Prema Bloombergu, SAD će dodatno pooštriti pravila u vezi izvoza mikročipova koja se odnose na Kinu

mikrocip
29 komentara

Mjere će navodno biti usmjerene na opremu za izradu poluvodiča

Washington planira uvesti nova izvozna ograničenja kako bi dodatno ograničio pristup Kine naprednoj američkoj tehnologiji čipova, izvijestio je Bloomberg u subotu, pozivajući se na izvore. Mjere, koje su usredotočene na kapacitete za proizvodnju čipova, udvostručit će broj tipova opreme za koje su potrebne posebne izvozne dozvole, navodi se u izvješću.

Izvori su također tvrdili da SAD planira koordinirati nove mjere s vladama Japana i Nizozemske. Budući da tri zemlje dominiraju globalnim tržištem čipova, mnogi analitičari vjeruju da bi Washington trebao potporu druge dvije kako bi njegove mjere bile učinkovite. SAD navodno već mjesecima vrši pritisak na nizozemsku i japansku vladu, iako do sada ni Tokio ni Amsterdam nisu uveli nikakve posebne propise koji bi bili usmjereni protiv Pekinga.

Ranije ovog tjedna, Nizozemska je predstavila planove za proširenje ograničenja na izvoz svoje najnovije tehnologije poluvodiča, ali nije spomenula Kinu, niti je dala bilo kakve dodatne pojedinosti o predloženoj regulativi.

SAD nastoje obuzdati tehnološki napredak Kine, koju smatraju prijetnjom svojoj nacionalnoj sigurnosti. Prošlog listopada Washington je uveo sveobuhvatnu kontrolu izvoza koja je spriječila kineske tvrtke u kupnji određenih američkih alata za izradu čipova, koje bi Peking navodno mogao koristiti u vojne svrhe.

Kina je u više navrata kritizirala američku politiku u vezi s poluvodičima i čak je podnijela službenu pritužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji zbog izvoznih kontrola, tvrdeći da su one ugrozile interese kineskih kompanija i poremetile globalne opskrbne lance.

IzvozkinaMikročipoviSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Mda, Kina tuži Ameriku Svetskoj trgovinskoj organizaciji (ili bilo čemu “Svetskom”)…

Mnogo interesantnija vest je da Amerika ulazi u posao sa čipovima sa Indijom što će imati značajne geopolitičke posledice – Amerika malo po malo vezuje Indiju uz sebe ekonomski… što nas uopšte ne iznenađuje. Štaviše, samo se potvrđuje odavno predviđeno.

Perun
1 godina prije

“Oj, gangsteri iz Chicaga!” –
“Ili ćete se predati ili ću vam zapjevati!”…..P.S..SAD nastoje obuzdati tehnološki napredak planete Zemlje kao gangsteri … i sa ovim sto čine u zabrani i spječavanju proizvodnje prodaje i distribucije najnovije tehnologije i poluvodiča ponasaju se kao debili u globalnom tržištu čipova…koriste gangsterske metode iz svoje ne tako davne prošlosti ….kao gangsteri iz Chicaga u doba prohibicije dvadesetih godina prošloga vijeka…..

Ivan
1 godina prije

Najprije su okrali tehnologiju izrade Nizozemvima, a sada americki smradovi ucjenjuju cijeli svijet. Jed oni nista ne znaju napraviti bed krade. No Kinezi su puno pametniji od americkih lopova i rijesiti ce to ako vec nisu. Uskoto..

nepoželjni
1 godina prije

“…ograničenja kako bi dodatno ograničio pristup Kine naprednoj američkoj tehnologiji čipova…” Mislim da je to potpuno besmisleno i takvo “opravdanje” prolazi samo kod zaglupljenih robova kojima i onako ne treba ništa opravdavati. Po čemu Kina zaostaje za Amerikom ? Bogovi koji daju Kini tehnologiju dali su je i Rusima i Amerikancima. Uostalom, isti tzv.čip, može biti ugrađen u neku naprednu dječju igračku, računalo, automobil, ili neko moderno oružje, samo je stvar povezivanja tih sofisticiranih integralnih elektronskih sklopova sa drugim elektronskim i mehaničkim sklopovima za dobiti različite uređaje. Još uvijek na Zemlji ima previše (beskorisnog) roblja i ide se u daljnja ograničenja roblju u pristupu naprednim (i svim kvalitetnim) proizvodima, ali je još uvijek velika bitka između postojećeg Sustava i Sustava u nastajanju, pa je u toj tranziciji teško uočiti nagle promjene. Ide se u stvaranje nestašica i poskupljivanja a sve kako bi se što prije roblju odsjekao pristup novcu i… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovo je odgađanje neodgodivog.

Nisu SAD, Japan i Nizozemska jedini koji to mogu napraviti, a postoji i reverzni inžinjering.

Barem je Kina poznata po izradi kopija – davno je prošlo vrijeme da su iste samo drugorazredna roba. A to danas uključuje i sposobnost Kine za ovako visokotehnološke proizvode.

A i da kineski čipovi nisu zadnje (5 nanometara), već predzadnje generacije (7 nanometara), što to mijenja na stvari? Ako Kinezi do sada nisu imali udjela na svjetskom tržištu, ionako ništa ne gube, a vojsci više trebaju pouzdani i robusni čipovi, nego oni zadnje generacije.

Napravit će Kinezi tvornice čipova da budu neovisni (sada svojom proizvodnjom pokrivaju samo 20% svog tržišta i oni nisu zadnje generacije) – ovakve odluke izuzetnih ih samo požuruju u tome.

Max
1 godina prije

To neće ići.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Kako bi zaustavile sve veću dominaciju Kine, SAD su počele uvoditi sankcije, ograničavajući opskrbu čipovima i litografskom opremom.
Prema kineskim procjenama, za postizanje tehnološkog suvereniteta u proizvodnji čipova i litografskih strojeva bit će potrebno oko 5 godina mukotrpnog rada.

Postoji i egzodus kineskih znanstvenika u domovinu. Samo 2021. g. 1.400 znanstvenika koji su radili na vodećim američkim sveučilištima vratilo se iz SAD u Kinu. Opći antikineski sentiment u SAD utjecao je na uvođenje zabrana suradnje s kineskim sveučilištima.
Kao dijete koje pili granu na kojoj sjedi, Zapad će otkriti da sjedi na grani, a ne na deblu prave globalne ekonomije.

P.S.
Olaf Scholz je zaprijetio Kini, ako isporuči oružje Rusiji, da će joj ponovo zaprijetiti…

Buničar
1 godina prije

Sreca sto su ameri ovoga prekasno sjetili……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI