Projekat zakona o klimi: težnja ka kraju velikih trgovačkih centara

Trgovacki centar
49 komentara

Ogromna parkirališta u perifernim ili ruralnim područjima, veliki lanci i identične marke, grupirani u ogromne zgrade koje se svugdje mogu naći na istom modelu po cijeloj Francuskoj, uskoro bi mogli postati stvar prošlosti. Članak zakona o klimi doista predviđa zaustavljanje uspostavljanja vrlo velikih površina. Međutim, neki su ključni za oživljavanje ruralnih područja i nadmetanje s velikim platformama internetske trgovine.

Trgovački centri veći od 10.000 m2 bit će zabranjeni u borbi protiv artificijalizacije tla

U četvrtak 15. travnja, Narodna skupština izglasala je zabranu stvaranja novih trgovačkih centara čija površina premašuje 10.000 m2. Od 3.000 m2 nadalje, obvezna će biti posebna dozvola. Instalacija novih skladišta procijenit će se na temelju “studije utjecaja na okoliš, teritorijalnog planiranja ojačanog lokalnim izabranim dužnosnicima”, a bit će podložna “obvezi ekonomičnog upravljanja prirodnim prostorima”.

Ali zašto je artificijalizacija tla toliko problematična? Chantale Gascuel, zamjenica znanstvenog direktora za okoliš u INRAE-u, nacionalnom istraživačkom institutu za poljoprivredu, hranu i okoliš, objašnjava da su, osim komercijalnih zona, glavni uzroci artificijalizacije prvo stanište (40 %), zbog širenja obiteljske kuće, ali i prometna infrastruktura (28 %) kao što su ceste i konačno usluge i slobodno vrijeme. Supermarketi su odgovorni za 16 % ukupne artificijalizacije zemljišta, a ostale vrste poduzeća zajedno za 4 %.

I dalje prepreke za rješavanje divova e-trgovine

Za Gontrana Thüringa, generalnog izaslanika Nacionalnog vijeća trgovačkih centara, ova odluka ne uzima u obzir regionalna pitanja i još više pojačava prijetnju koju predstavlja konkurencija velikih platforma za internetsku kupnju. Ovaj se zakon, primjerice, ne odnosi na logistička skladišta digitalnih “čistih igrača”. U Montbertu, blizu Nantesa, Amazon je pokrenuo projekt izgradnje jedne od najvećih automatiziranih logističkih platformi u Francuskoj, skladišta od 185.000 m2.

francuskaklimaTrgovacki centri
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Davor drugi
2 godine prije

I treba ih sve pozatvarati.
Takvi shopovi gdje je god krupni kapital otvorio, zatvorio je sve male i privatne obrte, dućane i trgovine.

pozitivan pesimista
2 godine prije

dobra fotka – boze sacuvaj;)

2 godine prije

Pa ovo je detaljno vec vise puta diskutovano, a koliko se sjecam i onaj taksista kojeg je FES intervjuisao pricao je nesto slicno… Poprilicno detaljno je to opisala i ona Catherine Austin Fitts u onom intervjuu, koji se pojavio ovdje na portalu prije par mjeseci… Plan je ZLOCINACKI i djeluje PARALELNO na vise pravaca… Za nas “goyime” to izgleda “nepovezivo” – ali je upravo tako… PLANdemija sa nepostojecim “virusom” (dakle da ne bi srali ovdje da li je kineski, francuski, brazilski ili bosanski – NIKO NIKAD NIJE IZOLIRAO taj jebeni “virus”) – je neka vrsta odvracanja paznje i pripremanja terena… … za “cetvrtu industrijsku revoluciju” koju propagora (Rotschilodov) zlocinac Klasu Schwab…a koja podrazumijeva “sjedinjenje covjeka sa prirodnom, industrijskom i digitalnom okolinom“… Drugim rijecima stvaranje ljudskog BORGa bez vlastite volje spojenog na 5,6,7…G mrezu, koju ce u potpunosti kontrolirati isti oni “filantropi” koji i sada kontrolisu cjelokupan nas zivot – uz… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio Žx
japaja
2 godine prije

budimo ekoloski odgovorni,maskama sprijecimo zagadjenje okoline svojim CO2,jedimo umjereno i zdravo da manje prdimo

tuf
2 godine prije

Zaboli me ona stvar za velike trgovačke centre, ali oni su ionako već zastarjeli koncept (npr. u SAD-u masovno propadaju).
Treba se zaista pozabaviti on-line retail korporacijama poput Amazona jer oni su postali najveći zagađivači okoliša i uništavači nezavisnih poduzetnika. Naravno, to se neće desiti jer 98% lijenih trutova preferira kliknuti mišem i naručiti nepotrebno smeće s druge strane svijeta koje se zatim pakira u (inače suvišnu) ambalažu i transportira tisuće kilometara.

Slonica
2 godine prije

Tužna vijest za sve Hrvateke.
Ukinut će nam nacionalni sport
Hodočašćenje po šoping centrima…
I kud za vikend???

iejfnviswefwneifvwoe
2 godine prije

Ono što su potpisali u Riju 1992 govori što će nam raditi.

RENEW
2 godine prije

V bakreni dobi, ko se je človeštvo najhitreje razvijalo, je bilo precej topleje. In takrat so ljudje znali izdelati vrhunske namakalne sisteme. A zdaj smo ljudje že tako butasti, da jih ne znamo izdelati. Potem pa ukinejo VELIKO NOČ in takoj pride pozeba.
Sprijazniti bi se morali, da bog obilja hoče, da gremo v njegovo cerkev. Že Akadce je zamera bogovom – pogubila. O ja. In ne mi reči, da v Babilonu (in Hiksi) niso, enako kot naši župniki z ministranti, častili Baala. Mi pripadamo svojemu očetu in on je v peklu. Zvonik in minaret imata z razlogom takšno obliko kot raketa. Mi smo častilci in Molocha in križanci med vesoljcem in prednikom, ki je bil zgolj lovec in nabiralec.
Najdi archive.org v njem je film človeški hierolglifi. Ali pa celo kolekcijo Ancient aliens. Pa boš ugotovil zakaj imata Bill Gates in Kurt Blome enaki glavi.

Max
2 godine prije

Prvo su gurali ljude kao stoku u te centre. a sad ih hoće ukinuti.

Jack
2 godine prije

Zatvaranje takvih centara nema nikakvo uporiste u ocuvanju klime. To je kao da bi izjavili da je centralno grijanje tipa gradske toplane veci zagadivac od tisuca pojedinacnih grijacih tijela. Tako i s tim velikim centrima. Cinjenica jest da ih je i u Hrvatskoj pootvaran suvisan broj, nije cilj bio da se ljudima omoguci shopping vec netko profitira na takvoj megalomanskoj izgradnji. Tehnicki je po meni ekoloski prihvatljivije kada se ista vrsta poslovanja, u ovom slucaju maloprodaja, grupira i stavi pod jedan krov te zajednicki osvjetljava, grije i hladi.

omgajeto
2 godine prije

artificijalizacija tla ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI