Povjerljivi dokumenti pronađeni u Bidenovom istraživačkom centru

Joe Biden
9 komentara

Američko ministarstvo pravosuđa navodno istražuje otkriće povjerljivih materijala u istraživačkom centru u Washingtonu DC koji je usko povezan s predsjednikom Joeom Bidenom. Prošlog augusta, FBI je izvršio raciju u domu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi, tvrdeći da on tamo nepropisno skladišti povjerljive vladine dokumente.

Do otkrića je došlo početkom novembra u Penn Biden centru za diplomatiju i globalni angažman, organizaciji povezanoj sa Univerzitetom Pensilvanije, izvještava CBS News u ponedjeljak.

“Otprilike 10” dokumenata datiraju iz administracije Baracka Obame i potiču iz ureda tadašnjeg potpredsjednika Joea Bidena, navodi CBS. Oni su navodno držani u fascikli pohranjenoj u kutiji pored neklasifikovanog materijala.

Bidenovi advokati pronašli su papire i navodno odmah obavijestili Nacionalnu arhivu, a agencija ih je preuzela sljedećeg jutra, rekli su izvori za novinsku kuću. Državni tužilac Merrick Garland zadužio je američkog tužioca sjevernog okruga Illinois Johna Lausha da provede preliminarnu istragu o ovom pitanju.

Izvori su rekli da Bajden nije znao za sadržaj dokumenata pronađenih u Penn Biden centru.

Bidenov “think tank” pokrenut je 2018. i u njemu su radili mnogi bivši članovi Obamine administracije, od kojih su neki kasnije prešli u tim sadašnjeg predsjednika. Biden je koristio prostorije centra od sredine 2017. do proljeća 2019. godine.

Prošlog ljeta došlo je do sukoba između savezne vlade i bivšeg predsjednika Trumpa, kada je FBI izvršio nalog za pretres njegove privatne rezidencije, Mar-a-Lago. Trump se odupirao zahtjevima Nacionalnog arhiva da vrati dokumente koje je navodno nepropisno držao. FBI je navodno povratio oko 300 fajlova iz Trumpovog posjeda.

Komentarišući sukob, Bajden je Trumpovo ponašanje nazvao potpuno neodgovornim“. Neki republikanski političari su tvrdili da su dva slučaja slična, kada su ih CBS News pitali o novom razvoju događaja.

„Koja je razlika u onome što je predsednik Trump uradio u odnosu na ono što sada znamo da je uradio predsednik Bajden?“ upitao je James Comer, dolazeći predsjedavajući Nadzornog odbora Predstavničkog doma.

BidenIstraživački CentarSADthink thank
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Biden bi trebao biti snijenjen s dužnosti.

1 godina prije

Čekajte ljudi, nemojte da budete prestrogi – ja verujem Bajdenu da ne zna šta je uradio…

tihobl
1 godina prije

Lako je udarati po bezveznjakvicima kao sto su Tramp i Bajden. Sto ne zavrse analizu hilarinih mejlova?

Sir Oliver
1 godina prije

Koja je razlika između Trampa i Bajdena? Tramp je kriv senilni se ne sjeća.

Gnjida
1 godina prije

Ko je bre bajden?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI