Poljska prestaje da isporučuje oružje Ukrajini

Zelenski i Duda - Ukrajina i Poljska
66 komentara

Poljska više neće pružati oružje ukrajinskim snagama, rekao je premijer Mateusz Morawiecki, dodajući da će Varšava umjesto toga prebaciti fokus na sopstvenu sigurnost. Odluka je uslijedila nakon diplomatskog spora oko ukrajinskog uvoza žitarica, koje je zabranjeno u Poljskoj nakon što je preplavilo lokalna tržišta.

Morawiecki je rekao novinarima u srijedu da će vlada zaustaviti isporuke oružja, ističući rastući razdor između dva susjeda nakon više od godinu dana velike podrške iz Varšave.

“Više ne prenosimo oružje Ukrajini, jer sada naoružavamo Poljsku modernijim oružjem”, rekao je Morawiecki. Kasnije je upozorio da bi Kijevu mogle biti uvedene dodatne trgovinske zabrane, s obzirom na to da “ukrajinske vlasti ne razumiju stepen do kojeg je poljska poljoprivredna industrija destabilizirana” stranim uvozom.

Komentari su uslijedili nakon što se činilo da je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski ponudio blijedo prikriveni udarac Poljskoj tokom govora pred Generalnom skupštinom UN-a ranije ove sedmice, rekavši da ” neke zemlje u Evropi igraju solidarnost u političkom teatru” i “stvaraju dramu za malo.”

Trgovinska prepirka je stalno eskalirala posljednjih mjeseci. Kako su glavni crnomorski brodski putevi bili zatvoreni zbog sukoba s Rusijom, ukrajinsko žito se slilo na centralno i europsko tržište, obarajući cijene i izazivajući pustoš za lokalne proizvođače.

Prezasićenost žitom dovela je do formalne zabrane uvoza među pet članica EU kako bi se zaštitili domaći farmeri – Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka. Iako je zabrana u cijelom bloku istekla prošle sedmice, Varšava, Budimpešta i Bratislava su odlučile da zadrže politiku na pojedinačnoj osnovi, tvrdeći da je to potrebno za stabilizaciju cijena.

Kijev je insistirao na tome da su zabrane nezakonite, a ministarka ekonomije Julija Sviridenko izjavila je da je „za nas od ključnog značaja da dokažemo da pojedine države članice ne mogu zabraniti uvoz ukrajinske robe“. Vlada je od tada podnijela tužbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, tražeći da zaustavi trgovinska ograničenja, iako je Varšava odbacila taj potez, rekavši da “žalba pred WTO-om ne impresionira”.

Poljska je bila među najglasnijim pristalicama Ukrajine tokom sukoba s Moskvom, više puta pozivajući druge članice EU da pojačaju vojnu pomoć, istovremeno odobravajući dugu liniju vlastitih isporuka oružja. Poljski predsjednik Andrzej Duda nedavno je pozvao Kijev da “zapamti” status svoje zemlje kao logističkog čvorišta za isporuku oružja i uporedio je Ukrajinu sa davljenikom, koji bi sa sobom mogao povući svoje spasioce pod vodu.

Odluka da se zaustavi dotok oružja dolazi dok ljetna kontraofanziva Kijeva i dalje kasni u jesen, s ukrajinskim snagama koje se bore da prodru u teška ruska frontova utvrđenja uprkos više od godinu dana zapadnih transfera oružja, obuke i obavještajne podrške.

OružjePoljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
66 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Poljaci su do sada Ukrima poslali vojnu pomoć u vrijednosti većoj od tri milijarde američkih dolara.

Imaju na svom terioriju jedan milijun ukrajinskih izbjeglica.

Parlamentarni izbori u Poljskoj su za mjesec dana.
Mnogo glasača živi u ruralnim sredinama pogođenima nelojalnom konkurencijom ukrajinskog kontaminiranog žita.
Sljedeći mjesec parlamentarni izbori trebali su biti i u Ukrajini, ali je Zelenski ukinuo demokraciju.

ime
7 mjeseci prije

kad nazove big brother pig brothel poslat će i duplo nego do sada.

Гавран
7 mjeseci prije

Simptom kraja rata u Ukrajini. Strah od uništenja Poljske je progovorio kroz premijera.

Sam
7 mjeseci prije

Ovdje se pocinje ostvarivati ona teorija zavjere o podjeli Ukrajine,gdje poljaci nece propustoti priliku da izmu svoj dio kolaca,ili da pokusaju.
Ne postaju oni uzalud najjaca vojska Evrope.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

E – hebI ga ! Pušagija Ukraine 👎 . Gasi tvrtku i BJEŽ 😱 !

MNK
7 mjeseci prije

Tekst intervju je loše preveden. Poljska već neko vrijeme ne šalje oružje Ukrajini jer se sama naoružava i ima ograničene mogućnosti. Ovo nije nova odluka zbog žita. Moguće je da ću im u budućnosti poslati oružje ionako već puno su njima poslali. Poljaci nemaju oružje koje bi drastično promijenilo situaciju na fronti osim f16.

Alex Keller
7 mjeseci prije

Malo čudno,obzirom da su poljski soldati u Ukrajini. Tko će njih naoružavat?!?

borjana
7 mjeseci prije

Polako i diskretno distanciraju se ukrajinski “partneri” od nje.
Jadna ta Ukrajina i njen narod, u koliku i nesagledivu tragediju ih dovedoše, kako sami sebe vole nazivati “globalisti”, a u biti udružena bagra i zločinci sa najmračnijim planovima što ih je povijest do sada zabilježila i upamtila.

Noppo
7 mjeseci prije

Ja mislim da je to zbog 23 miljardi € koje Ukrajina treba platiti Poljskoj.

I mislim da če poljaci uzeti Galiciju i bez “zelenog svijetla” Kijeva….

ivan
7 mjeseci prije

Steta pa bolje onda da nastave ameri oni to znaju hahahahah neka se ubija gamad medjusobno.

ivan
7 mjeseci prije

Ovaj Miso gdje god nadje nesto a da je kao u korist rusa odmah prevodi na ruskom googlu prtvori u rublje hahah i ovdje objesi da nahrani srbe hahahha.

vanja
7 mjeseci prije

Nisam siguran da Poljska odlučuje o tome.

tuf
7 mjeseci prije

Ne brigajte, čim Amer vikne “k nozi!” budu se primirili i Jelenski & Duda & Morawiecki. Ići će oružje i dalje jer ciljeve treba u što većoj mjeri izvršiti.

Steve
7 mjeseci prije

A od kada to Poljska o nečemu odlučuje?! Mišovi hajd” u rupe…

hiber
7 mjeseci prije

Koje priče?!. Poljaci su se retosiljali sovjetskog oružja u Ukrainu i zamjenili ga zapadnim i koreanskim koje naravno nikda nisu slali u Ukrainu. Sve sto sada salju i popravljaju masno su naplatili Njemcima, tako da je sve to priča iz koje ce se roditi miš. Da su zabranili transport oružja preko svog teritorija to bi bila važna novost. Ali to nisu učinili čak i Mađari.

Max
7 mjeseci prije

Bilo je za očekivati nakon ukrajinske drskosti.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“Portparol Svetske trgovinske organizacije potvrdio je u utorak da je Ukrajina podnela žalbu ovom globalnom trgovinskom telu, ne navodeći protiv koji zemalja je usmerena.

Kijev je prethodno najavio da će se žaliti na odluku Poljske, Slovačke i Mađarske da produži zabranu uvoza ukrajinskih žitarica.

Poljski list Ržežpolita je juče preneo izjavu zamenika ministra privrede i trgovine Ukrajine Tarasa Kačke da će njegova zemlja zabraniti uvoz crnog luka, paradajza, kupusa i jabuka iz Poljske.

Prema rečima Kačke, Kijev je doneo ovu odluku da bi ubedio Poljsku da napravi ustupak po pitanju uvoza žitarica.”

Znači…ovi nisu u onolikoj Ukrajini u stanju uzgojiti luk, paradajz, kupus i jabuke????

Na koga ovo nalikuje?

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“U Ukrajini je pre sukoba živelo oko 300.000 Jevreja, a 50.000 u Kijevu, izjavio je za novine rabin Moše Reuven Asman iz sinagoge Brodski u Kijevu u intervjuu objavljenom u četvrtak. Polovina grupe je od tada pobegla u inostranstvo, izjavio je Asman.

Rabin Moše Reuven Asman insistira da neonacistički puk Azov nije pretnja jevrejskoj zajednici

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Jevrej, iako je više puta od početka sukoba na društvenim mrežama postavljao slike svojih vojnika u nacističkim regalijama.
To je uključivalo sliku jednog od njegovih vojnika koji nosi „mrtvačku glavu“ ili „totenkopf“, oznaku 3. SS oklopne divizije. Ova divizija je bila dosta popunjena bivšim čuvarima koncentracionog logora i bila je odgovorna za brojne masakre civila i poljskih Jevreja.”

Trajko
7 mjeseci prije

Poljaci se pripremaju za stari san, koji bi mogao postati konačno pražnjenje i razočaranje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI