„Potpuni raskid“ u odnosima SAD i Rusije – Biden

Biden
29 komentara

Američki predsjednik je prokomentarisao veze sa Moskvom nakon što je odbio da sankcioniše Putina zbog vojne operacije u Ukrajini.

Upitan o potencijalima novog hladnog rata, američki predsjednik Joe Biden je u četvrtak rekao da postoji „potpuni prekid“ u američko-ruskim odnosima, dodajući da bi to moglo da se pogorša u zavisnosti od razvoja situacije u Ukrajini.

„U američko-ruskim odnosima sada postoji potpuni prekid ako nastave ovim putem kojim su krenuli“, rekao je Biden.

Što se tiče toga da li bi potencijalno moglo da dođe do novog hladnog rata, Biden je rekao „zavisi“.

„Vi imate ogromnu većinu ostatka svijeta u potpunoj suprotnosti sa onim što Putin radi“, rekao je predsjednik i dodao: „To će biti hladan dan za Rusiju“.

Biden je najavio drugu rundu ekonomskih sankcija Rusiji nekoliko sati nakon što je predsjednik Vladimir Putin otkrio da ruska vojska kreće u Ukrajinu da bi „demilitarizovala i denacifikovala“ zemlju. Sankcije kao odgovor su mješavina mjera usmjerenih na pojedince i ruske finansijske institucije. Biden je odbio da kaže zašto on lično ne bi sankcionisao Putina, ali je rekao da će to biti „na stolu“ kada administracija bude ponovo procjenjivala mjere i njihovu efikasnost u narednih mjesec dana.

Predsjednik je u četvrtak upitan i zašto nije otišao dalje sa sankcijama i isključio Rusiju iz platnog sistema SWIFT, koji povezuje brojne banke širom svijeta i koji bi mogao da ima primjetno negativan uticaj na ekonomiju te zemlje. Biden je odgovorio tvrdnjom da najnovije ekonomske sankcije „premašuju“ uklanjanje Rusije iz SWIFT-a. On je dodao da ova opcija ostaje na stolu, ali to nije pozicija koju „ostala Evropa želi da zauzme”.

Pored sankcija, 7.000 američkih vojnika je raspoređeno u Njemačku da bi branili teritoriju NATO i pružili podršku, ali predsjednik je insistirao da se američke trupe neće boriti u Ukrajini.

Još jedan znak problema u odnosima SAD i Rusije pojavio se u četvrtak kada je ministar savjetnik Sergej Trepelkov, ruski diplomata broj dva u Washingtonu, protjeran, rekao je visoki zvaničnik State departmenta za Asociated Press.

Protjerivanje nije povezano sa tekućim sukobom u Ukrajini, prema zvaničnicima, i vjerovatno je bilo odgovor na to što je Moskva protjerala zamjenika šefa američke misije Barta Gormana ranije ovog mjeseca, što je anonimni zvaničnik nazvao „ničim izazvanim“, dok je Kremlj to povezao sa diplomatskim sporom koji traje već najmanje osam godina. Protjerivanja i kadrovske nesuglasice između Washingtona i Moskve eskaliraju otkako je Krim izglasao otcjepljenje od Ukrajine i ponovno pridruživanje Rusiji na referendumu u martu 2014. – događaj za koji SAD insistiraju da je „aneksija“.

BidenodnosiPutinrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Kina, Indija, Brazil, Iran… su uz Rusiju. O kojoj to onda većini dementni priča?

preseren3
2 godine prije

Neznam ako iko prati…
Upravo govori Lavrov. Na RT.
Nevjerovatno šta radi od zapadnih lažljivaca, politike….
Kad njega slušaš, upoznaš svu trulost zapada…

Jednostavno receno
2 godine prije

Kažu kod nas, pas koji puno laje ne ujeda. Izgleda da i ovi iz tzv. zapadnog svijeta pošli su puno mlatiti a ništa ne činiti. Nešto slično mirni prosvjed protiv korone, za sve treba imati mošnje pa udariti, lako je mlatiti tuđim kurcem po trnju, sad imaju priliku pokazati se.

Alen
2 godine prije

Zaoad će zaključati samog sebe !

Eto koliko su zag.lupili !

NeBudiOvca
2 godine prije

Ocekujem da zapadni saveznici kao odlučnu mjeru protiv Ruskog djelovanja, skrate vrijeme izmedju 2 i 3 doze cjepiva za svoje gradjane na 60 dana, a izmedju 3 i 4 doze na 45 dana.

Tupko Glupko
2 godine prije

Dementni Biden je smiješan i nebitan lik.
Nikada SAD nije imao slabijeg predsjednika.
Mislim da će prije kraja njegovog mandata Kabala Harris preuzeti predsjedničku funkciju.

Tupko Glupko
2 godine prije

Let’s go, Brandon!

Emiliano Zapata
2 godine prije

Oko Ukraine se ocito neslazu pa predlazem neka nastave s onim sto obojici jako dobro ide a to je da osiromasuju svako svoj narod i ucjenjuju svaki svoje gradane na bockanje!
.

VAHID
2 godine prije

Brrr, ovaj senilni ne može više j…i pa ide j…i cijeli svijet,……
Ubrzo ide u vječna lovišta

abc
2 godine prije

Biden nek radije razmišlja kakve vjence i ruže bi radije imao na grobu. Več je počeo zaudarati po trulem.

abc
2 godine prije

Svi koji podupirete Ruse, čete za kaznu dobiti tri doze pfizerja odjedanput…. Ima da vam oči iskoče iz jamica.

Max
2 godine prije

To je očekivano ali beznačajno.

Lucija, prva
2 godine prije

Kasniš, Bidan.

Još jučer je rekao Putin da će u slučaju “nečega”, prekinuti SVE odnose s nekima, ne samo diplomatske.

Brkan
2 godine prije

Mislim da je ovo najbolja stvar koja se dogadja trenutno!
Prije nekoliko dana sam postavio pitanje u jednom komentaru ovdje u smislu da li su Rusija i Kina spremni da postoje i zive bez SAD?
Sada postavljam pitanje: Kako bi Svijet izgledao kada bi ove dvije sile jedostavno ignorirale SAD i prekinule svaki kontakt i trgovinu sa SAD? Da li je to moguce? Ako nije, zasto?
Ako se sada zaista zatvore sva vrata prema SAD i umanje odnosi sa kolektivnim Zapadom u cjelini, vidjet cemo odgovor. Nekako sam uvjeren da se tu radi samo o psiholoskoj barijeri i da je to itekako moguce. Ova situacija je dosla kao narucena, mislim.
U danasnjem govoru Medvedev, vezano za izbacivanje Rusije iz Savjeta Europe, govori o tome da je to Rusiji bas dobro doslo i da je sada doslo vrijeme da se napravi inventura i preispitaju odnosi sa svim drzavama pojedinacno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI