Prema ministru obrane, Ukrajina troši oko 100 milijuna američkih dolara na sukob s Rusijom

Aleksey Reznikov
13 komentara

Dragovoljci su osigurali samo oko 3% ratnih zaliha tijekom sukoba, rekao je Aleksej Reznikov, odbacujući optužbe za korupciju

Kijev je trošio oko 100 milijuna dolara dnevno na sukob s Rusijom, rekao je ukrajinski ministar obrane na odlasku Aleksej Reznikov. Dužnosnik je to izjavio u intervjuu za državni medij Ukrinform, objavljenom u ponedjeljak, u kojem je odbacio optužbe za korupciju i branio politiku nabave ministarstva tijekom svog mandata. Reznikov je također odbacio tvrdnje da se vojska zemlje uglavnom opskrbljuje volonterima i skupnim financiranjem, rekavši da je takav stav jednostavno “nepravedan”, s obzirom na to da vlada troši oko 100 milijuna dolara dnevno na sukob.

”Znam koliki je novac potrošen na opskrbu vojske; onaj kojeg osiguravaju dragovoljci i službeno država. Mogu vam reći da su zalihe dragovoljaca od 24. veljače 2022. do danas tri posto od svega što je potrošeno za rat”, rekao je Reznikov.

Reznikov je tvrdio da su korupcijski skandali oko vojske i “etikete” koje revno dijele kritičari već uplašili poslovne partnere, koji odbijaju surađivati s Ministarstvom obrane.

”Rutinski se sastajem s velikim udrugama, govorim na njihovim tribinama, a oni tvrde: nije nam ugodno sklapati ugovore s Ministarstvom obrane ili drugim državnim institucijama, jer nas odmah počnu progoniti represivni organi, koji nam nakon toga počinju plijeniti novac s računa”, naveo je ministar.

“Kamo god pogledate, svi su korumpirani, nema poštenih ljudi na svijetu”, dodao je, sugerirajući da kritičari Ministarstva općenito percipiraju njihove aktivnosti kao “križarski rat” protiv “korumpiranih dužnosnika” unutar Ministarstva. Ministar na odlasku preuzeo je dužnost u studenom 2021., malo prije izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine. Njegov mandat bio je obilježen višestrukim korupcijskim skandalima, pri čemu je ministarstvo više puta optuživano za nabavu opreme i hrane od vojske po neuobičajeno visokim cijenama. Reznikovljev intervju dolazi nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju najavio svoj plan  smjenjivanja Reznikova, nastojeći ga zamijeniti trenutnim čelnikom Državnog imovinskog fonda Ukrajine Rustemom Umerovim.

Obrazlažući svoju odluku, Zelenski je rekao da Ministarstvo obrane “treba nove pristupe i nove formate interakcije kako s vojskom tako i s društvom u cjelini”. U ponedjeljak je Reznikov službeno ponudio svoju ostavku, a parlament zemlje sada će to razmotriti i odlučiti o kandidaturi Umerova.

ReznikovukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
7 mjeseci prije

Rusi stede
boreci se 
s lopatama ?

Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Ministar obrane Ukrajine – koji je čitavo vrijeme rata to bio – ovdje javno za medije priznaje da Ukrajina troši 3 milijarde dolara mjesečno za rat u Ukrajini, od čega dragovoljci i Ukrajina osigurava tek 3%.
Rat u Ukrajini traje 18 mjeseci, što znači da je na vojsku Ukrajine Zapad (Five Eyes + Europa + 4 azijske države) do sada utrošio 52,5 milijardi dolara, dok je Ukrajina na istu utrošila 1,5 milijardi dolara.
I onda europski i američki političari tvrda da njihove države nisu u ratu sa Rusijom.
Ne, stvarno nisu ni u vojnom ni u gospodarskom smislu u ratu sa Rusijom (upravo se sprema dvanaesti red gospodarskih sankcija za Eur…, pardon, Rusiju).

Podsjetnik
7 mjeseci prije

Prema dosadasnjim iskustvima, rat kosta rusiju oko milijardu dolara dnevno….

Krunoslav
7 mjeseci prije

Popravite taj naslov,tj.dodajte DNEVNO…
A koliko košta taj rat to nikad nitko neće moći izračunati.Po mom mišljenju i deset puta više od ovoga osim ako ova spodoba računa samo na plaće i streljivo….
Nemojte ni stavljati ovakve bljuvotine na portal.

Max
7 mjeseci prije

Dnevno.

Gojko
7 mjeseci prije

Ovaj je imao amerikanca u guzi 5cm pa su ga makli jel nije islo dublje, sada su postavili novoga kojem ide do grla. Sad ce tek krenuti ulaganja…

Malcom
7 mjeseci prije

Parcovska faca

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI