Pragmatizam Angele Merkel premostio je jaz između Istoka i Zapada

Angela Merkel
16 komentara

Tek nekoliko svjetskih lidera ima glagol na maternjem jeziku nazvan po njima. Angela Merkel je izuzetak. “Merkeln” glagol na njemačkom jeziku, nastao prije desetak godina, prema njemačkom izdavaču rječnika Langenscheidtu, znači “ne raditi ništa, ne donositi odluke, ne davati izjave.”

Uzdržanost Merkelove kada je u pitanju odlučivanje postala je odlika njene 16-godišnje vladavine. Zbog toga je dobijala kritike sa mnogih strana, a novinari sada ocjenjuju njeno naslijeđe kao ono koje je, iako stabilno, lišeno bilo kakvog zaista revolucionarnog razvoja.

Pozitivno, Merkel je efikasno vodila Njemačku kroz različite krize: finansijski krah 2008. godine i ekonomske probleme koji su uslijedili; egzodus izbjeglica koji su bježali iz ratom razorene Sirije 2015. godine i nedavna pandemija Covid-19. No, zemlja još uvijek zaostaje kada su u pitanju tehnološke inovacije i digitalizacija, pri čemu je Merkel poznata po tome da je internet nekad nazivala “nepoznatom teritorijom”, zbog čega je ismijavana.

Realnost je da Njemačka u 21. vijeku ne prati korak u doba informacija, jer škole vape za modernim računarima, a zdravstvene vlasti se i dalje oslanjaju na faks umjesto na e-poštu. Za razliku od susjednih europskih zemalja, mnoge službe još uvijek nisu dostupne na mreži. Zapravo, izvještaj EU ove godine rangirao je Njemačku na 21. mjesto od 27 zemalja članica bloka (zajedno sa Velikom Britanijom) po tome koliko nudi internetske usluge svojim građanima. Problem je istaknut tokom pandemije Covid-19, jer mnoge škole jednostavno nisu bile opremljene za učenje na daljinu.

Pažljiv pristup Merkelove možda je izazvao kritike na domaćem planu, ali se pokazao kao dobitna strategija na polju geopolitike. Vrhunska pragmatičarka, bila je stručnjak za umjetnost diplomatije i imala je nepobitan talent za održavanje produktivnih radnih odnosa sa svojim globalnim partnerima. Ovo je bilo posebno evidentno u njenoj sposobnosti da upravlja odnosima i sa Istokom i sa Zapadom; sa SAD, ali i sa Kinom i Rusijom. Ona je tokom svog mandata posjetila Kinu najmanje 12 puta, više nego bilo koji drugi evropski lider, i dala je veliki značaj kinesko-njemačkim odnosima, nesumnjivo zbog interesa njemačkih proizvođača automobila za kinesko tržište, koje čini oko 38 % njihove globalne prodaje.

Ovaj pragmatizam osigurao je Njemačkoj da bude zemlja s kojom se može poslovati; omogućavajući Merkel da nastavi svoj projekat Sjeverni tok 2 sa Rusijom za isporuku plina direktno u Njemačku (zapravo u njenu matičnu jedinicu). Uprkos značajnom pritisku Sjedinjenih Država da odustanu od šeme sve do njenog završetka prošlog mjeseca, Merkel je bila odlučna da gasvovod treba izgraditi. Zapravo, tokom svih uspona i padova odnosa Zapada s Rusijom, Njemačka je, za razliku od mnogih svojih zapadnih saveznika, držala otvorene diplomatske kanale, osiguravajući da se dijalog nastavi odvijati. Uvijek je imala dobre radne odnose s Vladimirom Putinom, s tim što su njih dvoje imali više zajedničkog od ostalih svjetskih lidera, oboje su govorili njemački i živjeli su u Istočnoj Njemačkoj.

Merkel i Putin, uprkos razlikama o nekim pitanjima, imaju sličan pristup međunarodnim odnosima po tome što su realisti i uglavnom se brinu o nacionalnim interesima. Kao što je Niall Ferguson, istoričar sa Univerziteta Stanford, prokomentarisao „Angela Merkel je više bila impresionirana Putinom nego većina zapadnih lidera, i prihvatila je logiku Putinovog argumenta da je on izvor energije bez kojeg Evropa ne bi mogla“.

Ovo odbijanje da zauzme stroži stav prema Rusiji je, naravno, osuđeno od strane SAD, ali Merkel nije bila ta koja se dala maltretirati, posebno nakon skandala sa prisluškivanjem telefona 2013. koji je u velikoj mjeri potkopao njeno povjerenje u američko rukovodstvo. Kada se ispostavilo da je NSA, pod nadzorom Baracka Obame, prisluškivala mobilni telefon Merkelove, bilo je jasno da kancelarki nije bilo smiješno, navodeći da je špijuniranje prijatelja “neprihvatljivo”. Iako je emocije držala podalje od politike, nesumnjivo je bila uznemirena incidentom, te je slijedila rezoluciju Generalne skupštine UN u kojoj se traži pravo na privatnost na internetu zajedno sa tadašnjim brazilskim liderom Dilmom Rouseff, čija se država takođe našla na meti NSA .

Sa svim ovim liderskim sposobnostima upravljanja krizama i diplomatije kojima raspolaže, Merkel ostavlja iza sebe veliku prazninu koju treba popuniti. Šta god da čeka Njemačku, vjerovatno će biti period manje stabilan nego prije, i manje izvjestan, sa novom koalicionom vladom. Ulazimo u period dubljih podjela između Istoka i Zapada; hoće li “nasljednik Merkelove” uspjeti premostiti tu podjelu kao ona? Ili će se pridružiti zapadnim saveznicima u traženju čvršće linije prema Kini i Rusiji. Jedno je sigurno: energetska budućnost Njemačke sada je mnogo sigurnija sa projektom Sjeverni tok 2, na čemu Nijemci moraju zahvaliti samo Merkelovoj.

Autor: Johanna Ross

Angela Merkelnjemačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Angela Merkel ispratila:
4 američka predsjednika,
5 britanskih i 5 hrvatskih premijera.

I najmanje 35 trenera Hajduka…

Mucke
2 godine prije

Ma da,osim sto je uspjesno razvalila njemacki bankarski sustav prihvacajuci tudje dugove kao svoje (DB) takodjer je uspjesno razvalila i njemacki sustav socijale( preko divljeg useljavanja).
O njenim uspjesima u rasturanju njemacke vojske ili auto industrije bi se dala napisati knjiga
Glavno je da joj je neko podario cijenu plina od 200usd/m3 ,kao infuziju da se teskog bolesnika ostavi na zivotu jos neko vrijeme , koji ce marljivi svabe preprodavati opustosenoj centralnoj i jugoistocnoj Europi za skromnih pet puta vise.

piždro
2 godine prije

Još ćemo se skoro počet diviti odvratnoj spodobi..😆 čak je i slika od prije 20 i više godina i photshopmom uljepšana… šta znači logično

ledeno doba
2 godine prije

članak je promašaj ova autorica Johanna Ross je britanska/škotska novinarka, koja radi za britanske podružnice Sputnika i Russia Today. Zato je članak pisan iz pogleda službene ruske politike i zato ovoliko ljigavno hvali Merkelicu– koju predstavlja ako nekakvog pouzdanog saveznika Rusije, koja se eto zauzimala za Sjeverni tok2…, koja se kao bori protiv američke hegemonij, i čak ju je špijunirala američka obavještajna agencija NSA.. u hebote da pukneš od smijeha par citata, , koja kao da su preuzeti iz nekog od njemačkih kabalionih medija, koji pišu anđeliji ovakve hvalospjeve: “..Pozitivno, Merkel je efikasno vodila Njemačku kroz različite krize: finansijski krah 2008. godine i ekonomske probleme koji su uslijedili; egzodus izbjeglica koji su bježali iz ratom razorene Sirije 2015. godine i nedavna pandemija Covid-19. ..” merkel vodila njemačku efikasno?.. ma da samo što je iza sebe ostavila pustoš.. financijski krah 2008. ona je po naređenju kabalinih lešinara, poreskim novcem običnih ljudi.… Čitaj više »

Sven
2 godine prije

Da rezimiramo…. Lud zbunjen normalan ….je zakljucak. Poduzetnici su cesto isli u kinu naravno. Prvo da zarade na kinezima zbog jeftine radne snage. Usput da otpuste nebrojeno mnogo radnika sirom evrope. Godinama su evropljani dobivali otkaze u autoindustriji zbog kapitala. Cijeli pogoni su preseljeni u kinu. Brendovi kao mercedes jaguar adidas nokia iz cijele evrope su se poceli proizvoditi u kini. Da bi se sada opet islo u kinu. Povod je isti…kapital zarada pohlepa. I dok se u ljudima stvara razdor vrhnje se ubire. Ruka ruku mije a ljude se huška. Ma tamo vam je teski komunizam reci ce ti isti. Neki ce cak reci diktatura. A jahte su zaradili i sefove napunili ugovarajuci poslove , cak i jedu savrseno sa kineskim stapicima. Kapital se seli, nasao je novu meku. U biti ju je stvorio….teraformirao. Kineski komunizam je slicniji kapitalizmu nego americki kapitalizam. Terafirmiranje je gotovo. Uspon kine je neupitan.… Čitaj više »

Kornel
2 godine prije

Neznam o kojoj je informatici riječ kad je svojevremeno Obama bio izravno informiran s Merkeličinog telefona što je bila samo lutkarska predstava s lutkama Obama i Merkel.
Danas imamo vrlo sličnu predstavu s lutkom koja se zove Macron koji štiti nacionalne interese Francuske povlačeći veleposlanike iz Australije i SAD-a zbog frke oko podmornica.
Sad djeca u kazalištu lutaka vide lutkicu Macrona koji štiti francuske nacionalne interese 😀
Djeca su oduševljena predstavom, kao i s predstavom koja se zove sjeverni tok dva u kojoj Njemci u Njemačkoj kao perjanice slobodnog tržišta plaćaju plin nekoliko puta više nego Amerikanci u Americi.
Jasno kako Putin nema ništa protiv slobodnog tržišta.
A što je sve Merkel dala za sjeverni tok ostaje iza sedam zatvorenih vrata.
La commedia non e ancora finita, a dječica rukicama već naveliko plješću 😀

Trt
2 godine prije

Jel ovo Index ili šta?

Max
2 godine prije

Ali dobra nije učinila

petar schroder
2 godine prije

Merkl je od 1992 godine pohadala kurseve od Klausa Schwaba redovno .Tu je upoznala Bill Gates a medu njima je bio i Orban, i jos drugi mocnici.To je nedavno izjavio jedan poznati novinar koji se bavi istrazivanjem Ernst Wolff koji je napisao o tome knjigu.Njeni ministar zdravstva je isto pohadao kurseve kod Schwaba kao sadasnja sefica zeleni Annalena Baerbok je isto redovno bila na ti kursevima Svi oni dolaze iz iste skole

Jery
2 godine prije

Dabogda strunila čimprije! Ni za gnojivo nije!

dulebg
2 godine prije

Nije Švabi lako: od osnivanja on bi sa Rusima, ali Englez je pametan i uvek ga zahebe. Da se ovi udruže – pojeli bi planetu, još da se spajtaju s’ Kinezima i Japancima – 2x bi je pojeli.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI