Prema IDF-u, rat u Gazi mogao bi potrajati još puno mjeseci

Izrael i Palestina
4 komentara

Šef izraelske vojske upozorio je na dug proces temeljitog razbijanja Hamasa

Vrhovni izraelski vojni zapovjednik upozorio je da će se rat u Gazi vjerojatno potrajati “još puno mjeseci”, jer će biti potrebna duga i odlučna borba da se potpuno uništi palestinska militantna skupina Hamas i spriječi kako bi ubrzo ponovno postala prijetnja. “Nema čarobnih rješenja”, rekao je novinarima u utorak načelnik stožera Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Herzi Halevi. Dodao je: “Nema prečaca kada je riječ o temeljitom razbijanju terorističke organizacije, osim biti tvrdoglav i odlučan u borbama”. Halevijevi komentari uslijedili su nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak rekao da rat s Hamasom “nije ni blizu kraja”. Netanyahu je ponovio da Hamas mora biti uništen prije nego što borbe prestanu, dodajući da Gaza mora biti “demilitarizirana”, a palestinsko društvo “de-radikalizirano” kako bi se stvorili uvjeti za trajni mir.

Gotovo 21.000 ljudi ubijeno je u Gazi od početka rata 07. listopada, prema lokalnim zdravstvenim dužnosnicima. Hamas je izazvao sukob iznenadnim napadima na južni Izrael, ubivši više od 1.100 ljudi, uključujući gotovo 700 izraelskih civila i 71 stranca, nakon čega su pripadnici Hamasa uzeli na stotine talaca. Halevi je rekao da IDF proširuje svoje operacije u središnjoj i južnoj Gazi nakon što je demontirao većinu Hamasovih bataljuna u sjevernom dijelu palestinske enklave. ”Eliminirali smo mnoge teroriste i njihove zapovjednike”, rekao je. ”Neki od njih su se predali našim snagama, no zarobili smo ih na stotine. Uništili smo mnogo podzemnih infrastruktura i oružja”.

Šef IDF-a priznao je da s obzirom na to da je to područje gusto i urbano, vjerojatno ima više Hamasovih boraca skrivenih u sjevernoj Gazi. Obećao je da izraelska vojska neće dopustiti da se sigurnosni uvjeti vrate na razine prije 07. listopada, dovodeći građane u opasnost od ponavljanja napada Hamasa.

”Ovaj rat ima nužne ciljeve koje nije lako postići”, rekao je. ”Odvija se na složenom teritoriju. Zato će rat trajati još puno mjeseci, a mi ćemo raditi različitim metodama, kako bismo postigli naše ciljeve i kako bi oni ostali održivi”.

Više zemalja, uključujući Rusiju i Kinu, kao i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, pozvali su na trenutni prekid vatre. Izrael i njegov primarni saveznik SAD, međutim, tvrde da bi prekid vatre sada samo koristio Hamasu.

gazaIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
žile29
4 mjeseci prije

Tek sada vidim da je djeda imao u pravu kad mi govorio da nema vecjeg zla od židova pa se borio u partizanima!!!!

Max
4 mjeseci prije

Slijedi podulja analiza na kalorijski pogon. To pokazuje ne samo da Hamas nije uništen nego pruža prilično ja otpor. Idf ne samo da nije desetkovao Hamas nego trpi velike gubitke i prijeti mu poraz., Sve čine da etnički očiste Gazu kalasičnim masakrom. Gaza je poligon za nove vrste oružja i urbanog rata. Rat će trajati puno dulje i rezultirati širenjem na čitavu regijiu. Što na kraju može rezultirati svijetskim ratom. Iran I Hezbollah se mudro suzdržavaju ali neće moći izbjeći rat.

xyz
4 mjeseci prije

Palestinci su stjerani u kut i jedino jim ostaje da skupo prodaju svoju kožu, jer znaju da če biti masakrirani. Svaki Palestinac če za sobom u grob potegnuti bar jednog izraelskog zločinca. To je gerilski rat jednog napačenog naroda protiv zločinskog osvajača i svaki Palestinac ima pravo, da se mu odupre.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI