Predsjedavajući američkog Predstavničkog doma stavlja na glasanje nacrt zakona o pomoći Ukrajini

Mike Johnson
15 komentara

Predsjedavajući američkog Predstavničkog doma Mike Johnson obećao je da će ove sedmice unaprijediti dugo odlagani zakon o pomoći Ukrajini koji je tražio predsjednik Joe Biden, objavile su brojne novinske kuće u ponedjeljak.

Predloženi zakon je mjesecima zaglavio u Kongresu zbog žestokog spora između demokrata i republikanaca.

Prema izvještajima, Johnson je republikanskim kolegama na sastanku iza zatvorenih vrata rekao da namjerava dozvoliti Domu da glasa o samostalnom zakonu ove sedmice koji bi osigurao dodatnu vojnu pomoć Kijevu. Također će se očekivati ​​da će Dom glasati o odvojenim zakonima kojima se pruža veća pomoć Izraelu i Tajvanu.

“Znamo da nas svijet posmatra da vidi kako reagujemo”, rekao je Johnson novinarima nakon sastanka sa zakonodavcima GOP-a, a prenosi New York Times. Dodao je da lideri Rusije, Kine i Irana “gledaju hoće li se Amerika zauzeti za svoje saveznike i naše interese širom svijeta – i mi ćemo”.

Republikanci Predstavničkog doma ranije su odbili da podrže nacrt zakona o stranoj pomoći koji je Bajden predstavio u oktobru, a koji uključuje 61 milijardu dolara pomoći Ukrajini. Zakon se koči mjesecima, dok Republikanska Republika pokušava natjerati Bijelu kuću da suzbije priliv ilegalnih migranata preko južne granice. Bidenov rival na izborima 2024., bivši predsjednik Donald Trump, ranije je pozvao republikance da blokiraju prijedlog zakona, zalažući se protiv bezuvjetne pomoći Ukrajini.

Kašnjenje u odobravanju dodatnog naoružanja za Ukrajinu uznemirilo je predsjednika Vladimira Zelenskog i druge zvaničnike u Kijevu, koji za sve veće gubitke na bojnom polju krive nestašicu municije i protuzračne odbrane isporučene iz inostranstva.  „Ako Kongres ne pomogne Ukrajini, Ukrajina će izgubiti rat“, upozorio je Zelenski prošle sedmice.

Rusija je u međuvremenu više puta izjavljivala da nikakva strana pomoć neće promijeniti ishod sukoba i optužila Zapad za eskalaciju.

Mike JohnsonSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
13 dana prije

Malo je 60 milijardi.
Dajte Zelenskom bar 600 milijardi.

SAD godisnje proizvedu 500 raketa za patriote, a to Zelenskom nije dovoljno ni za mjesec dana.

Tupko Glupko
13 dana prije

Za Izrael će paket pomoći sigurno proći, za Tajvan možda, za Ukrajinu neće.

Odbijanjem paketa pomoći Ukrajini spasile bi se stotine tisuća ukrajinskih i ruskih života.

Ukri su do sada pokazali da se ne mogu obraniti – upumpano je u Ukrajinu od početka rata do sada 380 milijardi dolara zapadne vojne i financijske pomoći, i tih dodatnih 60 milijardi dolara neće promijeniti tijek rata, samo će produžiti ratnu agoniju.

Max
13 dana prije

Ma sve ode Izraelu ukre više nitko ne šljivi,

Darko
13 dana prije

Jebo mater svoju ovaj američki majmun..

DUŠAN ,
13 dana prije

Eto sada kada Ukrajinci dobe novac i oružje iz USA doći će da oslobode i Brčko i BANJALUKU a možda i sam Beograd kao oktobra 1944. !!!
Po drugi puta !!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI