Put Turske u EU ‘duboko zaleđen’

Turska i EU
14 komentara

Malo je vjerovatno da će se Turska uskoro pridružiti Evropskoj uniji, izjavila je novinarima ove sedmice njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock. Proces pridruživanja nacije ostaje „zamrznut“ zbog, kako je ministar nazvao pitanjima ljudskih prava.

Ambicije Ankare za članstvo u EU su “duboko u zamrzivaču”, rekao je Baerbock na marginama sastanka ministara vanjskih poslova EU u četvrtak u Briselu. „To je zato što važne [kriterijume] koji su od suštinskog značaja za ove razgovore… [Türkiye] nije ispunila.“

Vladavina prava i ljudska prava su među pitanjima koja sprečavaju Ankaru da napreduje ka pristupanju EU, objasnila je ona, opisujući trenutak kada bi Turska bila spremna da napreduje kao ” daleku perspektivu”.

Baerbock je rekao da Turska “nije lak susjed” EU, ali je priznao da je ona “globalni strateški važan akter” u “direktnoj blizini” Evrope , što zahtijeva poseban pristup u odnosima. Period nakon Erdoganovog reizbora za predsjednika u maju bio je dobar trenutak za “strateško razmišljanje” o tom pitanju, rekao je ministar.

Berlin se zalaže za približavanje Ankari, rekao je Baerbock, dodajući da bi novi odnosi između EU i Turske trebali biti zasnovani na “strateškom pristupu koji je okrenut budućnosti”. Istovremeno je rekla da Evropa “nije naivna” i da neće biti poklona koji se daju besplatno u ovim “geopolitički izazovnim vremenima”.

Ranije ovog mjeseca, Erdogan je pokrenuo pitanje nastojanja Turske za članstvo u EU pošto je pristao da da zeleno svjetlo švedskoj aplikaciji za NATO nakon što joj se protivio više od godinu dana. Ankara je iskoristila svoj veto, zahtijevajući od Stokholma da učini više na suzbijanju, kako je nazvala, prokurdskih “terorističkih organizacija” koje su našle utočište u Švedskoj.

Turski predsjednik je ustvrdio da je njegova nacija čekala oko pola vijeka pred vratima EU, dodajući da je većina članica NATO-a ujedno i članica EU. Pozvao je Brisel da otvori put Turskoj, dodajući da će Ankara tada “ukrčiti put Švedskoj” za pridruživanje vojnom bloku koji predvode SAD.

Glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano tada je za rusku medijsku kuću Izvestija rekao da će za pristupanje Turske EU vjerovatno trebati “godine” i da nema šanse da se pridruži bloku sljedeće godine. On je ukazao i na činjenicu da će Ankara prvo morati da ispuni “sve neophodne kriterijume, koji uključuju ljudska prava i političke slobode”.

Rusija je upozorila Tursku da ne očekuje brzo pristupanje. „Niko ne želi da vidi Tursku u Evropi. Mislim na Evropljane”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije ovog mjeseca.

Turska je podnijela zahtjev za članstvo u EU 1987. godine, a 12 godina kasnije priznata je kao država kandidat. Pregovori o pristupanju koji su započeli 2005. su praktično zamrznuti od 2016. godine.

Baerbockeuturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ljena bitanga
9 mjeseci prije

Kada ti 360-tka priča o ljudskim pravima onda se misli na nebijelce, bogate, talmuđane, egoistične poli(kmetovske)čare itd.
Ljudska prava :glasaj i crkni jer si glasao za svoje uništenje.

Nekoime
9 mjeseci prije

A Švedska će ući u NATO dva tjedna poslije Turskog ulaska u EU…

Demokracki
9 mjeseci prije

A sto je s ljudskim pravima kada nakon 40 godina rada u njemackoj moras jos i u penziji raditi jer inace nemas dosta za pokriti osnovne troskove? O tome nista ha? Bando.

Mrdomir
9 mjeseci prije

Zašto Turci žele da uđu u crkotinu EU?
EU je tamnica naroda.

Kralj
9 mjeseci prije

“Pokvaren nemački narod, je*ote. Nisam očekiv’o!” rece Radovan iii

Max
9 mjeseci prije

Turci mudro trguju.

9 mjeseci prije

Došla im nekakva rotšildovka za glavnog u centralnoj banci i odmah digla kamate na 17%..

“O vjernici bojte se Allaha i od ostatka kamate odustanite, ako ste pravi vjernici. Ako ne učinite, eto vam onda, nek znate, rata od Allaha i Poslanika Njegova!” (Prijevod značenja El-Bekara, 278-279)

Ivek
9 mjeseci prije

Bedastoće, obične igrice, isto kao i Hrvatska morala tobož “zadovoljiti” da uđe u Eu, a znamo da će uć sve zemlje balkana kad tad ako se prije mrtvac eu ne raspadne, ali oni će ga održavat na aparatima da ostvare agendu jedne svjetsk evlade.

Tim
9 mjeseci prije

Nisu li Turci jednom krenuli prema Europi pa su ih jedva zustavili pred Bečom? Zašto ih sada primati, a da nisu platili reparacije za 500 godina zuluma.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI