Prema ruskom ministarstvu obrane, SAD nastavljaju s programima bio-laboratorija u Ukrajini

Biolaboratorij
9 komentara

Washington gradi nove tajne objekte i obučava osoblje, tvrdi Moskva

SAD je tiho nastavio svoj kontroverzni program bio-laboratorija u Ukrajini i usredotočen je na izgradnju novih tajnih objekata i obuku osoblja, tvrdi rusko Ministarstvo obrane.

Nova zbirka dokumenata o navodnim američkim biološkim programima u Ukrajini predstavio je zapovjednik ruskih nuklearnih, bioloških i kemijskih obrambenih snaga, general-pukovnik Igor Kirillov, tijekom brifinga za medije u petak.

Kirillov je citirao protokol sa sastanka od 20. listopada 2022. na kojem su sudjelovali predstavnici američke Agencije za smanjenje obrambene prijetnje (DTRA) i više ukrajinskih dužnosnika, kao i osobe iz inženjerske tvrtke Jacobs/CH2M. Sastanak je navodno bio usredotočen na nastavak bioloških istraživanja u Ukrajini, koja su bila “pauzirana” zbog neprijateljstava između Moskve i Kijeva.

“Sada je projekt nastavljen s fokusom na obnovu zakonodavne podrške, reviziju rasporeda obuke, kao i završetak i nastavak građevinskih radova”, navodi se u protokolu na ukrajinskom jeziku, citirajući Davida Smitha iz Jacobs/CH2M.

Program je prije bio poznat kao “Zajedničko biološko istraživanje”, ali je preimenovan u “Istraživanje biološke kontrole”, navodi se u dokumentu. Navela je zabrinutost zbog navodne “ruske kampanje dezinformiranja” o tom pitanju.

SAD su se uključile u napore kontrole štete kako bi spriječile potencijalno curenje informacija od ukrajinskih stručnjaka o pravoj prirodi bioloških istraživačkih programa, ustvrdio je Kirillov.

“Skrivajući se od odgovornosti za sudjelovanje u vojnim biološkim projektima, mnogi osumnjičenici napustili su teritorij Ukrajine. Kako bi spriječili moguće curenje informacija o nezakonitim aktivnostima Pentagona, američka administracija poduzima hitne mjere za njihovu potragu i vraćanje”, ustvrdio je zapovjednik.

Američka kontrola štete započela je ubrzo nakon izbijanja sukoba u veljači 2022., sugerira drugi dokument. Ruska vojska predstavila je nacrt dopisa pod naslovom ‘Smanjenje prijetnje širenja ukrajinske ekspertize američkim protivnicima’, koji je napisala Laura Denlinger, viša savjetnica za protu-proliferaciju u američkom State Departmentu.

“Ruska invazija na Ukrajinu rezultirala je egzodusom visoko sposobnih tehničkih stručnjaka iz ukrajinskih pogona koji proizvode komponente projektila i naprednog konvencionalnog oružja (ACW), kao i onih sa stručnošću koju bi drugi mogli preusmjeriti i iskoristiti za kemikaliju, biološko, radiološko ili nuklearno (CBRN) oružje”, stoji u dopisu od 11. ožujka 2022. Moskva je iznijela optužbe o raširenoj mreži tajnih bioloških laboratorija u Ukrajini koje su financirale SAD u ranoj fazi sukoba i od tada je često objavljivala gomilu dokumenata o tom pitanju. Rusija je pitanje bio-laboratorija iznijela UN-u prošlog listopada, tražeći međunarodnu istragu. Prijedlog je, međutim, odbilo Vijeće sigurnosti UN-a, a SAD, Velika Britanija i Francuska glasovale su protiv.

BiolabaratorijeSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jimbo
1 godina prije

🤣👏🤦

tihobl
1 godina prije

Vec vidim da ce ptice selice na jesen donijeti ruski virus i da ce se sva zivina morati unistiti.

Ivan
1 godina prije

Pas im mater usranu Washinnton treba prvi sravniti sa zemljom da ne ostane kanen na kamenu.

tatamata
1 godina prije

radi se radi , strichek Kill Billi je lijepo rekao ,, dolazi nam epidemija uskoro ,

Zvrk
1 godina prije

Ne bu od toga ništa. Prije bi se kladio na Finsku ili nekog baltičkog patuljka.

Max
1 godina prije

Nisu uništeni.

xxy
1 godina prije

Prokleta Amerika.Sravnit sa zemljom čim prije

Ivan
1 godina prije

Cudi me da Rusi jos nisu samljeli Kijev i sve spojne puteve sa trulom EU preko svercaju oruzje, robe i ljude..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI