Biden mora angažirati crnu kandidatkinju za mjesto potpredsjednika, traže Demokrati

Joe Biden
11 komentara

S obzirom na to da je nacionalna pažnja usredotočena na policijsku brutalnost koja je nedavno iskazana prema jednoj manjini i da je u očima javnosti sada i veće pitanje rasizma, koje se poteže u protekla dva tjedna od smrti Georgea Floyda, prema kandidatu Demokrata, Bidenu sve se glasnije upućuju zahtjevi da za jednu od svojih potpredsjednica imenuje crnkinju.

Čini se neporecivim to da će nedavni nemiri koji su nastali u SAD-u zbog nedavnog ubojstva Georgea Floyda, uvelike utjecati na to koga bi Biden mogao izabrati kao svoje potencijalne potpredsjednike.

Ali pretpostavljeni demokratski predsjednički kandidat, u intervjuu za CBS News koji je emitiran u utorak, rekao je da događaji u posljednja dva tjedna “nisu utjecali” na njega i njegove odluke u vezi toga koga će imenovati za potpredsjednika stranke u kandidaturi. “Osim što se stavlja veći fokus i hitnost na potrebu pronalaska nekoga tko je potpuno simpatetičan s onime gdje ja jesam “, kao i na pitanja poput “sistemskih stvari koje želite promijeniti”.

Biden je već dva mjeseca naglašavao da treba odabrati potpredsjednika koji će se složiti “sa svime onime što ja radim”, ukazujući na njegovu snažnu vezu s predsjednikom Obamom tokom njegovih osam godina vođenja zemlje.

Floyd, 46-godišnji crnac, umro je nakon što je bijeli policajac iz Minneapolisa koljenom držao njegov vrat gotovo devet minuta, nakon čega je Floyd prestao disati. Sada otpušteni časnik, Derek Chauvin, optužen je za ubojstvo drugog stupnja.

Floydova smrt i posljedični ”mirni prosvjedi”, kao i razulareni sukobi i neredi koji su se raširili u gradovima širom zemlje, brzo su odgurnuli dugogodišnju zabrinutost zbog policijske brutalnosti prema manjinama i šireg pitanja povijesti zemlje o sustavnom rasizmu čvrsto su se vratili u središte pozornosti.

U jeku Floydove smrti, Biden je više puta ukazivao na svoj pokušaj policijskih reformi i borbe protiv sistemskog rasizma. I ponovo je u utorak stavio naglasak u svojoj video poruci na pogrebnoj službi Floyda u Houstonu u Texasu, na to da je “sada vrijeme za rasnu pravdu. To je odgovor koji moramo dati svojoj djeci kad pitaju zašto. Jer kada za Georgea Floyda bude bila pravda, u Americi ćemo zaista biti na putu rasne pravde”.

Bivši potpredsjednik, koji je u ožujku najavio da će imenovati ženu kao potpredsjednika, od Floydove smrti istaknuo je da ozbiljno razmišlja o crnoj ženi kao kandidatu za potpredsjednika stranke.

Govoreći s malom skupinom uglavnom vođa afroameričke zajednice u Delawareu prošli tjedan, Biden je naglasio: “Obećavam vam da postoji podjednak broj kandidata Afroamerikanaca, onih koji su Latino kao i bijelaca”.

Crni kandidati za koje se misli da imaju ozbiljne šanse su senatorica Kamala Harris iz Kalifornije, koja se prošle godine neuspješno kandidirala za demokratsku predsjedničku nominaciju, izaslanik Val Demings s Floride, gradonačelnica Atlante, Keisha Lance Bottoms, aktivist za glasačka prava i kandidat za gubernatora Demokratske stranke Georgia 2018. Stacey Abrams i Susan Rice, koja je u Obaminoj administraciji bila veleposlanica u Ujedinjenim narodima, a kasnije kao savjetnica za nacionalnu sigurnost.

Harris, koja je bila glavna odvjetnica Kalifornije prije pobjede na izborima za Senat 2016. udružila se s Bidenom u virtualnom prikupljanju sredstava u utorak navečer.

Dok bivši potpredsjednik nije posebno spominjao njegovu potragu za potpredsjednikom, pohvalio je Harris, naglašavajući da je “ona bila borac i principijelan vođa i znam jer sam je vidio izbliza i vidio sam je u rovu”.

Neki lideri stranaka ukazuju na to koliko je podrška crnačkih glasača bila presudna u okretanju Bidenove kandidature za demokratsku nominaciju. Nakon neuspjelih završetaka u Iowi i New Hampshireu, Biden je ostvario drugi plasman u Nevadi, ali je zato odnio glatku pobjedu u Južnoj Karolini, baš zbog Afroameričke podrške.

Drugi kažu da bi imenovanje crnoga suradnika pokrenulo energiju mlađih birača, s kojima se Biden nije uspio povezati tijekom primarnog postupka.

Mo Elleithee, osnivačka izvršna direktorica Instituta za politiku i javne službe sa Sveučilišta Georgetown i suradnica Fox Newsa, upozorila je: “Ne mislim da bi predsjednički kandidat trebao birati svog potpredsjednika na temelju jedinstvenog trenutka ili trenutnih događaja”.

Ali viša glasnogovornica predsjedničke kampanje Hillary Clinton 2008. koja je kasnije radila kao direktorica za komunikacije Demokratskog nacionalnog odbora, naglasila je da je „jasno da su rasa i pravda izazovi koji su s nama dugo vremena i koji uskoro neće nestati. Mislim da je Biden mudro razmotrio neke vrlo jake afroameričke kandidate koji prate korak između građanske pravičnosti i kaznenopravne odgovornosti”.

Nisu samo demokratski lideri koji se tako osjećaju. Tako se osjeća sve veći broj aktivista i birača. Nova anketa Politico-a i Morning Consulta pokazuje da je od Floydove smrti, sve veći postotak demokrata kaže kako je važno da Biden imenuje svog ”obojenog” potpredsjednika”.

Američki izbori 2020protest
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
3 godine prije

Zašto baš crnkinju? Osjećati će se zakinuti svi iz LGBTQXYZ interesne skupine.
Zašto i oni, a ne feministkinja? Zašto i ona, a ne hispanoamerikanka?
Brojne Azijate koji živi u SAD-u nitko i ne spominje, gdje je njihov predstavnik? Dobro, oni su po trenutnoj modi američke vanjske politike niža rasa.
Na kraju krajeva, kako se može nepoštivati želja AIPAC-a da pripadnik paćeničkog, holokaustom istrebljenog naroda ne bude na toj poziciji?

MIKSER
3 godine prije

A.O.C. for vicepresident!

Starina
3 godine prije

Pa imali su predsjednika, crnca pa se AMA baš ništa nije promijenilo. Ono što se mora promijeniti je ljudska naobrazba koja mora djelovati da se razvijaju pozitivne moralne osobine kod djece i odraslih, a ne da se učimo i maltretiramo djecu ne potrebnim podacima.., promicanje zvjerskog načina postupanja isticanje konkurencije, borbe i nadmoći umjesto suradnje, podrške i pomaganja. Kada većina ljudi bude usvojila takva moralna načela onda je bespredmetno koje boje je onaj iznad nas.
Pa imaju u Africi sve zemlje crne predsjednike i vlade pa i tamo imate plemenske sukobe, korupciju, ubijanja, krađe, laži, nemoral. Što malo tamo ne idu ovi iz BLM?!
Bit je podložiti se uzvišenim božanskim načelima, ljubiti Boga iznad svega, a bližnjega kao samog sebe.

Antikabalista
3 godine prije

Sad če on da odabere gospođu Obama. Pa sve je tako prozirno, da je več smješno……

Predsedniške volitve
3 godine prije

A ni prestar za takšno oslarijo? Mislim v času kronane krize, ko so zločinski dohtarji pospravili šefa Burundija.

Max
3 godine prije

Kandidati se trebaju birati bez obzira na boju

Ana
3 godine prije

Odavno je spremljena-Michelle Obama.

Armagedon
3 godine prije

Kad slusas Trampa pa slusas Demokrate ka da su dvi potpuno razlicite drzave…..
Nece jos ovo dugo.

politicki nekorektan
3 godine prije

…znaci, hitlari ide na intenzivno kvarcanje……ovaj lik na slici izgleda k”o da mu je netko upravo iscupao dlaku iz cira na guzici…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI