Preminuo Akbar Hashemi Rafsanjani

Akbar Hashemi Rafsanjani
1 komentar
IRNA

Utjecajni političar, bivši predsjednik u razdoblju od 1989. do 1997. godine, bliski suradnik idejnog pokretača i Glavnog Vođe Islamske Revolucije Imama Homeinija, i Vrhovnog Vođe Ayatollaha Aseyyeda Ali Hameneija, umro je od srčanog aresta u teheranskoj bolnici, u dobi od 82 godine.

 Akbar Hashemi Rafsanjani je rođen u provinciji Kerman, u gradu Rafsanjan, u središnjem Iranu, 25. kolovoza 1934. godine. Odigrao je ključnu ulogu u pred-revolucionarnom razdoblju, u provedbi kampanje koja je dovela do pada monarhije Mohammada Reze Pahlavija, protežiranog od američke politike i američkih korporativnih interesa.

 Obavljao je ključne visoke dužnosti u razdoblju nakon revolucije, uključujući članstvo u Revolucionarnom Vijeću, funkciju Glavnog zapovjednika oružanih snaga za vrijeme iračkog rata protiv Irana (1980. – 1988.), govornika islamskog Majlis-a (parlamenta) u tri mandata, i spomenutu funkciju Predsjednika Islamske Republike Iran.

 Glasnogovornik Parlamenta, Ali Larijani, u poruci povodom smrti Hashemija Rafsanjanija je izjavio: “Velik čovjek je zatvorio oči na ovom svijetu. Vrijedan službenik koji je neumorno radio da slomi hipokriziju”. Dodatno, istaknuo je da je Rafsanjani bio velik čovjek koji se neumorno borio protiv kolonijalnih snaga i globalne arogancije, da bi obranio nezavisnost i teritorijalni integritet domovine.

 Među brojnim izrazima sućuti, agencija IRNA prenosi i poruku Emira Kuvajta, Šeika Sabah al-Ahmada al-Sabaha, predsjedniku Hassanu Rounahiju, te izdvojenu poruku krunskog nasljednika, princa Šeika Nawafa al-Ahmada al-Sabaha, i Premijera Kuvajta, Šeika Jabera al-Mubaraka.

 Turska agencija Anadolu ističe i da je preminuli Akbar Hashemi Rafsanjani podržavao sadašnjeg predsjednika Irana, Hassana Rouhanija.

 Sahrana pokojnika je zakazana za utorak, a povodom smrti su proglašena tri dana žalosti.

Ajatolah Aseyyed Ali HameneiAkbar Hashemi RafsanjaniAli LarijaniHassan RouhaniImam HomeiniKermanMajlisRafsanjanSheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvrk
7 godine prije

Nakon nemirnih godina revolucije i nametnutih ratova sa susjedima i u susjedstvu uspio je svoju zemlju obnoviti i vratiti na noge. Dosta se podcjenjuje njegov učinak, a taj je bio velik.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI