Porodica izbačena sa leta jer četverogodišnjak sa autizmom nije mogao da nosi masku

Spirit Airlines
13 komentara

Majka kaže da je Spirit Airlines u ponedjeljak izbacio njenu porodicu jer njen autistični četvorogodišnji sin, koji nije verbalan, nije mogao da nosi masku, a aviokompanija je odbila da uvaži poruku kojom potvrđuje da ima ozbiljan invaliditet.

Callie Kimball iz Little Rocka, Arkansas, rekla je da su njeni suprug i sin prošli petak iz Little Rocka odletjeli u Las Vegas bez ikakvih problema. Na povratnom letu u ponedjeljak ujutro, međutim, politika aviokompanije nulte tolerancije za maske spriječila je par da uđe na povezani let za Dalas.

Da stvar bude gora, prema Kimball, njena porodica je već računala na odbijanje avio-kompanije pa je obezbjedila poruku ljekara koji je objasnio da dječak po imenu Carter nije sposoban da nosi masku.

Majka je rekla za KTVH-TV da kada njen sin nosi masku, on prestaje da diše, postaje zabrinut i sklon je samoozljeđivanju.

“Imao je medicinsku poruku svog ljekara u kojoj je navedeno da je oslobođen nošenja maski, jer kad god nosi masku, zadrži dah ili počne da se izbezumljuje i povređuje se”, rekla je Kimball.

Rekla je da im posada aviona nije bila naklonjena i da je zapravo preispitivala autizam kao invaliditet.

„Ima invaliditet. Zaštićen je američkim Zakonom o invaliditetu, a oni kažu ‘Ne ne ne ne. Autizam nije invaliditet. Mora da nosi masku ili mora da izađe iz aviona’“, rekla je.

Budući da Carter nije bio u stanju da nosi zaštitnu masku, izbačen je iz aviona u Las Vegasu, zajedno sa ocem. Kimball je za KTVH rekla da Carter, kao i mnoga djeca iz autističnog spektra, može biti fiksiran na određene stvari.

Carterova fiksacija je, rekla je, vazduhoplovstvo.

To mu nije pomoglo sa Spirit Airlinesom.

„Djeca iz ovog spektra, obično su nečim opsjednuta. Opsjednut je avionima. Dakle, sjedio je na svom mjestu, mirno i gledao kroz prozor, a ova dama je rekla ‘Silazi!’”

Bebisiterki koja je putovala sa porodicom nije bilo dozvoljeno da izađe iz aviona sa Carterom i njegovim ocem. Dvojac otac-sin zaglavio je u Gradu grijeha sam i bez puta do kuće.

Kimball je rekla da su na kraju pronašli aviokompaniju koja će uvažiti poruku Carterovog ljekara.

American Airlines prevezao je njih dvojicu kući, ali je porodicu koštao dodatnih 1.000 dolara. Kimball je rekla da porodica želi povrat novca od Spirita za povratni let sa gojeg su izbačeni.

„Dakle, ostali smo bez leta i hiljadu dolara i imamo sina koji je sada toliko izbezumljen da je pobacao sve svoje igračke avione“, rekla je. „Nikad u životu nisam, koliko god je biti roditelj autističnog djeteta zaista teško, nikada u životu nisam doživjela takvu vrstu diskriminacije od nekoga.“

Spirit je dao izjavu da ne dozvoljavaju nijednom putniku da leti bez maske, bez obzira na dijagnozu – ili očiglednu vakcinaciju ili status oporavka od koronavirusa.

„Saosjećamo sa porodicama koje se suočavaju sa dodatnim opterećenjima tokom putovanja, uključujući one koje se muče sa zdravstvenim stanjem. Kao i većina aviokompanija, Spirit Airlines je počeo da zahtijeva maske za lice u maju 2020. godine, s tim da je jedino izuzeće za djecu mlađu od 2 godine“, rekla je aviokompanija.

„Podsjećamo putnike na našu politiku pokrivanja lica tokom čitavog procesa rezervacije, e-poštom prije putovanja koju šaljemo prije polaska i potrebnom potvrdom koja je dio postupka prijave.“

„Naša postojeća politika ne predviđa izuzeća od ljekara, bez obzira na dijagnozu. Članovi našeg tima su ovo objasnili porodici koja je putovala danas, ali pritom nikada nisu dovodili u pitanje ničiji medicinski status“, dodaje se u izjavi Spirita.

Spirit je takođe rekao da radi na povratu karti porodice.

Što se tiče Cartera, njegova ljubav prema letenju pogođena je. Kimball je rekla da je Carter nakon izbacivanja iz aviona odbacio svoje avione igračke bacajući ih na zemlju.

autizammaskeSpirit Airlines
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sandor
3 godine prije

odjebat tu kompaniju za vijeke vijekova

3 godine prije

Unholy Spirit airlines iliti sotončeki opet u akciji… 😖

3 godine prije

teorija zavjere….. mislim na ljudsku empatiju,naravno.hvala.

Tupko Glupko
3 godine prije

Rade na povratu avionskih karata porodici?
Dakle, ne žele vratiti 1.000 dolara, već im nude da ponovno putuju s njima da bi ih ponovno ovako ponižavali jer njihova postojeća politika ne predviđa izuzeća od ljekara, bez obzira na dijagnozu?
Izuzeće nošenja maske samo za djecu mlađu od dvije godine?
Strašno – ovu avio-kompaniju treba kolektivno bojkotirati!
Majka djeteta je napravila odličnu stvar – dala je sve u javnost.
Kao što vidimo, priča je došla i do nas.
Sada će Spirit Airlinesu ionako mali broj putnika zbog Covid-19 mjera dodatno pasti za barem 20%, a ionako su low-budget kompanija.

3 godine prije zadnji put uredio Tupko Glupko
Nil 1
3 godine prije

Mozda pišete laži jednako kao o Stanivukoviću. Pljuc.

3 godine prije

ne bi htio nikoga uznemiravati..ali,sad sam shvatio,dugorocno..spremaju nam genocid,masovno istrebljenje..zelim cuti protuargumente.hvala.

Praetorian
3 godine prije

Ovo ce se morati rijesiti nazalost samo na jedan nacin, ne vidim drugu mogucnost

Max
3 godine prije

To je ponižavanje hendikepirane osobe na gnjusan način. Gdje su zaštitnici ljudskih prava? pokret me too? Oprah?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI