Prema Bloombergu, ruske sankcije mogle bi naštetiti američkoj opskrbi naftom

Nestašica dizel goriva
10 komentara

Prijeteća zabrana EU-a za ruske naftne derivate mogla bi dovesti do nestašice goriva na istočnoj obali, izvještava novinska kuća

Istočne američke države mogle bi se suočiti s nestašicom benzina ovog ljeta zbog zabrane EU-a za naftne derivate iz Rusije, izvijestio je u utorak Bloomberg. Prema izvješću, sezonska skladišta benzina u SAD-u trenutno su na najnižoj razini u desetljeću. Istodobno, potreba za pažljivijim održavanjem rafinerija nafte u zimskim mjesecima vjerojatno će dodatno iscrpiti rezerve. Iako je SAD neto izvoznik benzina, većina viška ponude nalazi se na obali Meksičkog zaljeva. Transport goriva na istočnu obalu težak je zbog nedovoljnog kapaciteta cjevovoda i visokih troškova prijevoza. Regija se, dakle, tradicionalno oslanja na isporuke iz Europe, posebice tijekom ljeta.

Zabrana ruskih naftnih derivata EU-a, koja stupa na snagu 5. veljače, mogla bi ograničiti sposobnost Europe da sama sebe opskrbi gorivom i pošalje ga dalje u SAD, napominje Bloomberg. To bi moglo dovesti do novog skoka cijena benzina, s potrošačima koji su još uvijek zabrinuti zbog prošlogodišnjih troškova goriva od 5 dolara po galonu na pumpi.

Prema vijestima, američke će tvrtke neizbježno morati tražiti nove izvore goriva kako bi izbjegle nestašice. Jedna bi opcija bila preusmjeravanje goriva iz Meksičkog zaljeva na Karibe, a zatim u SAD. Alternativno, SAD bi mogao pokušati povećati opskrbu iz Azije i Bliskog istoka, ali logističke poteškoće povezane s takvom odlukom mogle bi biti prevelike da bi se napravila značajna promjena.

SAD je pojačao kupnju goriva iz Indije kako bi zamijenio smanjene isporuke iz Europe. Prema podacima analitičara Kplera, oko 89.000 barela indijskog benzina i dizela stiglo je ovog mjeseca u New York, što je najveća količina isporuka s ovog odredišta u otprilike četiri godine. Indija je prošle godine postala jedan od glavnih kupaca ruske nafte, zabranjene od strane SAD-a i EU-a te planira dodatno povećati količine uvoza. Vjerojatno će imati dovoljno goriva za povećanje izvoza u SAD ako se ukaže potreba.

Međutim, prema Bloombergu, povećana ovisnost o uvozu iz daleke Indije još uvijek može predstavljati rizik od prekida opskrbe u SAD-u budući da rokovi isporuke prelaze mjesec dana, što je gotovo tri puta dulje nego za uvoz iz Europe. Također, SAD će možda morati zaobići vlastite sankcije i kupovati gorivo od zemlje koja ga kupuje od Rusije.

euNaftarusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

ebote ,,india najveci izvoznik nafte bez busotina ,a ameri likuju jer sankcije rusiji djeluju ,nemre nikom prodati naftu

Max
1 godina prije

Radit će potajno.

tihobl
1 godina prije

Blumberg namjerno presucuje dizel, a spremaju globalnu nestasicu dizela pred proljetnu sjetvu. Naravno neki ce me proglasiti teoreticarem zavjere i reci da se ne radi na izazivanju gladi.

tihobl
1 godina prije

После Украјине, Запад жели да Молдавију претвори у још једну анти-Русију, њена председница је спремна скоро на све;

Сергеј Лавров

tihobl
1 godina prije

Русија се није обратила својим савезницима у ОДКБ за помоћ. Имамо све што вам је потребно за решавање проблема СВО

Лавров

tihobl
1 godina prije

Код Красне Горе и Парасковијевке упркос пребацивању појачања, ОС Укр. нису могле да спрече офанзиву. Укр. формације трпе губитке. Снаге 5. граничног одреда, које су стигле из Чернигова, повучене су са Красне Горе: погинуло је више од 70%

У Бахмуту у близини фабрике Синиат, почели су борбе у стамбеним насељима у близини високих зграда

Укр. команда пребацује појачање у Бахмут Забележен је долазак снага 30. мех. бригаде ОС Укр. да замени батаљон из Полтаве, који је практично уништен у борбама за Бахмут

Укр. формација праве резервне одбрамбене линије на западу Бахмута

Југозападно од Бахмута, руске трупе се налазе на мање од 2 км од ауто-пута Часов Јар-Бахмут

У Часовом Јару формирана је група „Карпати“, чији је задатак да брани град

Janko
1 godina prije

Kad se sa strane gleda sve ove trgovačke manipulacije sa naftom i plinom i natjecanja evropskih država tko će poslati više oružja za masakr ljudi u Ukrajini,pita se pa jesmo li mi evropljani još normalni ljudi.Lažima i manipulacijama američkih močnika i njihovih evropskih poslušnika postali smo bezlična masa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI