa ruskim rodjacima. Sada klosare po eu, doduse iznjeli pare i pare a i ne voze bas traktore

македонец
3 mjeseci prije

нема ништо од Украина и украинци повеќе. The End !

Josip
2 mjeseci prije

Popeli su se Ukrajinci i Ukrajina svima na onu stvar samo jos starabkurva Ursula svrsava na Zelenskog 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI