Predsjedavajući američkog Kongresa otkriva detalje novog plana za Ukrajinu

Mike Johnson
8 komentara

Predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Mike Johnson objavio je u srijedu da se drži svog plana da se uputi niz zakona o stranoj pomoći, uključujući i one za finansiranje Ukrajine i Izraela. Johnson je u bilješci poslanim zakonodavcima rekao da će o tome glasati u subotu navečer.

Johnson, republikanac iz Luizijane, suočen je sa sve većim pritiskom da postupi po dugo odlaganom zahtjevu predsednika Joe Bidena a za milijarde dolara bezbednosne pomoći. Prošlo je više od dva mjeseca otkako je Senat usvojio paket pomoći od 95 milijardi dolara, koji uključuje 14 milijardi dolara za Izrael i 60 milijardi za Ukrajinu.

Unatoč protivljenju konzervativaca oko pomaganja Ukrajini, Johnson je ranije ove sedmice rekao da će se zalagati za to da se paket iznese u Dom pod jednim pravilom debate, a zatim održati odvojeno glasanje o predloženoj pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, kao i nekoliko stranih -predlozi politike, prema republikanskim poslanicima.

“Nakon značajnih povratnih informacija i diskusije članova, Komisija za kućna pravila uskoro će danas objaviti tekst tri zakona koji će finansirati američke nacionalne sigurnosne interese i saveznike u Izraelu, Indo-Pacifiku i Ukrajini, uključujući strukturu zajma za pomoć i poboljšana strategija i odgovornost”, napisao je Johnson u srijedu.

Dodao je da će oni biti iznijeti na pod, zajedno s četvrtim prijedlogom zakona koji uključuje REPO zakon, TikTok zakon, sankcije i druge mjere “kako bi se suočili s Rusijom, Kinom i Iranom”.

“Objavljivanjem teksta ovih zakona čim budu gotovi osigurat ćemo vrijeme za snažan proces izmjena i dopuna. Očekujemo da će glasanje o konačnom usvajanju ovih zakona biti u subotu uveče”, napisao je Džonson.

Nedavno je naznačio da bi podržao slanje više novca Kijevu ako bi to bio zajam, a ne grant. Ove sedmice na njega je izvršen dodatni pritisak nakon iranskog uzvratnog udara na Izrael, za koji zapadni Jerusalim tvrdi da je prekinut uz pomoć SAD-a.

U međuvremenu, umjerena republikanska predstavnica iz New Yorka Nicole Malliotakis pozvala je u srijedu da se predsjedavajući „vrati kod Bidena i [Njujorškog senatora Chucka] Schumera i kaže im da mu je potrebna mjera sigurnosti granica kako bi proslijedio stranu pomoć“. Johnson je u pismu svojim kolegama članovima Kongresa rekao da će iznijeti prijedlog zakona o imigraciji koji izgleda kao HR 2.

Tokom ovosedmičnog sastanka GOP-a, govornik je navodno upozorio tvrdokorne protivnike pomoći Ukrajini da bi alternativa njegovom planu bila da demokrate prisile na glasanje o nacrtu zakona u Senatu kroz proceduralne manevre. Predstavnik Thomas Massie iz Kentuckyja navodno je pozvao Johnsona da podnese ostavku.

Prethodnog predsjedavajućeg Predstavničkog doma, kalifornijskog Kevina McCarthyja, njegovi kolege republikanci su smijenili s te pozicije zbog navodnih zakulisnih poslova s ​​demokratama o Ukrajini.

Zagovornici usmjeravanja više novca u Kijev promiču pomoć sve skeptičnijim američkim biračima, navodeći da će većina sredstava biti potrošena kod kuće za jačanje proizvodnje u sektoru odbrane.

Mike JohnsonSADSenat
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jure
13 dana prije

Amerika gasi vatru s benzinom

eks
13 dana prije

Bajden ponovo “blista” . Najnoviji “biser” : “Jasno sam stavio do znanja Izraelcima, nemojte napadati Haifu “. Jadan on , a još jadnija je država koja ima takvog predsednika .

tuf
13 dana prije

Tako to ide, glumiš oporbu i postavljaš uvjete, iza kulisa se vremenom dogovori koliko kreme se bude međusobno podijelilo i dođeš do stanja kad početni uvjet više i ne spominješ a zvučiš kao donedavni ‘protivnik’.
Inače, od tih predviđenih 60 milijardi dolara zajma više od polovice odmah ostaje u SAD-u (21 milijarda za popunu vlastitih zaliha, 15 milijardi za obuku i obavještajnu djelatnost), na oružje će ići 14 milijardi što zapravo isto ostaje u SAD-u. A zajam s tko zna kakvom reketaškom kamatnom stopom će sjesti za vrat nekakvom Ukrajincu koji će radije poželjeti da mu se država rasformira nego da to mora otplaćivati do kraja života.

Darko
12 dana prije

Tako su američka govna pomagala i Hitlera dok im nije opalio šamar..

tatamata
12 dana prije

Djuro ,,, razhebali ti rusi pajdasku bandu ,… opet …. ,jesil ti to cuo ???, salji hitnu ,,,
Amen

Max
12 dana prije

Sve ide izraelu.

Lucija, prva
12 dana prije

A ovo?

“Majk Džonson, predsedavajući Predstavničkog doma Američkog kongresa, izjavio je da bi sledeća meta ruskog predsednika Vladimira Putina mogao da bude Balkan, javlja Anadolija.”

Lucija, prva
12 dana prije

Bez pojačanja vojne prisutnosti ne bi priče političara puno značile, ali:

“NATO konstantno vrši izviđanje teritorije Srbije, i iz pravca Rumunije, sada i iz Hrvatske, a u tom kontekstu treba gledati i nedavni upad balona ili bespilotne letelice iznad Valjeva, kada je Vojska Srbije podigla MIG-ove.

„U okviru toga najavljen je i dolazak 146 Britanaca na teritoriju Kosmeta“, kaže Mlakar.

… NATO posle bombardovanja i dolaska na KiM imao tešku artiljeriju na Kosmetu, ali da je ona povučena posle 2003. godine.

„Sad treba videti šta će dopremiti, ali prevashodno će to biti samohodne haubice. Verovatno britanske, možda poljski laki topovi kalibra 105 mm.

…Francuzi su nedavno deo borbene tehnike dopremili u Bosnu i Hercegovinu železnicom. NATO ponovo pojačava vojno prisustvo na prostoru Balkana”

Jesam rekla?
Mislite da ne ovo sa Srebrenicom sada slučajnost?
Parazitske je.bene nakupine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI