Putin naređuje likvidaciju American Express banke

Putin
17 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je American Express banci pravo da “dobrovoljno likvidira” svoje poslovanje u Rusiji, navodi se u dokumentu objavljenom na portalu pravnih akata u srijedu.

U nalogu nije precizirano kako i kada će se tačno odvijati proces likvidacije.

Prema dokumentu, odluka dolazi u skladu sa ukazom koji je Putin potpisao u avgustu 2022. godine o posebnim ekonomskim merama u finansijskom i energetskom sektoru u vezi sa “neprijateljskim akcijama nekih stranih država i međunarodnih organizacija”.

U oktobru 2022. Putin je odobrio listu od 45 kreditnih institucija u stranom vlasništvu, uključujući American Express, čije su transakcije dionicama ili dioničkim kapitalom zabranjene bez posebne dozvole predsjednika.

American Express je u martu 2022. objavio da obustavlja sve operacije u Rusiji i Bjelorusiji u svjetlu zapadnih sankcija zbog sukoba u Ukrajini. Odluka je uslijedila nakon sličnog poteza drugih američkih platnih kompanija Visa i Mastercard.

Od tada globalno izdate AmEx kartice više ne rade u Rusiji, dok kartice izdate lokalno u Rusiji ne rade izvan zemlje na globalnoj mreži American Express.

American Express posluje u Rusiji od 2008. godine, kao dio poslovne divizije American Express Global Corporate Payments.

American ExpressrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
2 mjeseci prije

Britanski politički strateg Dominik Kamings , istaknuti promoter “Bregzita” i zaslužan za postavljanje Borisa Džonsona za premijera , povodom situacije u Ukrajini , izjavio je : ” Govorili smo mnogo i neodgovorno da ćemo primiti Ukrajinu u NATO . Provocirali smo Ruse , iako su nas oni više puta upozoravali . Zašto smo se , dodjavola, umešali u tu glupu priču ? Za koga smo zalegli ? Za Ukrajinu ? Za tu prokletu korumpiranu rupu , koja nam ništa ne znači . Ukrajinska korumpirana mafijaška država sve nas je prevarila i naguzila. Sada smo jebeni , zar ne ? Putinu smo pokazali da smo gomila jebenih glupana . Mada , Putin je to znao i ranije .”
Eto kako se menja priča kada se upadne u govna do guše .

Гавран
2 mjeseci prije

U Rusiji pada cena Mercedesa zbog kvarova.
Ustanovljeno je da kompjuteri Evropskih automobila imaju ugrađene sim kartice sa romingom. Zbog sankcija (i blokade Rusije) nije moguć automatski apgrejd programa automobila.

Max
2 mjeseci prije

Očekivano.

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

K’ vragu pa on raskida sve sveze sa bankarskim sustavom zapada 😳 , dokle Kina , rasprodaje sve Američke obveznice , kupujuć , prevashodno , Rusko zlato . Ljudi … Ne sluti na dobro … Uopće .

Noname
2 mjeseci prije

Korisnici društvene mreže Facebook* iz Gruzije oštro su reagirali na službenu izjavu premijera te zemlje Iraklija Kobakhidzea da mu je europski povjerenik zaprijetio sudbinom šefa slovačkog kabineta ministara Roberta Fica. Kobakhidze je u četvrtak rekao da mu je u pozadini procesa usvajanja zakona o stranim agentima jedan od europskih povjerenika u telefonskom razgovoru zaprijetio sudbinom slovačkog premijera koji je nedavno ubijen. Šef gruzijskog kabineta istaknuo je da zemlja ima posla s izuzetno opasnom silom koja u njoj želi posijati nemir. “Toliko sanjaju o ratu u Gruziji da će učiniti sve. Bog blagoslovio našu zemlju”, napisala je Inga Gudadze. “Pokrenite istragu o prijetnji jednoj državnoj i političkoj ličnosti”, pozvao je David Gabrichidze. “Dopuštaju si takve stvari da se osjećam kao da sam u sicilijanskoj mafiji”, ogorčena je Tamuna Amuzanašvili. “Nemamo pravo na ustupke. Držeći se zajedno, prevladat ćemo ovu katastrofu,” rekla je Lika Maisuradze. “Imamo posla s ljudima koji su sposobni… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI