Predsjednik američkog Fed-a predviđa recesiju

Jerome H. Powell FED
11 komentara

Predsjedavajući američkih Federalnih rezervi Jerome Powell predvidio je recesiju i priznao ulogu centralne banke u njenom stvaranju u iskrenom razgovoru sa proslavljenim ruskim šaljivdžijama Vovanom i Lexusom, za koje je vjerovao da su ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski. Prevaranti – čija su prava imena Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stoljarov – podelili su nekoliko snimaka iz januarskog ćaskanja sa Pauelom u četvrtak.

„Recesija je skoro isto tako verovatna kao i veoma spor rast“ 2023. godine, predvidio je Pauel, priznajući: „Mislim da je to delimično zbog toga što smo prilično podigli stope, ali to je ono što je potrebno da se inflacija smanji.“

“Ono što nam treba je period sporijeg rasta da se privreda ohladi, da se tržište rada ohladi, da se plate ohlade. Tako pada inflacija”, nastavio je centralni bankar. “To može biti bolno, ali ne znamo za bilo kakav bezbolan način da se inflacija smanji.”

Pauel je otkrio da su još dva povećanja kamatnih stopa već uvedena na tržište, i da bi još više moglo da usledi, iako je priznao da je Fed ” prošle godine istorijski naglo povisio svoje stope da bi došao do mesta gde smo sada”.

Međutim, usred prošlogodišnjih kažnjavajućih povećanja kamatnih stopa, Pauel je izgledao nezabrinut zbog predviđanja skeptika o recesiji, insistirajući da su tržišta “u dobroj poziciji da izdrže strožu monetarnu politiku”. Osim inflacije, glavni problemi koji ugrožavaju američku ekonomiju bili su sukob u Ukrajini, nestabilnost u Kini i gornja granica duga, rekao je Powell šaljivdžijama. Više puta se izvinio lažnom Zelenskom jer nije mogao učiniti više da podrži ukrajinske ratne napore, objašnjavajući da je imao “ograničene načine” da promijeni ekonomsku politiku u korist Kijeva i da je to posao Trezora.

Dok je lažni Zelenski završavao poziv zahtevom za štamparsku mašinu, Pauel se našalio da je Fed ima (ali je držao u podrumu) i njih dvoje su se smejali zbog mogućnosti izgradnje banke Federalnih rezervi u Kijevu.

Glasnogovornik Fed-a uvjerio je javnost da “nije razgovarano o osjetljivim ili povjerljivim informacijama” sa prevarantima. “Stvar je proslijeđena odgovarajućim organima za provođenje zakona i iz poštovanja prema njihovim naporima, nećemo dalje komentirati”, rekli su za Axios, ne precizirajući koji je zakon trebao imati lažni Zelenski – ili pravi Powell.

Vovan i Lexus su se posljednjih godina zezali sa desetinama zapadnih političara i poznatih ličnosti, imitirajući širok spektar javnih ličnosti, od ruskog predsjednika Vladimira Putina do ekološke aktivistkinje Grete Thunberg.

Jerome PowellLexus i VovanSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Bit će to kakva.

burt
1 godina prije

dolar ostaje glavna svjetska valuta

burt
1 godina prije

kolika je štednja građana u rubljama ili juanima? dolar je bio i ostaje najvažnija svjetska valuta i nitko ga ne može maknuti a pogotovo ne nekonvertibilne valute iz zemalja trećeg svijeta

hiber
1 godina prije

Čini se i da je i ovaj iz FEDa veliki šaljivđija. Kakva recesija? Proizvodnja se seli iz Kine ali na drugim osnovama. Vojna proizvodnja raste eksponencialno. Jedino pada proizvodnja teča i kišobtana u Kini.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI