Prekidanje veza sa Rusijom je “apsurdno i opasno”

Njemacka i Rusija
22 komentara

Izolacija Rusije i prekid ekonomske saradnje sa Moskvom je opasno za Njemačku, rekao je premijer Saksonije Michael Kretschmer za list Die Zeit ove sedmice, ponovivši svoj poziv na diplomatsko rješenje sukoba u Ukrajini.

“Mislim da je ideja da se Rusija trajno izolira ili da više nikada ne sarađuje na ekonomskom planu apsurdna i opasna… Rusija koja je orijentirana na Kinu i nema veze s Evropom je mnogo opasnija za nas”, rekao je Kretschmer za novine.

Zvaničnik je rekao da je zabrinut zbog uticaja sankcija Rusiji na njemačku ekonomiju i energetsku sigurnost. Pozvao je na „pragmatizam“ u odnosima s Moskvom i da EU olakša mirovne pregovore i „zamrzavanje“ sukoba u Ukrajini, dodajući da prekid vatre ne samo da bi okončao smrtne slučajeve, već i „stvorio priliku za nabavku sirovina i materijala”, prije svega fosilnih goriva i žitarica.

Otprilike polovina njemačkih domaćinstava oslanja se na plin za struju i grijanje, a oko trećine energije za njemačku industriju dolazi iz plina. Prije sukoba u Ukrajini, do polovine tog gasa je isporučivala Rusija. Međutim, isporuka je opala posljednjih sedmica iz tehničkih ili političkih razloga.

Prema Kretschmeru, uprkos ambicioznim planovima energetske tranzicije i političkim agendama, Njemačkoj će biti potrebne isporuke gasa iz Rusije najmanje narednih pet godina.

“Ako shvatimo da za sada ne možemo da odustanemo od ruskog gasa, onda je gorko, ali to je realnost i moramo se ponašati u skladu s tim”, rekao je Kretschmer, dodajući da osim običnih stanovnika koji neće moći grijati svoje domove zimi, njemačka industrija je u opasnosti ako se izgube zalihe ruskog gasa.

“Cijeli naš ekonomski sistem je u opasnosti od kolapsa. Ako ne budemo oprezni, Njemačka bi se mogla deindustrijalizirati”, naveo je on. Prošlog mjeseca, Kretschmer je rekao da Njemačka mora osigurati pouzdane opskrbe gorivom prije nego što Rusiji udari sankcije.

Ekonomke Vezenjemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
wer3
1 godina prije

Ne znam sto vi pisete ali svuda po Google izvjestavaju da vojska Zelenskog napreduje uz pomoc americkog oruzja svuda a pogotovo na jugu Ukrajine u gradu Kherson.
Bas jutros citam da su Rusi zauzeli brodagradiliste u gradu Kherson.
Mozda su se Rusi povukli u brodogradiliste a Ukrajinci napreduju prema Odessi?
U ovim oslobodjenim teritorijima rajona Kherson, ljudi dobijaju ruske tablice za auta, ruske telefonske brojeve, ruski novac, rusku televiziju, ruske dokumente.
Glumac Zelenski svaki dan prijeti Rusiji a Ukrajina svaki dan slabija.
Pati i Rusija a jos vise Ukrajina a sve to nije trebalo biti.
Ukrajina je trebala biti neutralna i trgovati poput Turske s Rusijom i zapadom i jugom i istokom.
Danas nesmu trgovati s Rusijom a sutra nesmu s Kinom na americki zahtijev a moglo se trgovati i biti na lijepo s svakim a ne da im vrag mira, zelu ukrajinski politicari rat i eto stradanja za svakoga.

petar schroder
1 godina prije

Ovi je jedini pametan politicar u Njemackoj Zna on sta znaci Ruski plin za Njemacku industriju.Izgleda nije pohadao demonsku AKADEMIJU KLAUSA SCHWABA:Svi oni politicari koji su pohadali tu skolu slusaju svoga velikoga demona i hoce sve da uniste Nije im dosta bio taj virus iz labora sto su nas ucjenjivali sada su izazvali rat i sada se nastavlja CETVERTA REVOLUCIJA -KAOS NOVI VIRUSI-NESTANAK PLINA I ONDA GLAD To je to sto dolazi iz Davosa.Prije je bio kriv virus a sada se sprema nestasica benzina plina hrane i na kraju struje i onda totalno KAOS TO SE ZOVE NOVI RESET:SVI POLITICARI KOJI SU GODINAMA ISLI U DAVOS KOD OVOGA PSIHOPATA SU ZNALI STA NAM SE SPREMA:HOCE DA NAS TOTALNO UNISTE I PRETVORE U ROBOVE: MORAMO DA SE ODUPREMO OVIM JER NAM JE BOG DAO SLOBODNU VOLJU; A OVI SE IGRAJU BOGA A U STVARI SU DEMONI MORAMO RECI OVOJ GRUPICI LJUDI… Čitaj više »

Opel
1 godina prije

Regija Herson je povijesno ruski teritorij, što je učinilo dijelom Ukrajine bila je povijesna pogreška, izjavio je u ponedjeljak za Ria Novosti zamjenik šefa regionalne administracije Kirill Stremousov, koji ima podršku Rusije.

“Kherson i regija Herson stvoreni su dekretom Katarine II. Za vrijeme vladavine Katarine II cijela regija Sjevernog Crnog mora dobila je brzi razvoj. Ukrajina nije imala i nema nikakvih odnosa s regijom Herson uopće. Herson regija je povijesno ruska zemlja, to što je dio Ukrajine bila je povijesna greška koja će biti ispravljena u bliskoj budućnosti”, dodao je.

Regija Kherson aktivno se priprema za referendum za službeno pridruživanje Rusiji, zajedno s nekoliko drugih oslobođenih regija.

DEDA
1 godina prije

TI KOJI SLUŠAJU TERORISTE AMERE I NATO BUDU I ZAPOČELI RAT.NEBUM JA JER SAM NEPOSLUŠAN.

andrej
1 godina prije

Ako može HR živjeti samo od trgovine
i turizma, može i Njemačka :))

ad astra
1 godina prije

Prekidanje veza s Rusijom je loše za sve one države koje u tom sudjeluju. Ali prekidanje veza s ovakvom Rusijom je potreba od koje trebaju imati koristi i Rusija i ostatak svijeta. Rusija ovakva kakva je je neprihvatljiva demokratskom društvu. Rusija mora proći katarzu. Vrlo bitno je da katarza dođe iznutra a ne izvana. Ovaj rat s Ukrajinom pokreće pitanje ne što će biti s Ukrajinom već što će biti s Rusijom. Rusija je povukla suicidalan potez i sad mora sama pronaći izlaz iz toga.

Max
1 godina prije

Pametan čovjek ali rijetka pojava.

nessy
1 godina prije

Svakom poluobrazovanom stanovniku Evrope, do sada je doslo do mozga; Njemacka (tehnologija) plus Rusija (sirovine i energenti), jednako neprikosnovena sila na ovoj planeti. Ali, imamo remetilacki faktor, anglosaksonske zemlje, koje to pokusavaju sprijeciti po svaku cijenu. I sto je najgore od svega, to im polazi za rukom, uz pomoc korumpiranih izdajnika nacionalnih interesa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI