Produžen pritvor bivšem predsjedniku Atambajevu

Almazbek Atambajev Kirgistan
3 komentara

Gradski sud u Biškeku odlučio je da se bivši predsjednik Kirgistana, Almazbek Atambajev, zadrži u pritvoru, saopšteno je iz kancelarije Državnog odbora za nacionalnu bezbednost u toj zemlji.

Biškekov okružni sud Pervomajski ranije je Atambajevu odredio pritvor do 26. avgusta.

“Gradski sud u Bishkeku je prekršio niz zakonodavnih akta donošenjem ove odluke, uključujući one koji se tiču garancija za bivšeg predsednika”, izjavio je advokat bivšeg predsjednika Atambajeva, Sergej Slesarev.

Atambajev, lišen imuniteta, priveden je u specijalnoj operaciji 8. avgusta. Operacija je trajala skoro 24 sata pošto su se službenici policije suočili sa snažnim otporom Atambajevih pristalica koji su branili njegovu rezidenciju u naselju Koi-Tash. U operaciji je poginuo jedan vojnik specijalnih snaga, dok je preko 100 ljudi zadobilo povrede.

Predsjednik Kirgistana, Soronbaj Žeenbekov je rekao da je Atambajev prekršio ustav zemlje pružajući oružani otpor snagama zakona.

Međutim, Atambajev advokat je zatražio od Okružnog suda u Biškeku puštanje bivšeg predsednika iz pritvora. Prema Slesarevu, parlament zemlje je prekršio ustav oduzimajući Atambajevu imunitet kojeg je uživao kao bivši predsjednik.

Bivši predsjednik Kirgistana je optužen za korupciju, nasilje nad službenicima za sprovođenje zakona, organizovanje masovnih nemira, ubistvo, pokušaj ubistva i uzimanje talaca, kao i umiješanost u nezakonito puštanje mafijaškog bosa Aziza Batukajeva i ilegalne isporuke uglja u termoelektrane Biškeka.
Atambajev je obavljao funkciju predsjednika Kirgistana u periodu 2011-2017. Bio je prvi šef države koji je odstupio nakon što mu je istekao prvi mandat na vlasti.

U proljeće 2018. godine Atambajev je priznao da ima snažne razlike sa aktuelnim predsednikom Sooronbajem Žeenbekovim.

pobuna
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Korisnik_postoji
4 godine prije

Nedavno mi je jedan gospodin dobro upoznat sa situacijom tamo rekao: “Doslo je do toga da u manjim mjestima lijesove nose vrsnjaci pokojnika.”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI