Proturuska rezolucija EU parlamenta vrlo je opasna

EU - Parlament
7 komentara

Rusija je svjetska velesila, a ako je EU želi pokušati maltretirati na tako opasan način, onda ništa ne sprečava blok da to učini s relativno slabijim zemljama.

Europski parlament (EP) donio je u četvrtak rezoluciju kojom prijeti vrlo ozbiljnim posljedicama protiv Rusije, ako ona izvrši “invaziju” na Ukrajinu. To uključuje trenutno zaustavljanje uvoza nafte i plina iz zemlje te rusko isključivanje iz sustava plaćanja SWIFT, kao i zamrzavanje imovine “oligarha” i njihovih obitelji povrh otkazivanja viza. Tekst također osuđuje navodne ruske obavještajne operacije u Europi, uz operacije dezinformacija i najnovije tvrdnje da su njezini agenti stajali iza eksplozija streljiva koje su se dogodile u Češkoj 2014. godine. Deklaracijom se također želi zaustaviti dovršavanje Sjevernog toka 2.

EP također podržava miješanje u ruske unutarnje stvari. Primjeri toga uključuju kritiku nedavnog zatvora antikorupcijskog blogera Alekseja Navaljnog, koji je pritvoren zbog kršenja uvjetnog otpusta i odluke vlasti oko istraživanja je li njegova organizacija ekstremistički nastrojena. Rezolucija izražava potporu nesankcioniranim skupovima i u Rusiji, kritizirajući odgovor vlasti na njih. Jedan od najneugodnijih prijedloga jest britanski prijedlog za “Globalni režim protiv korupcije”, koji bi se mogao koristiti i u političke svrhe, s obzirom na napete odnose s Rusijom.

Rezolucija EP-a stoga je vrlo opasna, jer pokazuje da ideološki vođene proturuske političke snage u Europi ozbiljno nameću Moskvi ekstremne sankcije, koje bi Rusiju pogodile u slučaju ruske intervencije na istoku Ukrajine. Isključivanje Rusije iz sustava plaćanja SWIFT moglo bi biti slično neslužbenoj objavi rata, s obzirom na međunarodnu financijsku ovisnost zemlje o njemu. Uz to, kontraproduktivno je zaustaviti uvoz ruske nafte i plina u trenutku kada trenutno ne postoje održive alternative.

Rusija, kao i sve zemlje, ima obvezu provoditi svoje zakone. Zatvaranje Navaljnog izvršeno je u skladu s postojećim zakonodavstvom o ovom pitanju, kao i razbijanje nesankcioniranih skupova i privremeno zadržavanje njihovih sudionika. Kao slučaj, neke su zemlje EU također privele sudionike nesankcioniranih skupova koji su se organizirali protiv njihovihCOVID-19 mjera posljednjih mjeseci, posebno kad god bi se sudionici sukobili s policijom. Nadalje, Francuska trenutno istražuje razne organizacije kao ekstremističke, baš kao što to radi i Rusija. Stoga je miješanje Bruxellesa u unutarnje stvari Moskve licemjerno.

Ostatak svijeta s pravom je zabrinut zbog donošenje ove rezolucije. Rusija je svjetska velesila, a ako je EU želi maltretirati na tako opasan način, onda ništa ne sprečava blok da to učini s relativno slabijim zemljama. Uz to, slične rezolucije mogle bi se jednog dana podnijeti i protiv Kine na sličnoj osnovi. U osnovi, nitko ne bi bio siguran ako bi EU uspjela ukloniti Rusiju iz SWIFT-a i ako bi je uspjela sankcionirati miješanjem u njezine unutrašnje stvari. Zbog toga je ova rezolucija toliko opasna za svjetski mir.

COVID-19 i dalje se širi svijetom, a produženi učinak zaključavanja bio je poguban za gospodarstva država članica EU, a da ne spominjemo psihološko zdravlje njihovih građana. EP ima puno hitnijih zadataka pred sobom, od smišljanje popisa prijetnji i kritika koje bi službeno uputio Rusiji. Razočaravajuće je vidjeti da je više usredotočen na takva pitanja nego na ona koja su mnogo bliža samoj EU. Njihove pristaše mogu tvrditi da navodna ruska ubojstva, napadi i zavjere o dezinformacijama predstavljaju nužne prijetnje za samu EU, ali niti jedna od njih nije javno dokazana i stoga one ostaju samo pretpostavke.

EU se približava povijesnom raskrižju: može konačno postati neovisnija od SAD-a ili može i dalje biti sluga američkog imperijalizma. Sudeći prema najnovijoj rezoluciji, nažalost čini se da se EP odlučuje za potonju; rezolucija protiv Rusije samo je pokazatelj kako EP i EU prikupljaju političke bodove kod svog američkog saveznika. To je opasno i kontraproduktivno za interese EU. Štoviše, to je jako žalosno, jer EP može i treba primijeniti svoje zakonodavne vještine na što brže rješavanje COVID situacije.

euturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
2 godine prije

EU Brbljament,gomila uhljeba i isluženih političara! Do kada ćemo ih trpjeti, to je pitanje?!

kinez
2 godine prije

Zašto rusija treba prisvojiti dio ukrajine? Postoje granice i narod unutar te granice. Granica je zakon svake drzave i nema nikakvog opravdanja ako druga drzava nasilno prijeđe granicu. To se zove agresija ! Nema tu druge nauke! Sve ostale price su mučenje vode!

Mali Ivica
2 godine prije

EU parlament sprdačina od demokarancijom u kojoj amerikenjatorska stoka krupnog zuba određuje o čemu će se glasati i kakvi će rezultati glasanja biti. Zbogom EU demokracija i zdrava pameti.

platov
2 godine prije

vratit će se Ukrajna pod Rusku valjenku čim shvate da se nemože vjerovat nikom osim brači i rođacima a ne ovima koji traže “životni prostor”

piždro
2 godine prije

tako je je bilo u sovjeskom savezu… ista šema ista škola isti učitelji

2 godine prije zadnji put uredio piždro
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI