Prema Bloombergu, ruska nafta ne može stići do Indije zbog sankcija

Ruska nafta
5 komentara

Kina je navodno prigrabila neisporučeni teret

Nekoliko brodova natovarenih ruskom sirovom naftom koje je naručila Indija nisu uspjeli isporučiti svoj teret i sada se udaljavaju od planiranog odredišta, izvijestio je u utorak Bloomberg pozivajući se na podatke praćenja plovila. Isporuke u Indiju navodno su otežane problemima s plaćanjem koji proizlaze iz zapadnih sankcija. Američko Ministarstvo financija obećalo je prošlog mjeseca pojačati provođenje ograničenja cijene od 60 dolara po barelu za izvoz ruske sirove nafte, koje je stupilo na snagu 2022. Pet tankera, koji prevoze jednu od ruskih vrsta sirove nafte, Sokol, danima su bili u stanju mirovanja kod Indije, a sada se kreću istočno prema tjesnacu Malacca, piše Bloomberg. “Čini se da je Kina uskočila kako bi spasila neiskorištene terete Sokola”, rekao je Viktor Katona, vodeći analitičar.

Šesti tanker, NS Century, koji je pod sankcijama SAD-a, bio je u stanju mirovanja kod Šri Lanke, dodao je Bloomberg pozivajući se na podatke praćenja. Indija se pojavila kao glavni kupac ruske sirove nafte otkako je Moskva preusmjerila svoje terete iz Europe prema istoku nakon sankcija povezanih s Ukrajinom. Međutim, u prosincu je uvoz sirove nafte iz Rusije u New Delhiju pao na najnižu razinu od siječnja 2023., a Bloomberg pripisuje pad problemima s plaćanjem. Prema indijskom ministru nafte, uvoz je pao zbog neprivlačnih cijena, a ne zbog problema s plaćanjem. Govoreći na tiskovnoj konferenciji u srijedu, Hardeep Singh Puri rekao je da do sada nije primio nikakve pritužbe od naftnih kompanija o problemima s plaćanjem. Nije govorio o novim dobavljačima koji nude bolje cijene.
Indijske rafinerije plaćaju rusku naftu po isporuci jer zapadne sankcije predstavljaju izazove u dogovaranju brodova, osiguranja i plaćanja. Prema Reutersu, dobavljač tereta, jedinica državne naftne tvrtke Rosneft, nije mogao otvoriti račun u banci u UAE za prihvaćanje plaćanja u dirhamima. Indijske državne rafinerije uglavnom su namirile trgovinu naftom s Rusijom u dirhamima Ujedinjenih Arapskih Emirata, zajedno s kineskim juanom i indijskom rupijom.

Indijsko Ministarstvo za naftne derivate priopćilo je prošlog mjeseca da se rafinerije u zemlji pridržavaju gornje granice cijene od 60 dolara po barelu, koju su SAD i njezini saveznici nametnuli za rusku naftu.

IndijakinaNaftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Nafta svima treba što ne kupe jedni kupit će drugi.

abc
3 mjeseci prije

Važno da se organizira što više robne zamjene i prodaje, bez učešča dolara i zapadnih banki. Time če nastati jaka istočna privredna odnosno gospodarska zajednica nezapadnih država, kojoj zapad neče moči nauditi ili joj bilo kako diktirati svoje pohlepne uslove.

tihobl
3 mjeseci prije

Blumberg laze ko englezi – kazu da su indijci odustali zbog sankcija, a ispada da su odustali zbog previsoke cijene (Irak daje vece popuste od Rusije).

Lucija, prva
3 mjeseci prije

“Pet tankera, koji prevoze jednu od ruskih vrsta sirove nafte, Sokol, danima su bili u stanju mirovanja kod Indije, a sada se kreću istočno prema TJESNACU MALACCA, …”

Ovaj tjesnac je bio bolna točka Kine.
Bilo tko je mogao spriječiti tankere u dolasku.

Međutim….

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Meanwhile in Cro Prodaju se otoci. “otok Veliki (Veli) Školj u Malostonskom zaljevu pruža potpunu privatnost i mnoštvo mogućnosti za razvoj različitih projekata. Cijena? 3 milijuna i 250 tisuća eura… Malo kupaca zna da pomorsko dobro ne spada u kategoriju privatnog vlasništva. Naime, radi se o općem dobru, na kojem je zabranjena gradnja. U članku 14. o planiranju i gradnji na pomorskom dobru, stavak 6. kaže se da se na morskoj obali mora izbjeći betonizacija obale …” “Pravo prvokupa ima država i/ili županija, no da biste nešto na otoku sagradili, trebalo bi se time ozbiljno i dubinski pozabaviti. Nekakav pontonski privez mogao bi se napraviti ako se bavite školjkarstvom, a montažni objekt ako ćete se baviti poljoprivredom”, kazao je za Morski agent preko kojeg ide prodaja otoka…” Komentari: “Nije se smjelo graditi ni na otočiću KLUDA kod Vinišća, pa su opet vlasnici stranci uredno dobili građevinsku dozvolu. Nakon 5-6 godina podmazivanja nadležnih službi”… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI