Prema Guardianu Velika Britanija odredila je datum isporuke tenkova Ukrajini

Challenger 2
17 komentara

Kijev se navodno nada da će ova odluka uvjeriti Njemačku da donira i svoje Leoparde

Britanija će objaviti donaciju deset glavnih borbenih tenkova Challenger 2 Ukrajini, izvijestio je u petak The Guardian, pozivajući se na ukrajinske izvore. Time bi Ujedinjeno Kraljevstvo postalo prva članica NATO-a koja bi poslala tenkove zapadnjačkog dizajna u Kijev. U isto vrijeme raste pritisak na Njemačku da slijedi njihov primjer. Službena objava očekuje se u ponedjeljak, govore izvori. Ti isti izvori rekli su da, iako deset Challengera vjerojatno neće imati utjecaja na tijek bitke, nadaju se da će ova odluka potaknuti Njemačku davanje zelenog svjetla svojim europskim saveznicima u pogledu izvoza svojih zaliha tenkova Leopard u Ukrajinu, što Berlin do sada nije odobrio. Poljska i Finska rekle su ovog tjedna da će poslati Leoparde iz svojih zaliha u Ukrajinu, pod uvjetom da nijedna to ne učini sama. SAD je odbacio transfer vlastitih tenkova M1 Abrams, ali je prošli tjedan najavio da će poslati pješačka vozila Bradley, jer su Njemačka i Francuska istovremeno najavile isporuku vozila slične vrste.

Vijest o donaciji Challengera britanske su vlasti već prenijele u medije. Dužnosnici su Sky Newsu u ponedjeljak rekli da je premijer Rishi Sunak o toj mogućnosti raspravljao “nekoliko tjedana”, te da bi Ujedinjeno Kraljevstvo “moglo ponuditi oko deset” tenkova. Glasnogovornik Sunaka potom je novinarima u srijedu rekao da je odluka donesena, ne navodeći vremenski okvir za službenu objavu.

Službeni stav njemačke vlade je da neće biti pokoleban nikakvim najavama iz Londona. “Trenutno nema promjene u situaciji zbog koraka koji je britanska vlada najavila”, rekao je glasnogovornik nakon vijesti od srijede.

Međutim, Ukrajina očekuje da će Nijemci na kraju popustiti. “Njemačka će to ipak učiniti kasnije”, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba za novinski kanal Tagesschau u srijedu. “To smo već vidjeli u pogledu samohodnih topova, s protuzračnim sustavom IRIS-T i nedavno sa sustavima Marder i Patriot.”

Rusija je više puta upozorila zapadne zemlje da ne šalju oružje Ukrajini, tvrdeći da će to samo produžiti sukob. U utorak je tajnik za tisak Kremlja Dmitry Peskov optužio NATO i SAD da “definitivno sudjeluju u ovom sukobu, iako neizravno, preko punomoći”, budući da nastavljaju slati oružje.

Challenger 2Leopoard IIukrajinaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
1 godina prije

Ovo je navlakuša za glupe 10 tenkova neće ništa promijenit.Žele samo uvući Njemačku.
Gusari bili gusari ostali .

Mali
1 godina prije

To ce zavrsiti u ruke Rusa. Na indonezijskom kanalu Tribun Timur na youtube su video o Ukrajincima poginulim za Anglo-Saxone po ulicama Soledara, zasto ih nitko ne pokupi s poljske Ili njemacka strane, nije mi jasno?

alexosijek
1 godina prije

“donacija” je ključna riječ ovdje…kao i najava ostavke njemačke ministrice obrane, danas objavljena..lp

Ziv je Geza
1 godina prije

Englezi se okurazili.

Ako nastave ovim tempom podrske braci ukrima, 2099.poslati ce prvog tenkistu u Donbas, do tada ce svaka slijedeca posiljka oruzja za zapada biti odlucujuca.

Cekam kao na iglama sto ce o ovim tenkovima kazati pera stosic, mario galic i naravno elizabeta gojan.

Amar
1 godina prije

Ovih 10 “najboljih” tenkova na svijetu ce sigurno promijeniti tok rata kao sto je to bilo sa Himarsima i ostalom Nato gvozdjurijom.

Max
1 godina prije

Čak i da su najbolji s 10 tenkova se ne može dobiti rat.

Eva
1 godina prije

Samo šaljite, sve što pošaljete bit će… uništeno!

Ljudevit
1 godina prije

Nisam shvatio. Koji je to datum?

Zlovenac
1 godina prije

Fala. Pričekat čemo jih sarmatima.

Amar
1 godina prije

Nadam se da ce Rusi isporuciti Argentini sva mocna oruzja koja imaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI