Porodicama američkih diplomata naređeno da napuste Ukrajinu

Americka ambasada u Kijevu
90 komentara

Američki State department je takođe savjetovao Amerikance da „razmotre napuštanje“ zemlje koristeći komercijalne letove.

Porodicama američkih diplomata naređeno je da napuste Ukrajinu, dok su neki zaposleni u ambasadi dobili dozvolu da odu na “dobrovoljnoj” osnovi, prema ažuriranom savjetu o putovanjima koji je ponovio tvrdnje o “kontinuiranoj prijetnji ruske vojne akcije”.

„Postoje izvještaji da Rusija planira značajnu vojnu akciju protiv Ukrajine“, saopštio je State department u nedjelju, dodajući da je „odobrio dobrovoljni odlazak zaposlenih iz SAD (USDH) i naredio odlazak članova porodica koji ispunjavaju uslove (EFM)“.

Američkim građanima je još jednom snažno savjetovano da ne putuju u Ukrajinu, dok je onima koji su već u zemlji rečeno da „razmotre da sada odu koristeći komercijalne ili druge privatne opcije prevoza“. Najviši savjet „Nivo 4: Ne putujte“ za Ukrajinu, koji navodi Covid-19 i „povećane prijetnje iz Rusije“, postoji na veb stranici State departmenta više od mjesec dana.

SAD su ranije upozorile svoje građane da ne bi trebalo da „predviđaju da će doći do evakuacija koje sponzoriše američka vlada“, ukoliko dođe do rata u Ukrajini, sugerišući da umjesto toga koriste dostupne komercijalne letove.

Moskva je više puta negirala optužbe da planira invaziju na Ukrajinu, koju SAD i njihovi saveznici iznose od novembra prošle godine, opisujući te tvrdnje kao neosnovane pokušaje da se izazove „histerija“.

Prema Kremlju, Zapad je taj koji podstiče tenzije u Ukrajini isporučujući oružje Kijevu – koji je umiješan u „zamrznuti“ sukob sa samoproglašenim republikama u jugoistočnom regionu Donbasa – i intenzivirajući jačanje NATO u istočnoj Evropi.

rusijaSADtenzijeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
90 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Znači, spustit če svog kera sa uzice…
Kompletna garnitura je, kao što več vidimo godinama, garnitura “warmongera”, sluga zapada.
A u Ukrajini živi i 17,7% Rusa. Ili u Donbas regiji, ili razkropljenih po čitavoj državi.
Nadam se samo, da ih nema taj procent među vojnicima.
Jer to če biti pokolj…

Alen
2 godine prije

Ne mogu se oteti utisku da će ovo sve s ukrajinom da bude jedna mega blamaža za usa…S dalekosežnim posljedicama..

tihobl
2 godine prije

Juce Kabul, danas Kijev, a ko je sledeci odakle ce se ameri povuci?

Majk Majers
2 godine prije

Ide rat!!!

Brkan
2 godine prije

Izgleda da ce u Kini biti ledene olimpijske igre, a u Ukrajini vruce igre.
Svecano otvaranje bi moglo biti u isto vrijeme (?).

ivo
2 godine prije

Bas me interesira kakvog asa ce Rusija izvaditi iz rukava.
Sto se tice ovih savjeta iz NATO zemalja Rusiji oni je ne savijetuju dobro, zato jer joj zelu zlo.
Rusija bas mora raditi suprotno sto joj Natovci savijetuju.

Mölltaler
2 godine prije

Rusija i SAD su se vjerojatno dogovorili oko Ukrajine. I to tako da se NATO povlači od tamo. Manjeg sukoba će ipak biti. Ukrajinska vojska je ionako demoralizirana i nesposobna za ozbiljnu borbu. Problem su jedino ekstremističke skupine (desni sektor, islamski fundamentalisti), ali njih nema više od 10 000 i morati će biti uništeni. Naravno da se to neće javno objaviti jer je amerima stalo da sačuvaju bar malo (straho) poštovanja.

Max
2 godine prije

Zapad potencira rat i izazvat će ga na bilo koji način.

burt
2 godine prije

opet se javljaju neki koji govore da će se ukrajinska vojska raspasti a to je bila priča i 2014 kad su separatisti bili pred porazom ali neorganiziranost i nedovoljne snage Ukrajine nisu mogle spriječiti udar iz Rusije prema Donetsku i Maryupolu, sad su na raspologanju Nacinalna milicija sastavljena od nacionalista i neonacista, Ukrajinska dobrovoljački korpus sastavljen od članova Pravog Sectora, Azov pukovnija sastavljena o neonacista i stranih dobrovoljaca, Aidar batalion, Georgian legion, islamisti iz Čečenije, Azerbejdžana i Dagestana, jedinice Krimskih Tatara, doborovoljci ultradesničarske partije Svoboda a oni se sigurno neće okrenuti na stranu separatista

BTK
2 godine prije

Kad ove nahuškane ukrajinske budale na vlasti pokrenu napad, unutar sedam dana su Rusi u Kijevu. Kao odgovor jednom za svagda. To nije dobro, ali sta da se radi, nema vise uzmicanja, krediti su potrošeni.

BTK
2 godine prije

O zapadu i svijetu danas sve govori jedna vjestica u talijanskim medijima ovih dan. Talibani, tj. afganistanske vlasti, su izrazili zabrinutost za stanje ljudskih prava u Italiji.

Kukulele
2 godine prije

Leaving on the jet plane dont know when i be back again….

Boba Lazarević
2 godine prije

Medijska kampanja radi punom parom. “Wag the Dog” u stvarnom životu.

Ivek z Pusce Donje
2 godine prije

Amerikenjci su odlucili boriti se protiv Rusa do posljednjeg Ukrajinca.

San Paolo
2 godine prije

UKSA savñetùju Rusiji sta raditi

Ming
2 godine prije

Chamberlain addressed those in attendance. He said, “This morning I had another talk with the German Chancellor, Herr Hitler, and here is the paper which bears his name upon it as well as mine. Some of you, perhaps, have already heard what it contains but I would just like to read it to you: … ‘We regard the agreement signed last night and the Anglo-German Naval Agreement as symbolic of the desire of our two peoples never to go to war with one another again’.” 1938

abc
2 godine prije

Priprema na bežaniju je počela. A glupi zapadni unijatski Ukrajinci vjeruju, da če Amerikanci s njima skupa ratovati protiv Rusa. Čim Rusi krenu, Ukrajinci ostaju sami.

abc
2 godine prije

Ako Rusija bude uvučena u sukob, onda se ruski ratni stroj ne zaustavlja do Kijeva i podpunog sloma proameričkog neonacističkog režima.

Post
2 godine prije

Medo suti _ nek se natovska go* pazu

ad astra
2 godine prije

Oko 100 000 ruskih vojnika na ukrainskoj granici. Ništa od rata. To je mala snaga za napad. S tolikim brojem vojnika su Hrvati krenuli u Oluju a Ukrajina je puno veća država. Možda bi i bilo dosta za iznenadni napad i zauzimanje manjeg dijela Ukrajine ali ne i za okupaciju cijele države. Krucijalno pitanje je koliko su Ukrajinci spremni za obranu države. Ako su spremni onda bez puno jačih snaga Rusi nemaju šanse.

tuf
2 godine prije

Nije mi baš jasna ruska strategija. Da li je sve ovo skupa jedan blef kako bi se osigurala pregovaračka pozicija – jer ako nije – što je? Intervencija u slučaju upada akumulirane ukrajinske vojske u Donbas se baš ne čini najracionalnijom jer niti je 100k vojnika dovoljno za zauzimanje i stabilizaciju spornih autonomnih regija – niti baš Rusija profitira od toga jer bi osim neminovnih gubitaka u ljudstvu sankcije ostavile enormnu štetu (da, vjerovali ili ne, Rusija ne može tržišne potrebe samo tako kompenzirati na Istoku zbog štetnih desetljeća integracije sa zapadnim tehnologijama i tržištima). Stalno ponavljani stav ruske vlade da ne planiraju intervenciju u Ukrajini malo ostavlja dojam neiskrenosti – jer – što onda 100 tisuća vojnika čeka na granici? Sigurno ne čuvaju rusku granicu jer niti najluđi Ukrajinac ne bi pijan prešao taj Rubikon. Tamo su zbog intervencije u Donbasu. Opće je poznato da moral i borbena spremnost… Čitaj više »

nepoželjni
2 godine prije

Navijam za rat! Mnogima se neće svidjeti ovakvo razmišljanje, ali rat Rusije protiv europskih NATO-okoguznih mušica i nametanje dominacije Europi kroz ucjenu prestanakom opskrbe energentima, više ne smije biti odgađano. Pogledajte samo kojim smjerom ide Europa !? To više nije mjesto poželjno za život. Europska unija mora nestati inače će uskoro cijela EU biti koncentracioni logor u kome više nitko ne razmišlja o proizvodnji i napretku života već samo o restrikcijama, izgladnjivanju i trovanju stanovništva. Ratom koji će u Ukrajini započeti i kratko trajati (u koji se Amerika gotovo sigurno neće umješati), vjerujem da će doći do agresije na Ruske snage u Bjelorusiji od strane susjednih država na čiji su teritorij dovučene nato-“janjičarske” snage uglavnom sastavljene od članica EU. To će biti povod da Rusija odgovori velikom snagom i zauzme Estoniju i Latviju koje više neće biti vraćene a istodobno će Europi biti zatvoreni ventili opskrbe plinom i ostalim energentima… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio dzabaludin
tony
2 godine prije

@tuf
Vidio sam i dozivio Hrvata koji se identificiraju s Kanadom, Australijom, Amerikom…tamo se ozenu, djeca im se rodu, zivi se dobro.
Zasto se ne bi mogao jedan Tajvanc identificirati s Kinom, kad bi Kina bila veca ekonomska sila od Amerike, kad bi bila supersila, kad bi se bolje zivijelo nego na Tajvanu?

Bas zato ce se postarati Engleska i Amerika da se to nikad ne ostvari, mislim to su njihove zelje a sto ce biti, to nitko ne zna.

Schwarze Hunderte
2 godine prije

… and don’t forget to take all of your belongings ! Next stop JFK airport .Good Bye for GOOD !!!!

Don
2 godine prije

Neka “elita” ratuje i gine za Ukrajinu!

Ja to onako
2 godine prije

Ovi zadnje vreme malo,malo pa beze od nekud.

Scorpiorex
2 godine prije

Ovo je dugo i odlicno pripremano,kao i uvijek usa excellent. Ide dogovor,kratki sukob,masakr banderovaca i ostalih desnih u Ukrajini, onda povlačenje usa, pa drugi Marschall plan,eu zatrpana novcem,tehnologijom,američkim firmama,tako da idućih 50 god i dalje, radimo,gradimo,sa usa novcem,mašinama,dijelovima. Tesko nam je nekad sve u europi razumjeti,jer nemamo reflex imperije, ameri imaju,imperija je uvijek nasilna. Čak će i rusija izaći čistog obraza,jedino sto ce biti manji pokolj medju Ukrajincima,ali to je vec stavljeno u jednacinu.

gigi pinna
2 godine prije

Nažalost, opet je Rusija primorana na iznuđene poteze – Ameri i dalje, bez problema, tisućama kilometara daleko od svojih granica, a pod nosom granicama suparnika bez problema izaziva ratove.
Sa federalizacijom Ukrajine Putin se predriblao, jer je već 2014. trebao ili ići do istočnih obala Dnjepra, ili uzeti cijelu crnomorsku obalu, spojit se sa Transnjistrijom, tj. uzeti rusofonski dio Ukrajine. Sa ova dva scenarija priča bi bila gotova za sva vremena, jer sankcije si dobio i ovako i onako, a i dalje će se delati kao da nikakvih sankcija nema – npr. rekordni američki uvoz ruske nafte.

abc
2 godine prije

Bježe pacovi…

nekoime
2 godine prije

USA će sponzorirati jedino evakuaciju svojih vojnika.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI