Poljska spremna Njemačkoj ponuditi alternativu za Sjeverni tok 2

Sjeverni tok 2
44 komentara

Njemačka kancelarka Angela Merkel navodno je dužnosnicima rekla da “nije donesena konačna odluka” o budućnosti projekta plinovoda Sjeverni tok 2, nakon navodnog “trovanja” ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog. Washington je vršio pritisak na Berlin kako bi otkazao projekt, pri čemu je Varšava aktivno podržavala američke saveznike o tom pitanju.

Poljska je spremna ponuditi Njemačkoj pristup svom projektu plinovoda Baltic Pipe, umjesto Sjevernog toka 2, rekao je glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller.

„Poljska je od samog početka naglasila da bi europska solidarnost na ovom području trebala biti jednoznačna. Stoga, ako takvu potrebu izrazi njemačka strana, Poljska je otvorena za ideju upotrebe infrastrukture, koju Poljska gradi za vlastitu energetsku sigurnost“, rekao je Muller obraćajući se na poljskoj televiziji.

Prema riječima glasnogovornika, Sjeverni tok 2 problematičan je za Poljsku i za cijelu Europu, jer je u suprotnosti s idejom europske solidarnosti i energetske sigurnosti.

Muellerovi komentari dolaze nakon izvještaja njemačkih medija u utorak, o tome da je kancelarka Merkel čelnicima frakcije Kršćansko-demokratske unije i Kršćansko-socijalne unije rekla da je odluka o budućnosti Sjevernog toka 2, zbog navodnog ‘trovanja’ ruskog oporbenog lika Alekseja Navaljnog, nije napravljena i da bi Europa trebala donijeti jedinstveni odgovor na to pitanje.

Od prošlotjedne najave da će slučaj Navaljni tretirati kao “pokušaj ubojstva trovanjem”, njemačka vlada suočila se s pritiskom otkazivanja projekta Sjeverni tok 2, koji je vrijedan 10,5 milijardi dolara, a neki njemački zakonodavci, kao i inozemni saveznici iz Berlina, sugeriraju odustajanje od plinovoda, kao mjere ‘kažnjavanja’ Rusije.

Međutim, drugi zakonodavci, uključujući Klausa Ernsta iz Die Linkea i Waldemara Herdta iz Alternative fur Deutschland, pozvali su vladu neka ”ne puca sebi u nogu” napuštanjem projekta i naglasili kako Njemačka treba postati glavni dobrotvor Sjevernog toka 2 u gospodarskom smislu, ali i ekološki i strateški.

Sjeverni tok 2 zajedničko je ulaganje ruskog Gazproma i velikih zapadnoeuropskih energetskih kompanija, uključujući njemački Uniper i Wintershall, austrijski OMV, francuski Engie i britansko-nizozemski konglomerat Royal Dutch Shell. Po završetku projekt će udvostručiti postojeći kapacitet mreže Sjeverni tok od 55 milijardi kubičnih metara godišnje i pretvoriti Njemačku u energetsko središte za isporuke u zapadnije i južnije države.

”Baltička cijev” predloženi je plinovod za provod prirodnog plina između Poljske i naftom bogatih, norveških voda u Sjevernom moru, za koje Varšava trenutno očekuje da će biti dovršene do listopada 2022. Očekuje se da će plinovod biti između  800 do 950 km, čija izgradnja tek treba započeti te da će imati transportni kapacitet plina od 10 milijardi kubičnih metara godišnje i to od Norveške do Danske i Poljske, kao i povratni kapacitet od 3 milijarde kubičnih metara godišnje, od Poljske do Danske. Poljska državna plinska tvrtka PGNiG rezervirala je nešto više od dvije milijarde kubičnih metara plina, koji će se svake godine pumpati kroz plinovod. Ostale zemlje još nisu izrazile zanimanje, a Njemačka je ranije izrazila skepticizam prema projektu, pozivajući se na zabrinutost za okoliš.

Uspoređivanje jabuka i naranči

U utorak, poljski stručnjak za energetiku Jakub Wiech rekao je za Republiku TV da je “besmisleno” uspoređivati ”Baltičku cijev” sa Sjevernim tokom 2, pri čemu je prva trebala uglavnom dopustiti Poljskoj smanjivanje njihove ovisnosti o opskrbi ruskim plinom, dok Sjeverni tok 2 ima pet puta veći kapacitet i sposobnost slanja plina koji bi tekao duboko u Europu.

Osim Poljske, Sjevernom toku 2 aktivno se suprotstavljaju baltičke države Latvija i Litva, kao i Sjedinjene Države, koje su u prosincu 2019. godine uvele sankcije projektu i pokušale prodati Njemačkoj i Istočnoj Europi svoj skuplji plin, odnosno svoj vlastiti, zemni, tekući plin. Proteklog utorka, manje od jednog dana prije nego što je objavila optužbe za trovanje Navaljnog, Merkel je rekla novinarima da će Sjeverni tok 2 biti dovršen bez obzira na svježe prijetnje američkih senatora u pogledu uvođenja novih sankcija protiv nastavka izgradnje projekta.

Njemačka je u srijedu predstavila svoje tvrdnje o ‘trovanju’, a Bundeswehrova kemijska analiza uzoraka navodno je u sustavu Navaljnog pronašla tragove otrova iz skupine ‘Novičok’. Ruski su dužnosnici demantirali navode, ističući da ruski liječnici, koji su liječili Navaljnog prije njegova premještaja u Berlin, nisu pronašli znakove otrova te su uložili prigovor zbog toga što im njemački liječnici, kao ni vlasti još nisu pružili nikakve dokaze koji potkrepljuju njihove navode.

Navaljnom je pozlilo 20. kolovoza tijekom povratnog leta u Moskvu iz sibirskog grada Tomska. Nakon što se razbolio, komercijalni zrakoplov, koji ga je prevozio hitno je sletio u Omsk, drugi sibirski grad. Tamo su liječnici satima davali sve od sebe kako bi mu spasili život. 22. kolovoza unajmljeni zrakoplov odvezao ga je iz Omska u kliniku u Berlinu. U ponedjeljak su njemački liječnici objavili da je Navaljni izašao iz kome i da se njegovo stanje “popravilo”.

Sergej Nariškin, šef ruske SVR vanjsko-obavještajne agencije, rekao je prošli tjedan za Sputnjik da se “ne može isključiti” da je saga o Navaljnom zapravo provokacija specijalnih službi Zapada.

njemačkaPoljskaSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
3 godine prije

Zrno po zrno pogača. Deset-petnaest zemalja ala Poljska ponudi tako svoj plinovod i problem je riješen.

iaubfviusfbsfdsufvni
3 godine prije

Kako su zavaljali ruse preko Nosferatua koji sluša seku stasi konkubinu, veli konkubina zbog Navija čitava jewropa će odlučivati o Sjevernom cvaj, dakle ništa ono kao prije mi smo za cvaj tok, došla nova zapovjed kako da hebu ruse preko Nosferatua koji je bacio novac na te cijevi.

Novak
3 godine prije

Tko ce izgubiti koliko novca ako se zaustavi ovaj plinovod? Mislim na kompanije ukljucene. Ako Merkel do sada nije imala neki “jaki” argumenat sad moze iskoristiti ovu nesrecu s Navalnim da zaustavi ovaj plinovod. Ako se Rusiji zabranjiva da prodaje naftu, plin kao sto su napravili Venecueli, Iranu od cega ce Rusi zivijeti? 20 godina zajedno s Lavrovom Putin radi na omeksavanju neprijatelja Rusije i sad mogu jasno vidjedi da je to bezuspjesno. Nema ploda. Neprijatelji Rusije zelu uci u Moskvu. Sve to zna Putin i njegova administracija ali ruski narod je umoran od te njihove politike “omeksavanja” neprijatelja. Ruski narod bi zelio cuti jezik zapada, jezik prijetnji i zveckanja oruzja. Inace ruski narod ce se okrenuti protiv vlasti. Bio je tracak nade za vrijeme Chirac i Schroder-a da ce neprijeteljstvo naspram Rusije otupiti ostricu i to je proslo. Zadnji optimisti vjeruju da Trump zeli postediti Rusiju i krenuti na… Čitaj više »

Ringo10a
3 godine prije

Rusi trebaju objaviti zamrzavanje projekta do daljnjega, povuci brodove i zavrsiti sa tim pokvarenjacima
Jebo ih Navaljani
A kasnije vidjeti, ako projekat potpuno propadne traziti kompenzacije.
Sa Zapadom se ocigledno ne moze normalno suradjivati.

3 godine prije zadnji put uredio Ringo10a
Tomi
3 godine prije

Ja bi molio ako moze neki člančič dokle je sad akademik čerinski doguro sa remontom i kace krenut u polaganje kolko citam druge medije nece jos uskoro

Bosanac
3 godine prije

Poljska ce preko 5G mreze uvozit plin iz amerike, a preko 4G bi ga izvozila u Njemacku?

Stara kuka
3 godine prije

Dakle, Poljaci grade skupi plinovod kako bi mogli uvoziti skuplji norveški plin samo da ne bi kupovali jeftiniji ruski. Poljaci također povećavaju kapacitete svojih LNG terminala da bi mogli uvoziti više još skupljeg američkog ukapljenog plina. I sad na kraju Poljaci nude Nijemcima korištenje svoje infrastrukture da bi i Nijemci mogli kupovati skuplji plin.

A sve to da napakoste Rusiji koja uopće nema prijeku potrebu izvoziti plin u Europu jer na istoku ima Kinu koja može apsorbirati odnosno kupiti sve energente koje Rusi mogu proizvesti pa i znatno više.

Malo se gubim u toj logici.

Zadranin
3 godine prije

Poljska gradi plinovod za osiguranje vlastite energetske budućnosti.. a ujedno prigovara Njemačkoj koja radi istu stvar?!

Hebe lud zbunjenog.. ili zbunjeni ludog? 😀😂

P***!

Bigbig
3 godine prije

Ma da da evo odmah ahahaha.

Ringo10
3 godine prije

A zasto, jel im to ponestaje gasa

yale
3 godine prije

Amerikanci zelu zabraniti cijelom “slobodnom” svijetu da kupuju naftu i plin od Rusije. Rusija izveze mozda 6 miliona barela nafte svaki dan. Kad bi Americi uspilo potpuno zabraniti kupnju ruske nafte, sto je nemoguce jer tu je Kina, nafta bi porasla mozda 10-20 dolara a Mexico, Irak, Amerika i Saudi A… bi tih 6 miliona barela nadoknadili povecanjem proizvodnje. Amerika isto tako prijeti, ali nema puno uspjeha, onome tko kupuje rusko oruzje. Na Twitter i FB i Google ima puno placenih sajtova koji podrzavaju revoluciju u Bjelorusiji a ti sajtovi su od strane americkih kompanija koje proizvodu oruzje. Amerika koristeci svoju propagandu preko medija demonizira i omalazava i ruske lijekove. Koliko je medija ucestovalo u demoniziranju ruskih auta? Ti svi clanci su bili placeni dok propaganda nije postala “istina” a kasnije vise nije trebalo placati, to je postalo cinjenica, kasnije su negativni clanci dolazili sami od sebe. Cak su ovi… Čitaj više »

yale
3 godine prije

Kazu da su na “zapadu” medija slobodna.
Zasto niti jedne njemacke novine ne osudu njemacku vladu kako se ona postavlja naspram ovog Navalnija i Rusije?
Niti jedne novine ne ukazuju na nepravilnosti njemackog ponasanja a ima ih.
Zasto njemacka vlada ne da ruskoj kopije laboratorijskih testova?
Zasto nece da suradjuju s lijecnicima koji su na samom pocetku lijecili Navalnija?
Bas ne postoju niti jedne novine.
Sve novine pisu kao da dobijaju komandu iz centralnog komiteta.
Ustvari, ne treba dobijati komandu iz centralnog komiteta, nego vlasnici novina su dio njemacke Deep State i imaju zajednicki interes da se njemacki ekonomski-politicki interesi siru i da osvoje, zavladaju Rusijom.
Tako misli i prosjecni Nijemac.

Max
3 godine prije

Ovo sa Navalnim i jest namještaljka da se podmetne Rusiji. A ovo su stare igre oko energanata za koju se opet koristi Poljska.

Pingvin
3 godine prije

Jer su plinska polja u Sjevernom moru pred iscrpljenjem ( naftna nisu), zato. Drugo, taj famozni plinovod ako se i napravi ( sumnjam) treba se krizati sa Sjeverni tok 1, a to je moguce samo ako vlasnik Sjeverni tok-1 (Gasprom 100%) da dozvolu.

Miki
3 godine prije

Srbokroati su uvek bili nemačke ulizice. Vidi se i sada koliko se zauzimaju za Nord Stream 1 i 2. A nisu se sekirali kad su nam Nemci minirali Južni tok.

Davor drugi
3 godine prije

Kako stvari stoje i kako bi god Rusija i na bilo koji način pokušala napraviti neki posao sa EU i to na zajedničku korist, čini se da je dovoljno nekoga, svejedno koga otrovati novičokom i svi poslovi sa Rusijom padaju u vodu, bez obzira koliko bili isplativi po EU. Od toliko načina ciljanih likvidacija, koje su razne obavještajne službe razvile do perfekcije, ovdje da ne bi bilo nikakve sumnje i daljnje istrage tko bi bio počinitelj, uzme se jednostavno novičok i tako dadne legitimitet svim optužbama o ruskoj krivnji. Pa ne znam koliko će puta novičok još biti u igri da bi se Rusija na najgluplji mogući način diskreditirala, a da bi ovi napokon shvatili da su nepoželjni u EU, bez obzira na to što nudili i kolika se profit za EU u toj ponudi krila. Mislim da bi Rusija trebala u svojim energetskim i svakim drugim ponudama dići ruke… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI