Publicitet za ukrajinski rat nasuprot kampanji za opravdavanje američkog rata protiv Iraka 2003. godine

Ukrajinski vojnici
16 komentara

SAD, NATO i saveznici su mnogo uspješnije vodili publicitet za rat u Ukrajini nego kampanju za opravdavanje američkog rata protiv Iraka 2003. godine. Vijesti iz Ukrajine su sveprisutne. Dolazi s fronte, od voditelja u Kijevu, iz intervjua sa žrtvama, medicinskim osobljem i političarima.

Zapadni dopisnici sa sjedištem u Moskvi koji dominiraju eterom, televizijom i tiskanim medijima daju ne prosvjetiteljske informacije iz Rusije. Rat se dobiva za srca i umove dok krvave bitke bjesne u istočnoj Ukrajini. Opći napori kako bi se utjecalo na javno mišljenje u korist rata trajat će dugo nakon što rat završi.

To vrijedi za ovotjedno izvještavanje o 20. obljetnici smrtonosnog i razornog rata Georgea W. Busha protiv Iraka koji je izazvao kaos, anarhiju i sektaštvo u središnjoj zemlji istočnog arapskog svijeta (Mashreq) i potresao regiju. Ponavljajući tri lažna izgovora za pokretanje rata, mediji im daju valutu i nešto vjerodostojnosti. Nekoliko komentatora navodi činjenicu da je SAD “lagao” rekavši da je irački predsjednik Saddam Hussein zadržao zabranjeno oružje za masovno uništenje (WMD), da je imao veze s Al Qaidom koja je napala SAD 2001. i, što je najmanje vjerojatno od svega, predstavljao prijetnju u SAD. “Lagao” je teška riječ koja prenosi optužbu da je SAD namjeravao obmanuti svjetsku javnost, iako je to istina.

Po pitanju oružja za masovno uništenje, na web stranici Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira, bivši nuklearni inspektor UN-a Robert Kelley napisao je: “Posebno povjerenstvo UN-a za Irak [UNSCOM] i akcijski tim IAEA (Međunarodne agencije za atomsku energiju) izveli su stotine osoba-dana inspekcija u Iraku u razdoblju 1992-1993. Otkrili smo programe nuklearnog, kemijskog i biološkog oružja i metodično ih uništili, čak i do te mjere da smo digli u zrak cijele tvornice i laboratorije i iznijeli posebne nuklearne materijale iz zemlje.” Američki stručnjak, Kelley, također je napisao izvješće IAEA-i o inspekcijama koje su provedene prije rata, a nisu pronađeni dokazi o nuklearnom materijalu ili opremi. Njegovo izvješće ignorirali su u Washingtonu i Londonu.

Vezu Saddam Hussein-Al Qaeda izmislili su američki dužnosnici s ciljem da Bushu daju opravdanje za njegov rat, ali ju je Senatski odbor za obavještajna pitanja odbacio 2006. Al Qaeda se pojavila u Iraku nakon američke okupacije kada je Abu Musab Al Zarqawi Osama Bin Laden je dobio zadatak da uspostavi ćelije u Iraku. Sadam Husein nije imao ni aspiracije ni mogućnosti za izvršavanje udara na SAD koje je od Bagdada udaljene više od 11.000 kilometara.

Datuma 09. travnja 2007., bivši čelnik središnje obavještajne službe George Tenet rekao je u televizijskom intervjuu za 60 Minutes: “Nikada nismo mogli potvrditi da je postojala bilo kakva iračka vlast, vodstvo i kontrola, sudioništvo s Al Qaidom za 11. rujna ili bilo kakav operativni čin koji se vodio protiv SAD-a. Točka.“

Današnji političari i komentatori nastavljaju usvajati dvadeset godina laži i lažnih predstavljanja. Najčešći je da je Sadam Husein uspostavio “manjinski sunitski režim”. To je, na neki način, opravdalo njegovo uklanjanje.

Iako je Saddam Hussein, sunit, imenovao rođake na visoke položaje, vlada je bila sekularna i uključivala je kršćanske, kurdske i šijitske ministre u ključnim ulogama. Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Tareq Aziz bio je kršćanin. Ministar obrambene industrije i industrije Amr Al Sadi, koji je napravio oružje koje je Irak koristio tijekom iranskog rata i povezivao se s UN-ovim inspektorima za oružje, bio je isto šijit. Nije bio član vladajuće stranke Baath. Njegov brat bio je visokorangirani dužnosnik u ministarstvu nafte.

Rani Baathist koji je došao do vrha stranke, Saadoun Hammadi, još jedan šiita, bio je ministar nafte, premijer i ministar vanjskih poslova. Mohammed Saeed Al Sahhaf, Shiita rođen u Karbali poput Hammadija, služio je kao ministar informiranja i vanjskih poslova. Irački ministar zdravstva 1990-ih bio je Kurd kojeg sam upoznao u Bagdadu 1992. ili 1993. tijekom konferencije koju je sazvala jordanska liječnička udruga. Većina članova Baath i Komunističke stranke bili su Shiiti koji su činili oko 55 posto stanovništva.

Dva primjera izvještavanja o 20. obljetnici, koji su nastali u ponedjeljak, otkrivajućeg su karaktera.

Komentirajući u The Washington Postu predratnu izjavu američkog državnog tajnika Colina Powella o oružju za masovno uništenje Vijeću sigurnosti UN-a, Ishaan Tharoor je rekao kako bi “žalio zbog nedostataka u američkom obavještajnom procesu” koji je Bushu dao povod za rat. Nije bilo “defekata” samo laži koje su u to vrijeme protivnici i kritičari rata prepoznali kao laži.

Zaobilazeći okolo, Tharoor je priznao da je “Saddamov režim” bio “nominalno sekularan”, iako je zapravo bio “sekularan” i uključiv. Tharoor je također napisao da je “režim predsjedavao ujedinjenim osjećajem iračkog identiteta koji je, u određenoj mjeri, razbijen američkom invazijom i njezinim posljedicama”. Postojao je irački identitet prije rata i nije bilo “određene mjere” u naporima SAD-a, pokrenutim u svibnju 2003., prema uništavanju iračkog identiteta. SAD je nametnuo sustav upravljanja zavadi pa vladaj temeljen na etničkom, arapsko-kurdskom i sektaškom, šijitskom i sunitskom, identitetu. Umjesto demokracije, ovaj je sustav proizveo sektaško i etničko čišćenje i vladavinu proiranskih pro-iranskih šiitskih milicijskih vođa koji su postali političari.

U svom 50-minutnom BBC-jevom dokumentarcu, “A Choice of Horrors”, Caroline Wyatt intervjuirala je brojne akademike, novinare i bivše dužnosnike o tome zašto i zašto je izbio rat. Program je bio podijeljen na intervjue sa zagovornicima i protivnicima rata. Zagovornici su se oslanjali na nepostojeće oružje za masovno uništenje i represiju Sadama Huseina. Wyatt je ispravno tvrdio da je kraj Hladnog rata ostavio SAD kao globalnu supersilu koja je nakon 2000. godine imala snage provoditi “humanitarne intervencije”, iako je rat u Iraku bio izravan osvajački rat, a ne “humanitarna intervencija”. Dok su protivnici govorili o američkoj oholosti i tvrdili da je Irak izašao iz američkog rata slomljen, nasilan i osiromašen, zasjenili su ih zagovornici koji su govorili prvi. To je oslabilo zaključak da je američka intervencija bila gora od ne intervencije. Rat riječima oko američkog rata protiv Iraka ne jenjava.

Autor: Michael Jansen
kampanjaNATOrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Noname
1 godina prije

“ICC NE ŽELI NIŠTA REĆI?”: KORNILOV REKAO DA SE BRITANCI HVALE RATNIM ZLOČINIMA ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE. Politolog Vladimir Kornilov rekao je da se Britanci hvale ratnim zločinima Oružanih snaga Ukrajine. Ne skrivaju svoje divljenje ubojstvima liječnika od strane ukrajinske vojske. “Želi li ICC nešto reći o ovome?” upitao. Britansko izdanje The Timesa objavilo je članak u kojem se s divljenjem govori o ratnim zločinima ukrajinskih diverzanata. Materijal opisuje napade diverzantskih specijalnih snaga Ministarstva unutarnjih poslova Ukrajine “Tor”. Diverzanti potkopavaju ruske automobile, a zatim u zasjedi čekaju evakuaciju. Kad se ekipa za evakuaciju s liječnicima pojavi na licu mjesta, strijeljaju ih. Zapravo, riječ je o ratnom zločinu. Kornilov je skrenuo pozornost na činjenicu da su ukrajinski diverzanti u svojim napadima koristili satelit CIA-e. To jest, britanske novine ne samo da priznaju ratni zločin Ukrajine, već i priznaju da je počinjen uz izravno sudjelovanje CIA-e!… Želi li ICC nešto reći o tome? upitao. Podsjetimo, nedavno je Međunarodni kazneni… Čitaj više »

abc
1 godina prije

USA gaji do cjelog sveta fašističko-mafijski odnos i sebe promovira kao izuzetnu naciju, koja ne samo da upravlja cjelim svetom, nego svet smatra za svoje vlasništvo, s kojim može raditi šta hoče.
Svet je direktno ucjenjen, zastrašivan, državama upravljaju američki plačenici, a mnoge države su bile direktno vojno okupirane. USA su se dokazale kao veče zlo od Hitlera.

Max
1 godina prije

Onda su mogli biti arogantni sad izigravaju spasioce.

tatamata
1 godina prije

jednostavno , moraju uvijek biti pozitivci , na strai boga i pravde da bi bili uspjesi u kriminalu i razbojnistvu ,cak i kad napadaju ,,dovode svecenika da blagosilja oruzje i sredstva za unistenje.. Da li je to zelio Isus Krist ,, da blagosilja oruzje za ubijanje , rusenje i sve to u obrani drzave ali 1000-ma km od njihove granice i onda se jos vale “In God we trust” dok ih svecenik skropi jer mu je to i Bog naredio preko telefona ili telepatski ili kroz snove da topove ucini svetim

burt
1 godina prije

Irak je primjer uspješnosti američke vojske, prvo su udarima avijacije i oklopnih jedinica zauzeli Irak za 20 dana i razbili iračku vojsku koja je imala 300000 vojnika a kasnije su skršili pobunu sunitskih i šijtskih milicija i pobunjenika koji su u jednom trenutku držali većiinu Iraka i 80% Baghdada, za razliku od ruske vojske koja se sramoti u Ukrajini i koristi taktiku iz prvog svjetskog rata a ruski generali nisu dorasli NATO stratezima inteletktualno ni po sposobnostima a dobar primjer je Bakhmut koji je NATO navlakuša za rusku vojsku

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Baba, na televiziji non stop govoru da Rusi nemaju pojma i da Ukrajinci pobjeđuju.
Je, eno rivaju Ruse nazad…
Pa su se uspješno opkolili u Bahmutu.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Baba, zašto je oni Ukrajinac, kad su ga došli mobilizirat na cesti, pa’ u nesvist …
Od sriće.
Rekli mu da će vozit Abrams kontra Rusa…

eks
1 godina prije

Sve njihove “kampanje” zasnovane su na lažima i podlostima.

Hogar
1 godina prije

Od ubojstva Kennedy Johna amerika postaje gangster drzava sa 200 vojnih baza po svijetu. Kamatari ali sada dolazi game over. Zmaj i medo se zene…
Ukrajina trebala biti nova Hazaria..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI