Prema Kissingeru, nije mudro uključiti Ukrajinu u NATO

Kissinger
21 komentar

Rusija je svoju sferu utjecaja u istočnoj Europi smatrala “sigurnosnim pojasom”, rekao je bivši američki državni tajnik

Pokušaji američkog uključivanja Ukrajine u NATO nakon raspada Sovjetskog Saveza nisu bili razboriti, rekao je u petak bivši američki državni tajnik Henry Kissinger. Govoreći pred Vijećem za vanjske odnose, nestranačkim američkim trustom mozgova, 99-godišnji diplomatski veteran utvrdio je da je Washington pokušao neselektivno uključiti sve bivše članice sovjetskog bloka pod svoj kišobran nakon pada Berlinskog zida, te da je “cijela regija između središta Europe i ruske granice postala je otvorena za restrukturiranje.”

“S ruskog gledišta, Sjedinjene Države su tada pokušale integrirati cijelu ovu regiju, bez iznimke, u strateški sustav pod vodstvom Amerike”, rekao je, dodajući da je ovaj razvoj događaja u osnovi uklonio ruski povijesni “sigurnosni pojas”. Kissinger je tako istaknuo kako “nije bila mudra američka politika pokušavati uključiti Ukrajinu u NATO”. On, međutim, ne vjeruje da to opravdava pokušaje ruskog predsjednika Vladimira Putina da “iznenadnim napadom” ponovno uključi Ukrajinu u sferu utjecaja Moskve.

Kissinger je rekao da ne zna je li moguće sklopiti mir s ruskim čelnikom, ali je naglasio da Zapad “mora tražiti priliku za aranžman, koji jamči ukrajinsku slobodu” i drži zemlju dijelom europskog sustava. Štoviše, Kissinger je iznio mišljenje da je Rusija na neki način “već izgubila rat”, jer je njena sposobnost prijetnje cijeloj Europi konvencionalnim napadima, u čemu je uživala desetljećima ili čak stoljećima, “sada vidljivo nadvladana”.

Unatoč tome, bivša državna tajnica signalizirala je da prije ili kasnije Zapad i Rusija moraju započeti dijalog. “Neki dijalog, možda na neslužbenoj razini, možda na istraživački način, jako je važan”, ponovio je, dodavši da je “u nuklearnom okruženju” takav ishod poželjniji od “odluke na bojnom polju”.

Početkom kolovoza, Kissinger je upozorio da su se SAD našle “na rubu rata s Rusijom i Kinom u pitanjima koja smo djelomično stvorili”, tvrdeći da je Washington odbacio tradicionalnu diplomaciju, jer je “nastojao preobratiti ili osuditi njihove sugovornike”.

KissingerNATOrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

99-godišnji starac govori što 99% svjetskog stanovništva misli.

Inače je rođen u Bavarskoj i – sasvim slučajno – roditelji su mu Židovi.

sebastian
1 godina prije

Ako tako kaže ovo 99 godina staro zlo onda će tako najvjerojatnije i biti.On ne daj je uvijek korak ispred drugih nego je najmanje deset koraka ispred svih.I kada ga ne bude teško će se ikada saznati što je sve znao,mogao i u što je sve bio uključen.

Max
1 godina prije

Ukrajina u NATO u je crvena linija koja se ne smije prijeći.

Tupko Glupko
1 godina prije

Papa Franjo danas je “zamolio” ruskog predsjednika Vladimira Putina da “zaustavi spiralu nasilja” u Ukrajini te je izrazio duboko žaljenje zbog pripojenja ukrajinskih regija koje je “u suprotnosti s međunarodnim pravom”.

OK, ali postavlja se pitanje zašto nije zatražio zaustavljanje spirale nasilja i od druge strane.
Papa kao NATO glasnogovornik? 🤔

Vojni analitičar
1 godina prije

Što god mi svi mislili o Kissingeru, ali taj Metuzalem je doktor za ove današnje kreatore i analitičare geopolitike i ne bi bilo zgorega ponekad poslušati njegove savjete jer zna što govori.

A i ovo mu je točno: “Štoviše, Kissinger je iznio mišljenje da je Rusija na neki način “već izgubila rat”, jer je njena sposobnost prijetnje cijeloj Europi konvencionalnim napadima, u čemu je uživala desetljećima ili čak stoljećima, “sada vidljivo nadvladana”. Zadnjih mjesec-dva je ruski vojni ugled, kao i strah Europe od njihove (konvencionalne) vojne moći stvarno je uvelike uzdrman i jedino što im je trenutno preostalo je prijetnje nuklearnim arsenalom.

rade
1 godina prije

Nije mudro,a bi li bilo posteno?Nato je dirigovao puc 2014 i uvukao je ukrajinu u rat,salje im oruzje da se bore za njihove ciljeve.Ukrajinci su jednostavno prevareni ,kao i mnogi prije njih.

1 godina prije

Nisu li vrata svih svjetskih lidera otvorena ovoj smezuranoj masi?i Kremlja,i Pekinga,i washingtona..i,da se razumijemo,ta smezurana masa ne stiže sama vec sa svojim timom.ugledni diplomata ili okorjeli zločinac..ja bih rekao,koordinator sa poznatim mentorima vec nekoliko desetljeća.hvala. p.s.portal se tako kvalitetno refresha da nekada satima mozes otvoriti samo clanke otprije 24 sata.i onda,iznenada,otvori nekoliko njih u minuti.eh,mozda je do mog uredjaja,jel ..

1 godina prije

Valja primjetiti kako ih Hajnc sokoli…Rusija izgubila mogućnost konvencionalnih napada ?! Samo tako Hajnc , daj im krila…

Fabijan
1 godina prije

Rusi izgleda jako cijene Kisinđerovo mišljenje dok ga često uzimaju u svojim medijima! A ako je točno da su Rusi izgubili ovaj sukob onda se nikome tko ne prihvata američki kolonijalizam ne piše dobro! Ako Rusi posustanu Kinezi nemaju što tražiti i tako svijet ode pod američko-sotonističku kapu iliti pod upravu čifuta! Nadam se da je Rusko povlačenje taktičko inače….

SIRIUS
1 godina prije

Kom nije jasno da su ovakvi ispadi likova poput ovog parazita svojevrsni damage control i izvrnuta istina nije baš razmislio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI