Pretpostavlja se da je američka baza u Siriji napadnuta dronovima

Americka baza Al-Tanf
5 komentara

Dron primijećen iznad američke baze Al-Tanf u Siriji oboren je ove nedjelje nakon što je američka vojska procijenila da je potencijalna prijetnja, manje od dva mjeseca nakon što je mješavina dronova i raketa gađala ovu bazu.

Dva drona primijećena su u utorak u blizini američke baze u sirijskoj južnoj provinciji Homs, otkrio je u srijedu portparol Pentagona kapetan Bill Urban. Jedan od dronova „procijenjeno je da pokazuje neprijateljske namjere i oboren je“ dok se kretao „dublje u zonu dekonfliktacije Al Tanf“, dok je drugi dron sam napustio to područje, rekao je Urban.

Tokom incidenta nije bilo povrijeđenih niti oštećenja baze, a nije poznato da li su dronovi bili naoružani.

Incident u utorak dogodio se manje od dva mjeseca nakon što je okupatorska vojna baza bila izložena masovnom napadu. Dana 20. oktobra, mješavina dronova i raketa napala je bazu, nanijevši navodno ozbiljnu materijalnu štetu objektima. Američka vojska je uprla prstom u Iran zbog oktobarskog incidenta. Sekretar za štampu Pentagona John Kirby rekao je tada novinarima: „U prošlosti smo vidjeli ovakve napade od strane grupa šiitskih milicija, za koje znamo da ih podržava i potpomaže Iran, ali neću da govorim o pojedinostima.“

Vojna baza Al-Tanf uspostavljena je u pokrajini Homs u martu 2016. godine, navodno za obuku pobunjenika protiv Islamske države. Sirija, kao i Rusija, smatraju bazu ilegalnom okupacijom. Tamo je trenutno stacionirano oko 200 američkih vojnika.

Al-TanfAmerička bazadronnapad dronovimasirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Imaju i oni Pantzire?

Kažun
2 godine prije

Jok,kupili Thor-m2,jeftiniji nego izraelski sistemi.

Boba Lazarević
2 godine prije

Odmah me sjeti ovih hrvatskih Rafalea… Bespotrebno, skupo i riskantno. Dođe jato dronova potiho u cik zore i baj-baj Rafali.

A Hrvatska je mogla imati dronove još prije 20 godina. Jedna domaća firma je razvijala pilot-projekt ali nije bilo interesa od strane struktura, a u međuvremenu je propala. Možda je i bolje. Sad bi ih koristili da hvataju necijepljene.

Max
2 godine prije

Ni sami ne znaju je li ih tko napao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI