Putin naređuje likvidaciju American Express banke

Putin
17 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je American Express banci pravo da “dobrovoljno likvidira” svoje poslovanje u Rusiji, navodi se u dokumentu objavljenom na portalu pravnih akata u srijedu.

U nalogu nije precizirano kako i kada će se tačno odvijati proces likvidacije.

Prema dokumentu, odluka dolazi u skladu sa ukazom koji je Putin potpisao u avgustu 2022. godine o posebnim ekonomskim merama u finansijskom i energetskom sektoru u vezi sa “neprijateljskim akcijama nekih stranih država i međunarodnih organizacija”.

U oktobru 2022. Putin je odobrio listu od 45 kreditnih institucija u stranom vlasništvu, uključujući American Express, čije su transakcije dionicama ili dioničkim kapitalom zabranjene bez posebne dozvole predsjednika.

American Express je u martu 2022. objavio da obustavlja sve operacije u Rusiji i Bjelorusiji u svjetlu zapadnih sankcija zbog sukoba u Ukrajini. Odluka je uslijedila nakon sličnog poteza drugih američkih platnih kompanija Visa i Mastercard.

Od tada globalno izdate AmEx kartice više ne rade u Rusiji, dok kartice izdate lokalno u Rusiji ne rade izvan zemlje na globalnoj mreži American Express.

American Express posluje u Rusiji od 2008. godine, kao dio poslovne divizije American Express Global Corporate Payments.

American ExpressrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
24 dana prije

Britanski politički strateg Dominik Kamings , istaknuti promoter “Bregzita” i zaslužan za postavljanje Borisa Džonsona za premijera , povodom situacije u Ukrajini , izjavio je : ” Govorili smo mnogo i neodgovorno da ćemo primiti Ukrajinu u NATO . Provocirali smo Ruse , iako su nas oni više puta upozoravali . Zašto smo se , dodjavola, umešali u tu glupu priču ? Za koga smo zalegli ? Za Ukrajinu ? Za tu prokletu korumpiranu rupu , koja nam ništa ne znači . Ukrajinska korumpirana mafijaška država sve nas je prevarila i naguzila. Sada smo jebeni , zar ne ? Putinu smo pokazali da smo gomila jebenih glupana . Mada , Putin je to znao i ranije .”
Eto kako se menja priča kada se upadne u govna do guše .

Гавран
24 dana prije

U Rusiji pada cena Mercedesa zbog kvarova.
Ustanovljeno je da kompjuteri Evropskih automobila imaju ugrađene sim kartice sa romingom. Zbog sankcija (i blokade Rusije) nije moguć automatski apgrejd programa automobila.

Max
24 dana prije

Očekivano.

Schwarze Hunderte
23 dana prije

K’ vragu pa on raskida sve sveze sa bankarskim sustavom zapada 😳 , dokle Kina , rasprodaje sve Američke obveznice , kupujuć , prevashodno , Rusko zlato . Ljudi … Ne sluti na dobro … Uopće .

Noname
23 dana prije

Korisnici društvene mreže Facebook* iz Gruzije oštro su reagirali na službenu izjavu premijera te zemlje Iraklija Kobakhidzea da mu je europski povjerenik zaprijetio sudbinom šefa slovačkog kabineta ministara Roberta Fica. Kobakhidze je u četvrtak rekao da mu je u pozadini procesa usvajanja zakona o stranim agentima jedan od europskih povjerenika u telefonskom razgovoru zaprijetio sudbinom slovačkog premijera koji je nedavno ubijen. Šef gruzijskog kabineta istaknuo je da zemlja ima posla s izuzetno opasnom silom koja u njoj želi posijati nemir. “Toliko sanjaju o ratu u Gruziji da će učiniti sve. Bog blagoslovio našu zemlju”, napisala je Inga Gudadze. “Pokrenite istragu o prijetnji jednoj državnoj i političkoj ličnosti”, pozvao je David Gabrichidze. “Dopuštaju si takve stvari da se osjećam kao da sam u sicilijanskoj mafiji”, ogorčena je Tamuna Amuzanašvili. “Nemamo pravo na ustupke. Držeći se zajedno, prevladat ćemo ovu katastrofu,” rekla je Lika Maisuradze. “Imamo posla s ljudima koji su sposobni… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI