Prema Politicu Njemačka i Mađarska sukobile se oko Ukrajine

32 komentara

Ministri vanjskih poslova zemlje navodno su se posvađali nakon što je Annalena Baerbock ustvrdila da je ključna mađarska banka “ratni sponzor”

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock sukobila se sa svojim mađarskim kolegom Peterom Szijjártom, zbog optužbi na račun vodeće mađarske financijske institucije, izvještava Politico. Budimpešta je prošli tjedan blokirala paket pomoći EU-a za Ukrajinu i daljnje sankcije Rusiji, zahtijevajući neka Kijev ukloni OTP banku s popisa “sponzora rata”.

Prema izvješću, svađa između dvojice diplomata dogodila se u ponedjeljak na sastanku iza zatvorenih vrata u Bruxellesu. Medijska kuća, pozivajući se na anonimne dužnosnike prisutne na događaju, izvijestila je da je nekoliko država članica, uključujući Švedsku i Estoniju, pozvalo Mađarsku da prestane odgađati kaznene mjere EU-a protiv Rusije.

Kao odgovor, Szijjártó je navodno ponovio nezadovoljstvo Budimpešte zbog tvrdnji Ukrajine da je OTP banka sudionik u akcijama Moskve ili ih podržava.

Njemačka ministrica vanjskih poslova pridružila se optužbama, tvrdeći da je mađarska banka priznala regije Lugansk i Donjeck kao ruski teritorij te da je produžila kreditne linije ruskom vojnom osoblju, piše Politico.

Iako Mađarska i druge države članice nisu uspjele riješiti svoje razlike, razmjena je bila “civilizirana i u normalnom okviru rasprave”, rekao je jedan od izvora za medije.

Prošle srijede, glavni mađarski diplomat jasno je dao do znanja da će Budimpešta nastaviti blokirati dodjelu daljnjih sredstava EU-a Ukrajini osim ako Kijev ne odustane od svog “sve ratobornijeg” stava prema Mađarskoj. Kao rezultat toga, u neizvjesnosti je ostao paket vojne pomoći od 500 milijuna eura (544 milijuna dolara) iz Europskog fonda za mir (EPF).

Szijjártó je također istaknuo da budućnost daljnjih sankcija Rusiji ovisi o tome hoće li Ukrajina pristati na promjenu smjera ili ne.

Među ostalim pritužbama, ministar je iznio pitanje OTP banke, najvećeg mađarskog zajmodavca, koju su ukrajinske vlasti ranije ovog mjeseca stavile na popis “međunarodnih ratnih sponzora”.

Szijjártó je inzistirao da banka “nije prekršila nijedan zakon u Ukrajini, nije prekršila nikakav međunarodni zakon, niti je prekršila bilo kakve sankcionirane mjere”.

Objavljujući taj potez, ukrajinska Nacionalna agencija za sprječavanje korupcije (NCPA) navela je da je banka pružala “povlaštene uvjete zajmova pripadnicima ruske vojske”, uključujući odgođena plaćanja zajmova. OTP banka objavila je priopćenje u kojem odbacuje optužbe, rekavši da “u svojim aktivnostima uvijek slijedi norme ukrajinskog i međunarodnog prava”.

BaerbockmađarskanjemačkaPeter Szijjarto
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Širit će se krug nezadovoljnih EU članica, Mađarska je tek prva, sa ovakvim “diplomatama” kao Baerbockova ili ukrajinskima, to je neminovno.

alexosijek
11 mjeseci prije

Hahahaha…a Deutche Bank isplaćuje odštete žrtvama Epsteinovog zlostavljanja…kakvi su jadni ti njemački, ma svi europski samozvani političari…izdržite Mađari, moj naklon…lp

MNK
11 mjeseci prije

Mađarska ne znači ništa. Mala zemlja, mali narod. S teritorijalnim pretenzijama prema svim susjedima nakon sporazuma u Trianon. Uvijek me nasmije kad se prave gazde 😀

tihobl
11 mjeseci prije

Председница Молдавије запретила Путину хапшењем

Молдавски органи реда ће, у складу са одлуком Међународног кривичног суда у Хагу, ухапсити руског председника Владимира Путина, изјавила је председник Молдавије Маја Санду.

tihobl
11 mjeseci prije

Бајден открива како је бивша председница парламента Ненси Пелоси спасила САД пре 100 година током Велике депресије

 „Спасила је привреду земље … током Велике депресије (1929)“

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Pa lako je ! Izbacite ih iz EU i NATO ! Hajmo junaci – da vas vidim 😁 ! Gdje su muuda ??? Nema ??? Sve same p.preklopnjače u EU ? ! Hej jade podljudski i vi će te takovi na Russia !? Ta za vas posrance je i Burkina Faso velesila djecojebi patetični – FUJ !

Kosir i Bat
11 mjeseci prije

…..paket vojne pomoći od 500 milijuna eura (544 milijuna dolara) iz Europskog fonda za mir (EPF).

Iz fonda za mir daju silne milijune za rat ili sam ja to krivo razumia?

onaj najglu...Dalton
11 mjeseci prije

Mađarska…
Licemjerima se ne dopada demokracija koja ne srlja u ratni sukob s Rusijom…

P.S.
”Ovo sa OTP bankom je samo fora, mazanje očiju javnosti”, procurilo je iz obavještajnih krugova…Prava istina je da je Annalena zamjerila Pišti: ”Otišo si sarmu prob’o nisi”…

Ivan
11 mjeseci prije

Koji je kurac ovim njemackim glupim majmunima, jesu li oni opet prolupali na kukaste krizeve koje im servira Ukrajina?

mrimproper
11 mjeseci prije

kaj vam sad tu nije jasno

zapad ne napada nego oslobađa
zapad ne napada nego uvodi slobodu i demokraciju i ljudska prava
zapad ne napada to je preventivni napad da netko ne pomisli bit pametan
zapad ne ubija djecu bombama i izgladnjivanjem to su kolateralne žrtve
međunarodna zajednica je 14% svjetskog stanovništva
kad financijsko-vojne korporacije iz zemalja koje imaju 5% svijetskog stanovnistva imaju financijskih problema treba zapocet rat i nekog opljačkat
treba sad poslat svo oruzje sa skladista u napad na rusiju jer vojni kompleks US+GB nije imao posla i dionice su svake godine padale
propadaju banke zbog duga na dug na dug na dug i treba hitno jos necije zlato opljackat, ukrajinsko… iracko… afganistansko… su vec potrosili

Dux
11 mjeseci prije

Dosda zapadu i amerima ne ide po planu, baš suprotno, sada dižu tenzije unutar EU, bit će veselo narednih mjeseci, u jednom od prošlih komentara sam napisao da bi Mađari mogli iz EU, a sad mi se čini ta mogućnost vrlo vjerovatna, a uskoro kad Anglosasi ne budu imali učinkovitog i ispravnog oružja za Ukre, još će jače pritisnut EU da pokrenu ekonomije za ratne potrebe, mislim da bi u tom trenu moglo početi rasipanje u EU.

Max
11 mjeseci prije

Mađarska više neće slijediti Nijemce.

abc
11 mjeseci prije

Americi je cilj da rat iz Ukrajine proširi na cjelu EU. Na taj način bi spasili svoju ekonomiju, koja ubrzano pada. Zato su u vrh država članica EU stavili svoje ljude (kvizlinge), koji planski uništavaju svoje države, sve za korist USA.

Perun
11 mjeseci prije

jadni li su njemački i svi europski samozvani političari zajedno sa vatikKanom…ostajem u uvjerenju da je EuRopska unija bordel a Usraina potroŠeni kurton ….a Ameri su genocidne psihopate ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI