Prema Lavrovu, NATO je ”zakopao” mogućnost savjetovanja s Rusijom

Lavrov-NATO
17 komentara

Rusija je ranije najavila obustavu operacija svoje stalne misije u NATO-u, kao i aktivnosti vojne misije saveza i Informacijskog ureda NATO-a u Moskvi.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je NATO “pokopao” mogućnost savjetovanja s Moskvom. Dodao je kako Kremlj i zapadni savez dugo nisu imali razmjenu mišljenja uoči odluke Rusije da 18. listopada odluči prekinuti bilateralnu komunikaciju.

“Govoreći o NATO-u: već sam vam rekao kako je sve počelo i kako su ljudi u NATO-u jednostavno zakopali ključno pravilo koje je poslužilo kao osnova za Vijeće NATO-a i Rusije, konkretno potrebu hitnih savjetovanja u kriznim situacijama. I taj trend općenito nastavlja”.

Dodao je kako je Rusija više puta predlagala NATO-u postizanja sporazuma o crtama koje njihove vojske ne smiju prijeći, koliko se mogu približiti zajedničkim granicama i o proširenju lokacija za rutinske ratne igre dalje od navedenih granica. Savez je na sve te prijedloge odgovorio šutnjom, rekao je ministar, istaknuvši da je prekid bilateralnog formata “jedinstven odgovor na tri koraka koja je poduzeo NATO”.

Lavrov je nastavio kritizirati reakciju Zapada na najavu o prekidu bilateralnog formata kontakta, nazvavši to pokušajem prebacivanja krivnje i znakom nedostatka “diplomatske kulture”. Ministar je nadalje izjavio kako bi, ako NATO želi popraviti ove bilateralne veze, trebao učiniti prvi korak.

“Da, naš stav proizlazi iz činjenice da nikada nismo pokrenuli pogoršanje odnosa, niti s NATO-om, niti s Europskom unijom, niti s bilo kojom zemljom sa zapadne hemisfere ili bilo koje druge regije”.

Moskva je 18. listopada objavila da će od idućeg mjeseca njezina stalna misija u NATO-u biti obustavljena. Osim toga, rad ureda za informiranje saveza i vojne misije za vezu u Moskvi također će biti obustavljen, a akreditacija njihovih zaposlenika oduzeta je 01. studenog.

Taj je potez uslijedio nakon što je NATO ukinuo akreditaciju osmorici zaposlenika ruske misije u savezu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je kasnije da u posljednje vrijeme praktički nije bilo kontakata između Rusije i NATO-a te da suspenzija bilateralnog formata jednostavno de iure odnose između njih dvojice čini njihovom de facto državom.

LavrovNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10a
2 godine prije

Trebali su to davno uraditi

Max
2 godine prije

NATO zadnjih dana trenira nuklearni rrat kontra Rusije

Roko
2 godine prije

U Americi, americka policija je upala u vilu ruskog kapitaliste Oleg Deripaska.
Prema novinama on je kriminalac. Mozda i jeste.
Da su u Rusiji ili Kini policajci upali u vilu nekog zapadnog politicara, MSM bi to iskoristili da prikazu Rusiju da je nepovoljna za biznis i da progoni kapitaliste, da su zapadni kapitalisti nepozeljni.
Medjutim pokazuje se da ni Kanada ni Amerika nije dobro mijesto za kapitaliste iz nezapadnih zemalja, uskoro ce i UK njihovim stopama.
Ne zalim nikoje kapitaliste.
Svi su oni lopovi, od Jeff Bezoza do Oleg Deripaska.
Ali americka vlada tako ne gleda na njih.

Sven
2 godine prije

Pa jel moguce da je opet zapad kriv 😁.

Tutukmeni
2 godine prije

Lavrov i dodikova ukradena ikona , koliko si pametan pokazao ti je dodik a i ovo sto sada radite u bosni je dokaz samo koliko je NATO u pravu. Rusija spala na dodikovu politiku znaci nema dalje i nije ni cudo sto vas svi ignorisu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI