Prema poljskim medijima, Francuska blokira slanje streljiva EU za Ukrajinu

Ukrajina municija
23 komentara

Pariz navodno želi dobiti kompenzaciju, uključujući i za isporuke koje Kijev nije tražio

Francuska blokira odluku EU-a u financiranju opskrbe Ukrajine streljivom, utvrdio je u srijedu poljski medij PAP pozivajući se na visokopozicionirani izvor u Uniji. Pariz navodno traži naknadu za oružje koje Kijev nije ni tražio. Bruxelles je prošlog mjeseca objavio da će mehanizam financiranja Europskog fonda za mir (EPF) osigurati 2 milijarde eura za financiranje opskrbe Kijevu streljivom. Polovica tih sredstava išla bi na kompenzaciju zemljama EU-a za ono što su već poslale Ukrajini, dok bi druga milijarda eura bila iskorištena za slanje zajedničkih narudžbi streljiva od europskih proizvođača u Ukrajinu. Odluka mora dobiti jednoglasnu potporu svih država članica EU-a prije nego što proces započne, ali trenutačno je zadržava Francuska, javlja PAP. Izvor na koji se list poziva naveo je da trenutačno nema dovoljno streljiva u skladištima EU-a, zbog čega je predloženo da se streljivo nabavi od treće strane na temelju donacija, a zatim da se nadoknadi drugim europskim oružjem. Ovom prijedlogu protivi se Francuska, tvrdi PAP.

List navodi da Pariz također inzistira na promjeni načina na koji države članice dobivaju naknadu za pružanje vojne pomoći ukrajinskim snagama.

“Nacrt je sadržavao odredbu da se streljivo nadoknađuje samo na temelju zahtjeva Ukrajine. Pariz, međutim, želi, bez objašnjenja zašto, da se ova odredba izbriše”, rekao je neimenovani izvor iz EU za PAP.

Isti izvor tvrdi da bi ukidanje odredbe značilo mogućnost povrata novca za streljivo za što Ukrajina nije niti podnijela zahtjev. Osoba je dodala da Francuska također želi omogućiti povrat novca za isporuke projektila u sporazumu. PAP je izvijestio da neki diplomati vjeruju da bi lobiranje obrambenih tvrtki moglo stajati iza stajališta Francuske. “Radi se o stvaranju mehanizma za prisilno naručivanje specifične opreme koja ukrajinskoj strani možda zapravo i nije potrebna”, rekao je jedan dužnosnik za tu novinu.

PAP je također tvrdio da je većina država EU-a, uključujući Poljsku, osudila odluku Francuske da blokira sporazum. Predstavnik Varšave u EU, Andrzej Sados, inzistirao je na tome da blok mora Kijevu osigurati zalihe streljiva što je prije moguće. Ukrajina je u više navrata tvrdila da je EU prespora s isporukama oružja, iako je Moskva nastavila upozoravati protiv zapadnih isporuka oružja Kijevu, tvrdeći da one nepotrebno produžuju sukob.

eufrancuskakompenzacijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NOVI STARI
1 godina prije

ludilo?!? EU sama sebe iscrpljuje!
Šta će biti poslije pobjede (????) Ukrajne..100 godina obnove?
Sve na račun građana EU, zbog tamo nekakve obojene revolucije (ne znam koje po redu od 1991) u najkorumpiranijoj zemlji u europi?

tihobl
1 godina prije

Koliko vidim samo englezi zele eskalaciju rata. Svi ostali se ustezu. Cak i poljaci koji zele da ugrabe komad bivse Ukrajine ne zele sukob sa Rusima. Rusi se ustezu maksimalno, Nisu gadjali po dubini teritorije sve do diverzije na krimskom mostu. Nakon godinu dana natezanja poceli su da koriste bombe od 250 kg pa do 1500. Sa bombi od 3, 5 i 9 tona obrisali su prasinu, ali ih ne koriste (za dva dana sa njima bi mogli izbrisati svu vojsku ukropa).
Ja se divim ruskom strplenju. Da sam na mjestu Putina sarmatovao bi London i zavrsio sve u jednom potezu. Englezi nemaju ni jednu ispravnu podmornicu, a tridenti su im na podmornicama. Nebi mogli odgovoriti, a francuzima i amerikancima nebi palo na pamet da odgovaraju umjesto engleza. Na zapadu svi bi se pravili ludi kao da Britanija nikad nije postojala. U ostatku svijeta bi slavili nestanak zlotvora.

Ico
1 godina prije

Nakon tzv Ukrajine, Putin treba pokrenuti denacifikaciju tzv Poljske!

Max
1 godina prije

Nema džabe ni kod Makronove babe.

NOME
1 godina prije

biti će vrlo dinamično u EU, kad Ukrajincu dožive da su iskorišteni i odbačeni i kanaliziraju svoj jad u osvetničke akcije po zapadu….one namještaljke sa ISIL-om izgledat će smiješno….

Lucija, prva
1 godina prije

Ma, to je samo još jedan – blagi- napad na Francusku, i ti zbog nečeg što je Macron rekao, mada je svima jasno da to ne bi napravio. Niti mogao napraviti. “Politiko je objavio da je Jelisejska palata proverila Makronove citate pre objavljivanja kao uslov za odobravanje intervjua i insistirala na uklanjanju delova u kojima je Makron govorio „još iskrenije“ o Tajvanu i strateškoj autonomiji Evrope. Američki republikanski senator Marko Rubio rekao je za Politiko da, ukoliko Makron govori u ime cele Evrope, onda bi SAD trebalo da razmotre fokusiranje svoje spoljne politike na obuzdavanje Kine i da ostave Evropu da vodi rat u Ukrajini, objavio je Gardijan. „Volstrit džurnal“ naveo je u uvodniku da bi „beskorisni komentari“ francuskog predsednika mogli da potkopaju američko i japansko odvraćanje od Kine u zapadnom Pacifiku, istovremeno ohrabrujući američke političare koji žele da smanje američke obaveze u Evropi. Jedan poslanik Evropskog parlamenta (EP) naglasio… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Nastavak

“To što je Japan pristao kupiti rusku naftu iznad ”price cap-a”, još je jedan znak savezničkog jedinstva.

Uz onaj Poljski kada su povećali trgovinu sa Rusijom za 18%.

Ili Francuskom koja je nedavno čak i prešišala rekord Japana za kupljenu naftu od Rusa.
A sigurni znaci raspada novih ”sila osovine” jest pomirenje S. Arabije i Irana, pristanak S. Arabije na plaćanje yuanima Kini, Indije i nekih zemalja na plaćanje yupi-rupijima… znači, jadnici ostali bez dolara.
Sada ih imamo u šaci! Još jedan znak straha jest nedavna izjava saudijskog princa kako ga ne zanima Biden-ova izjava da bi moglo biti ozbiljnih posljedica za njih, jer je OPEC+ (plus znači Rusija) objavio da smanjuje proizvodnju nafte za 1.5 milijuna barela.” Dnevno.

Lucija, prva
1 godina prije

“U prvoj godini Specijalne vojne operacije, rusko ratno vazduhoplovstvo se ograničilo na operacije bliske vazdušne podrške trupama na zemlji mahom upotrebom običnih gravitaconih bombi i nevođenih raketnih zrna… Ove rizične akcije su uglavnom izvodili oklopljeni jurišnici Su-25 i bombarderi Su-24. … Ogroman broj kopnenih ciljeva u širokoj zoni Specijalne vojne operacije koja se po širini i dubini meri hiljadama kilometara, zahteva jeftinija i efikasnija rešenja. Odluka je pala na brzo osmišljavanje i realizaciju programa modifikacije ogromne količine gravitacionih bombi različitog tipa i mase koji su nasleđene još iz perioda SSSR-a. Dodavanje >> rasklopivih krilnih površina i repnih stabilizatora uz >>integraciju jednostavnog elektronskog sistema povezanog sa satelitima (GLONASS) transformisalo je obične bombe u oružje, koje osim >>ogromne razorne snage poseduje >>znatno veći dolet i preciznost. Brz proces modifikacije, kao i praktično neograničena količina ovih bombi, garantuje visok intenzitet njihove upotrebe… …ruski specijalisti su u sklopu usavršavanja bombarderskih mogućnosti ovog aviona unapredili >>NIŠANSKO-NAVIGACIJSKI… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Nastavak “„Gefest“ pored podataka koji pristižu sa ruske globalne satelitske mreže GLONASS, koristi i parametre kao što su vrednosti atmosferskog pritiska, procenta vlage u vazduhu, brzine vetra, brzine aviona i čitav niz drugih faktora izračunavajući najoptimalniji kurs, brzinu i visinu odbacivanja aviobombe. Samo bombaradovanje se izvodi u automatski. Nišansko-navigacioni kompleks SVP-24 „gefest“ je kompatibilan sa širokom gamom „jedrećih“ vazduhoplovnih bombi kao što je, na primer, satelitski vođena modifikacija FAB-500M62 sa do 300kg eksploziva. Mogućnosti ovog kompleksa su takve da može da obezbedi izuzetno precizan pogodak na daljinama 40-60km, koliki je optimalan domet „jedreće“ bombe kada se odbacuje sa velike visine i pri brzini većoj od brzine zvuka. Tako se omogućava letelici da ostvari udare „preko linije horizonta“, tačnije da ne ulazi u rizičnu zonu koju pokrivaju raketni sistemi PVO. Korisna nosivost omogućava ovom avionu da istovremeno na svojim podtrupnim i potrkilnim nosačima ponese i do osam „jedrećih“ vazduhoplovnih bombi FAB-500M62,… Čitaj više »

Ivan
1 godina prije

Gdje su sada zeleni majmuni s klimatskim promjenama i zagadenjima, sute ko pizde u saci, gdje je ona Soroseva nedopecena guska Greta, koliko stete prirodi rade granate koje ukrajinska kurva Ursula nemilice salje ukrajinskim fasistima i lopovima? Krave im smetaju sto prde ali krave ne mogu tisucu godina napraviti toliku stetu koliku su napravili EU kreteni i americke ulizice..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI