Projektiranje klimatskih promjena koje stvara čovjek: Scenariji do 2050.

Judith Curry
16 komentara

Prestanite koristiti najgori scenarij za klimatske promjene; stvarniji scenariji bolje služe politici.

Međunarodna energetska agencija upravo je objavila dokument „NetZero do 2050.: Putokaz za svjetski energetski sektor.“ Ovaj dokument pruža sveobuhvatnu procjenu izazova postizanja emisija ugljika NetZero do 2050., s jasnim prekretnicama za suočavanje s tim izazovom. Izvještaj IEA opisuje njihovu analizu putanje na kojoj se nalaze i trenutne emisije. Politike koje su stvarno provedene (STEPS), nasuprot putanji koja bi se postigla kada bi sve države ispunile svoje trenutne obveze (APC) prikazane su na donjem dijagramu. Implikacija IEA STEP scenarija je da će, ako se politike koje su već provedene održe, svjetske emisije ugljičnog dioksida za tri desetljeća bit će slične onima koje su danas.

Kako se scenariji emisija IEA uspoređuju s onima koje koristi Međuvladina platforma za klimatske promjene (IPCC) u svojim projekcijama budućih klimatskih promjena? Kratki opis scenarija emisija koje koristi IPCC nalazi se ovdje za referencu.

Reprezentativni putovi koncentracije (RCP) skup su od četiri klimatska scenarija za završetak 21. stoljeća. RCP-ovi su formulirani za upotrebu u Petom izvješću o procjeni Međuvladinog odbora za klimatske promjene (IPCC) 2014. i simulacijama klimatskog modela CMIP5, kako bi odražavali različite potencijalne klimatske ishode: RCP2.6, RCP4.5, RCP6.0 i RCP8.5. Broj (npr. 8,5) odražava dodatno zračenje (u vatima po kvadratnom metru) u 2100. godini od emisije stakleničkih plinova i drugih čimbenika, u odnosu na predindustrijsko vrijeme. Do danas je zračenje u odnosu na predindustrijsku razinu ~ 2,5 vata po četvornom metru.

Za predstojeće Šesto izvješće o procjeni IPCC-a (AR6) i simulacije klimatskog modela CMIP6, zajednički društveno-ekonomski putevi (SSP) formulirani su iz pet socio-ekonomskih i tehnoloških putanja koje odražavaju putove kojima bi svijet mogao ići u 21. stoljeću. Svaki put ima osnovnu crtu u kojoj se ne donose klimatske politike nakon 2010. Dodatni scenariji SSP-a povezani su s klimatskim politikama kako bi se stvorili različiti ishodi za kraj 21. stoljeća. Za IPCC AR6 odabran je podskup scenarija SSP, sa zračenjem snage 1,9, 2,6, 3,4, 4,5, 6,0, 7,0 ili 8,5 vata po četvornom metru 2100. godine. Iako je nomenklatura SSP novija, znanstvena literatura i novinari i dalje uglavnom koriste RCP nomenklaturu.

Uspoređujući IEA scenarije s IPCC scenarijima, vidimo da je vrijednost za 2020. godinu veća za IPCC (38 – 42 GtCO2 / god) nego za IEA (34 GtCO2 / god., Što je najbolja dostupna procjena za 2020. godinu). IPCC-ovi scenariji i za CMIP5 i za CMIP6, veći su od IEA projekcija za RCP8.5, RCP7.0, RCP6.0 i RCP4.5. Do 2050. godine RCP6.0 i RCP4.5 pokazuju slične, gotovo ravne trendove, koji su usporedivi s IEA STEP scenarijem.

Najupečatljiviji aspekt usporedbe između IPCC-a i IEA scenarija do 2050. godine jest snažno odstupanje RCP8.5 od IEA scenarija, s vrijednostima emisija RCP8.5 više nego dvostruko većim od IEA STEP scenarija 2050. godine.

RCP8.5 je formuliran za istraživanje ekstremnog rezultata za koje energetski analitičari procjenjuju da je krajnje nevjerojatan. Međutim, RCP8.5 obično se naziva scenarijem “uobičajeno poslovanje.” Pozivanje na RCP8.5 kao na “uobičajeno poslovanje” implicira da je vjerojatno u odsustvu strogog ublažavanja emisija. IPCC, Američka nacionalna procjena klime i većina objavljenih radova usredotočili su svoje analize na RCP8.5 kao na referentni scenarij, prema kojem se procjenjuju klimatski utjecaji i politike. Nadalje, RCP8.5 koristi sektor osiguranja za projektiranje utjecaja klimatskih promjena, a i države i lokalne vlasti za planiranje regionalnih prilagodbi.

Tijekom posljednjih nekoliko godina vodila se značajna rasprava o RCP8.5; je li on vjerojatan ili uopće moguć i treba li ga koristiti u svrhe donošenja politika. Scenariji 8.5 mogu se pojaviti samo u vrlo uskom rasponu okolnosti, što uključuje ozbiljnu promjenu smjera u odnosu na nedavnu upotrebu energije. I scenariji CMIP5 i CMIP6 8.5 izazvali su kritike, posebno u vezi s pretpostavkama o budućoj upotrebi ugljena, zahtijevajući 6,5 puta veću upotrebu ugljena u 2100. godini nego danas; što je iznos koji je veći od nekih procjena obnovljivih rezervi ugljena. Nedavno prikupljanje stručnjaka za energetiku daje RCP8,5 samo 5 % šanse da se dogodi među svim mogućim osnovnim scenarijima bez politike; vjerojatnost RCP8.5 postaje mnogo manja kada se razmotre nedavne i buduće obveze za mjere politike.

U procjeni ovih scenarija važno je prepoznati da je predviđanje budućih emisija u osnovi neizvjesno, posebno kako se vremenski horizont povećava. Loše shvaćene povratne informacije o ugljiku (poput emisije metana od odmrzavanja vječnog leda) mogle bi dovesti do veće razine prisile. Međutim, takve špekulativne povratne informacije vjerojatno neće proizaći iz relativno skromnog zatopljenja koje se očekuje između sada i 2050. Drugi izvor neizvjesnosti odnosi se na emisije zbog promjene namjene zemljišta, koje procjenjuju da čine 5-15 % ukupnih emisija. No, čak i uz ove neizvjesnosti, RCP8.5 krajnje je nevjerojatan, ako ne i nemoguć scenarij za 21. stoljeće.

Trebali bismo s pravom pristupiti projekcijama daleko u budućnost s poniznošću i priznati da postoji velika nesigurnost. Međutim, za 30-godišnje projekcije do 2050. godine, što je ključna vremenska ljestvica relevantna za industriju osiguranja i za lokalnu prilagodbu, raspon vjerojatnih scenarija može se suziti iz cijelog izbornika scenarija emisija IPCC-a.

Procjene klimatskih utjecaja pristrane su u alarmantnom smjeru kontinuiranim uključivanjem, a posebno jedinim oslanjanjem na RCP8.5. Za klimatske promjene do 2050. godine RCP4.5 i RCP6.0 su najvjerojatniji od IPCC scenarija, a trebali bi biti u središtu procjene utjecaja za sektor osiguranja i za lokalno planiranje prilagodbe tijekom sljedećih nekoliko desetljeća.

Izvor: Prof. Judith Curry

ipccklimatske promjene
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
2 godine prije

Procjene uticaja emisije CO2 na ishode stanja klime su isto ka procjene uticaja pišanja u more na razinu oceana u sljedećih 30 – 80 godin.
To su totalne pizdarije sa kojima se čovječanstvu pere mozak kako bi im se um zamaglija i kako nebi kurca shvatili.

Maki
2 godine prije

“Projekcije” i price Iluminatskih lutkara o klimatskim promjenama posluzice za preduzimanje daljih koraka (“mjera”) ka porobljavanju covjecanstva i stvaranju Novog poretka. Sotonisticki glasno-govornici otvoreno govore o uvodjenju poreza na emisiju CO2 sto znaci da se u buducnosti nece moci dzabe ni disati. Mozemo ocekivati i drasticno smanjenje i zabranu upotrebe fosilnih goriva i derivata nafte pa i ukidanje privatnog prevoza osobnim automobilom na motorni pogon. Iza “brige” o ljudskom zdravlju i “brige” ocuvanja okolisa te ostalih razno raznih “briga” krije se agenda Novog poretka svijeta koji reducirano svjetsko stanovnistvo treba pretvoriti u masu cipirane bezlicne stoke kojom se vlada sjedeci i pritiskajuci gumbe.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Ovo sve smo znali jos prosle godine! Jedino sto me neki dozivljavaju kao pesimistu jer to najavljujem, medutim to vam je ko da Vakulu optuzite za pesimizam ako za 1 Maj. najavi kisu pa pogodi! Nego velik broj komentatora ovdije tvrdi da se zlikovcima zuri i da su kao uskoro gotovi!!?? Bas bi volio da mi netko od komentatora to objasni? Zlikovci sigurno nisu ocekivali da se preko noci 2 puta cjepi 8 milijardi ljudi s 16 milijardi doza. Meni ne lice na idiote. Lice mi na super-zlikovce ali na glupane nikako! Krenimo redom s cinjenicama 1.Svakim novim danom cjepljenjih je sve vise i vise i pomicu se granice na sve mladu djecu dok ne postane obavezno prilikom rodenja. 2.Svakim novim danom sve se vise djece lagano gusi pod maskama a u skolu ih ni nesalju vise jer robove nece trebat sad kad imaju robote. 3.Svaki dan se sve vise… Čitaj više »

sumara
2 godine prije

Taman sam gledao ovaj video sa Mišakom gdje se obrecnuo na IPCC.
https://m.youtube.com/watch?v=YZGbuU-IyRs&t=5534s

Miyamoto
2 godine prije

Moja procjena, ukoliko bi 65% stanovnika s pristupom obradivoj površini zemlje pristupilo s motikom, kosom i belegijom, udio potrebe za el. energijom dobijenom iz ugljena ili fosilnih derivata bi se bitno smanjio. Narod bi ponovo bio sit i atletski građen. Za 10g. bi se značajno popravile tjelesne proporcije i porcije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI