Prema Macronu, američki zakon o klimi riskira ”fragmentaciju zapada”

Emmanuel Macron
11 komentara

Poticaji Washingtona za zelena poduzeća zabrinjavaju francuskog čelnika

Novi američki plan poticaja za subvencioniranje lokalnih proizvođača električnih automobila riskira zabijanje klina između zapadnih zemalja, upozorio je u srijedu francuski predsjednik Emmanuel Macron usred prijetećih strahova od trgovinskog rata između Washingtona i Bruxellesa. Govoreći u francuskom veleposlanstvu, tijekom državnog posjeta Americi, Macron je rekao da će shema imati negativan utjecaj na EU tako što će je učiniti manje privlačnom za poduzeća da ulažu u gospodarstvo bloka. Američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA) nudi 391 milijun dolara poticaja za promicanje čiste energije, uključujući podršku proizvođačima električnih vozila.

“Izbori u proteklih nekoliko mjeseci, posebice IRA-a, izbori su koji će fragmentirati Zapad”, rekao je, dodajući da EU i SAD moraju “koordinirati i ponovno sinkronizirati naše političke agende”.

Macron je opisao gospodarski plan kao “super agresivan” prema europskim tvrtkama tijekom sastanka s američkim zastupnicima iz obje glavne stranke, prema neimenovanom izvoru Reutersa. “Možda ćete riješiti svoj problem, ali ćete povećati moj problem”, dodao je, kako citira AFP, upozoravajući da bi američki poticaj mogao “ubiti mnogo radnih mjesta”.

U međuvremenu, u srijedu, kada je upitana o europskoj zabrinutosti u vezi s tim aktom, tiskovna tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je da on “predstavlja značajne prilike za europske tvrtke kao i koristi za energetsku sigurnost EU-a”, dodajući da “ovo nije konačan plan” za SAD, a Washington traži “konstruktivan put angažmana” s EU-om po tom pitanju.

Posljednjih mjeseci Zakon o smanjenju inflacije bio je posebno problematična tema u transatlantskim odnosima, a razni čelnici EU-a tvrde da diskriminira Europljane, jer bi američkim proizvođačima električnih vozila mogao dati prednost u odnosu na njihove kolege iz EU-a, na unosnom tržištu SAD-a.

Dok EU i SAD pokušavaju riješiti svoje razlike, Bernd Lange, predsjednik odbora za trgovinu Europskog parlamenta, upozorio je da će, kada shema stupi na snagu za nekoliko tjedana, biti prekasno da strane pregovaraju o bilo kakvim promjenama zakonodavstvo. Dodao je da će, ako se to dogodi, EU vjerojatno podnijeti tužbu protiv Washingtona Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

FragmentacijafrancuskaklimaSADzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
TBD
1 godina prije

Možda bi se umjesto na društvene zakone trebalo malo više fokusirati na prirodne zakone kako bi bili što bliže ravnoteži.
Potpuno prepuštanje društvenim zakonima je prepuštanje umjetnoj inteligenciji kako bi s nama upravljala.
To nikako ne znači kako je UI loša, ali važno je znati tko je kontrolira isto kao i vatru koja nas grije, ali nas može i u pepeo pretvoriti.

eukolonija
1 godina prije

Obično to rješavaju tako što Francuska, Njemačka, Italija i još neke veće članice EU dobiju ustupke od Amerike na račun ostalih članica EU koje će biti još više pogođene ovim mjerama

Tupko Glupko
1 godina prije

Fragmentacija Zapada?

Ovaj bivši financijski inspektor i Rotschildov bankar – koji se u slobodno vrijeme ženi s osobom koja se udala prvi puta prije nego što se ovaj rodio – više bi trebao brinuti o fragmentaciji EU.

Kada ekonomske sankcije Rusiji do kraja pokažu svoje lice, kada represija sa cijepljenejm opet krene, onda slijedi kraj i njega i drugih lutaka na koncu.

tihobl
1 godina prije

Makronova baba je dobila zljati nakit je se zna koga treba podmititi, a Makron je dobio ogledalo da vidi koliki je majmun.       Емануел Макрон донео је Џоу и Џил Бајден на поклон грамофонску плочу и CD са оригиналном музиком за филм „Један човек и једна жена“ из 1966. године који су њих двоје гледали на свом првом састанку.       Поред тога, америчком лидеру је уручена чинија француске куће посуђа Christof која симболизује прве историјске везе између две земље.       Амерички лидер је добио и џемпер светски познатог француског бренда Saint James и часовник фирме LIP.       Џил Бајден је на поклон од Макронових добила књиге: „Мадам Бовари“ Гистава Флобера и сабрана дела Албера Камија.       Француски лидер је од америчког колеге на поклон добио огледало и колекцију плоча са снимцима америчких извођача.       Рам огледала је направљен од дрвета са територије Беле куће. Са орнаментима који су реплика орнамената из колекције америчке администрације.       Добио је… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Mislim da to i jest cilj a Macron je to prepoznao.

JoeP
1 godina prije

Pa tu se ne radi o zabijanju ikakvog klina nego o situaciji u kojima se razne države nalaze i kojima podjednako ne odgovaraju ”zelene agende”. Što se automobila tiče, jasno je kako najjači guraju svoju tehnologiju odnosno zakonodavstvo kojim bi držali pod kontrolom slabije. Ništa novo.
Samo činjenica kako Muskova tvrtka Tesla vrijedi višestruko više od pojedinačno nekoliko svijetski poznatih tvrtki koje proizvedu višestruko više automobila nego Tesla sve govori u kakvom svijetu živimo.
Prema Macronu, prema Lukašenku, prema Musku, prema Mickey Mouseu . . . itd samo su igrarije za zabavu.

1 godina prije

evropa: 600 litara goriva godisnje po zitelju
amerika: 1600

Rimtutituki
1 godina prije

Sluge,vole taj sluganski mentalitet,a pogotovu ovaj getontofil,koji voli da ga ” mama” jase,a mama je bila nekad tata

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI