Putin odbacuje Bidenovu tvrdnju o strogom kažnjavanju protivnika Kremlja, kaže da Black Lives Matter i nasilje na Capitolu pokazuju da SAD imaju svoje probleme

Vladimir-Putin
109 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin doveo je u pitanje savremeni američki moralni autoritet kada je riječ o ljudskim pravima. On je razgovarao sa novinarima nakon samita sa američkim kolegom Joem Bidenom u srijedu u Švajcarskoj.

Američki novinari su Putina pitali da li je njegova vlada sprovodila “obračun” protiv domaće opozicije i da li je Biden tražio od Kremlja da stane na kraj navodnim represijama. Odbacujući insinuacije, Putin je rekao da Washington nema stvarne osnove na koje bi se mogao žaliti.

„Amerika se nedavno suočila sa nekim od najtežih događaja u svojoj istoriji, nakon ubistva jednog Afroamerikanca i stvaranja čitavog pokreta Black Lives Matter“, istakao je on. „Neću ovo sada da komentarišem, samo želim da kažem da stvari koje smo vidjeli – pogromi, kršenje zakona i tako dalje – saosjećamo sa Amerikancima i američkim narodom, ali ne želimo da se ovo dogodi na našoj teritoriji“.

Dalje je rekao da je Rusija pomno pratila događaje ranije ove godine, kada su demonstranti nasilno upali u zgradu američkog Capitola u znak podrške bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu.

Uoči sastanka, Biden je rekao da će pokrenuti pitanje ljudskih prava i slučaj zatvorenog opozicionog političara Alekseja Navaljnog. „Sastajem se sa predsjednikom Putinom za nekoliko nedjelja u Ženevi, jasno stavljajući do znanja da nećemo stajati po strani i dozvoliti mu da zloupotrebi ta prava“, rekao je. „Vrijeme je da sve podsjetimo ko smo.“

Kao znak da će moskovska delegacija odbiti Bidenovo jednostrano predavanje, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da bi svaka rasprava o ljudskim pravima morala da se odnosi i na tretman izgrednika koji su upali u zgradu Capitola u januaru. „Događa se mnogo zaista zanimljivih stvari sa stanovišta prava opozicije i zaštite tih prava“, rekao je izaslanik.

Međutim, Putin je rekao da su razgovori u Švajcarskoj u cjelini imali „konstruktivni“ ton i da su se bavili saradnjom u arktičkom regionu i drugim međunarodnim pitanjima gdje bi dvije strane mogle da nađu zajednički jezik. Pohvalivši svog kolegu, ruski lider je rekao da je Biden „državnik“, rekavši da je „prekaljeni političar“ i da je pristupio raspravama na pozitivan način.

Međutim, na odvojenoj konferenciji za štampu nakon susreta, Bidena su pitali kako je mogao da izbjegne pokretanje pitanja ljudskih prava. Dodao je da, prema njegovom mišljenju, SAD imaju dugu istoriju rada na proširenju sloboda širom svijeta.

Putin je otkrio da će se ruski i američki ambasadori uskoro vratiti na svoja mjesta u glavnim gradovima država, nekoliko mjeseci nakon prekida diplomatskih kontakata najvišeg nivoa.

BidenPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
109 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Maki
2 godine prije

SAD su cionisticka kolonija. Biden je priznao da je cionista: https://youtu.be/xR_ilNVCb5w
I Putin bi vrlo dobro morao znati da su cionisti ti koji mogu kada hoce izazvati nered u bilo kojoj drzavi. Zasto se Putin pravi naivan?

zxv
2 godine prije

Biden rekao ovo…Putin rekao ono…nesto su morali reci u javnost. Trenutno nema dobar pisac analiza…., bio je jedan tu na logicno a otisao je u hajduke… citaocima podmecu nogu trollovi kao istrazuj, tako da se nemoze normalno diskutirati…dakle dobra analiza se mora traziti na drugim portalima….

2 godine prije

nasilje na capitol hill-u su organizirali pripadnici FBI.i to vise nije tajna iako ce se malo glasa cuti o tome..istrazivacki portal revolver je provalio pricu o osobama koje su prednjacile u organiziranju nereda i kako su zasticene a ljudi,neki cak i umirovljenicke dobi,koji su se samo nasli tamo,su jos uvijek u zatvoru.necu sve prepricavati,koga zanima neka posjeti taj portal.hvala.

Johnny Enigma
2 godine prije

Pitali ga za unutrasnje probleme u Rusiji, on im odgovorio pricom o unutrasnjim problemima u SAD…, u kontekstu “Ne zelimo Capitol Hill ovde…”
Obe pres konferencije, Boze sacuvaj…, zastita sopstvenih unutrasnjih stabilnosti pod izgovorom tzv. napora usmerenih ka globalnom pomirenju…
S tim sto je Putin (mada nerado i necesto) odgovarao i na pitanja (uglavnom zlurada) i inostranih agencija i novinara, a Bajden iste (novinare), prozivao sa papirica ne bi li mu postavili ista.
Predstava za javnost (sto domacu sto opstu) njih kao globalnih politickih figura i lidera, a sta su dogovorili iza kulisa, verujem ni da njima nije jasno.
Bolje da su Lavrov i Blinken drzali pres konferencije.

fnhdftzhjftzjuzujftz
2 godine prije

Koji ljevpro, koja gluma i čepri za mau djecu, zbljuv………………..

zxv
2 godine prije

Rusija ce i dalje kao do sada imati dobre odnose s Kinom, zato jer je to stup ruske politike biti bez ideologije.
Rusija se nada da ce Amerika shvatiti da joj Rusija nije neprijatelj i da ce popustiti udarci.
Europa zatajila potpuno, trci za dogadjaima.
Ukrajina jos jednom gubitas.

Tvrtko
2 godine prije

1000 novinara je trazilo da pristvuje sastanku Biden-Putin a mi na ovom portalu jos nemamo analizu a komentatori su paralizirani od trolova. Cemu pisati neki “pametni” post kad ce ti se baciti u noge troll kao Subaru ili Istrazuj, ili pod nekim drugim nikom jedan od ova dva?

2 godine prije zadnji put uredio Tvrtko
Tvrtko
2 godine prije

Da postoje plusevi i minusi onda bi se situacija okrenula protiv onih koji pisu nekvalitetne postove.

Stara kuka
2 godine prije

Ma da je taj Nosferatu pravi čovek drug i starešina ne bi on s Bidenom i njegovim kabalistima ništa raspravljao nego bi ih riješio najprije ovako:
comment image

A onda ovako:
comment image

Je’l tako kolega Istražuj?

2 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
onaj najve... Dalton
2 godine prije

U pozadini globalnih promjena veliki igrači na Zapadu sve jasnije shvaćaju, bilo im drago ili ne, da bez Rusije ne mogu riješiti ni jedan problem od strategijskog značaja. (Buraniju ionako niko ništa ne pita, a u Ukrajini se već danima tresu u strahu da Biden sa Putinom ne postigne neki dil oko Kine, a na na njihovu štetu.) Biden se sastao s Putinom, kojeg nije uspio uplašiti da će mu Kina oteti Sibir. A neće mu dat Aljasku da ga privuče sebi. Za desetak dana Putin ide u Kinu kod Xia. Amerikanci će budno paziti dal je dobio plavi ili bijeli lotusov cvijet… Bit će zajebancije ako je došao samo bacit koju partiju mahjonga. I britanski premijer Boris Johnson se već nekoliko puta pokušao bilateralno sastati s Putinom. Do sada neuspješno, jer iz Moskve stiže odbijenica dok London ne ispuni nekoliko važnih uvjeta. Moskva ne namjerava razgovarati s Londonom o… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
So baby talk to me
2 godine prije

Kako je lep

Mali Ivica
2 godine prije

Prema Ljudskim pravima, americki policajac te ubije na ulici, dok te ruski policajac uhapsi i onda u policijskoj stanici dobro namlati, eto narode birajte.
Kada u Americi narod protestira policaj ih upuca nekoliko i ostali se razbjeze, kada u Rusiji protestiraju policija pohapsi nekoliko tisuca pa u bajbukanu neke na kratko a neke na dugogodisnji smjestaj i hranu.

2 godine prije zadnji put uredio Mali Ivica
Ivva
2 godine prije

Putin must have thought: “What a waste of time! But let me just join in and play the game. I’ll be the winner anyway”

onaj najve... Dalton
2 godine prije

”…sastavljači dokumenta inzistiraju na poštivanju načela suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i mirnog rješavanja sporova, suprotstavljajući se bilo kakvom miješanju u unutarnja pitanja
 neovisnih država.”
Iz nove Atlantske povelje, koju su potpisali Joe Biden i Boris Johnson
P.S.
Mišljenja…

Kihot
2 godine prije

putinofili! slušajte! Biti putinofil nije isto što i rusofil. Evo recimo ja sam Batkofil. Pristao bi da stari Brko postane direktor planeta Zemlje. Zašto? Zato što je rekao bagra iz SZO mi je ponudila mito ako vas zatvorim kao ovce u tor. Neću, pijte rakije i jedite špek. Obrađujte polja.

A što je cionistički Rumpelštilskin napravio? korona mu je bila prilika života da postane vođa slobodnog i normalnog svijeta. Što je napravio? Tri put je došao puj puj puj i napravio špricu za Ruju goja.

Tako da odhebite sa idejama geopolitičkim. cijeli svijet je pod jednom te istom cionističkom čizmom. I Ruje i Kinezi i Ameri. Ne budite djeca mala zaigrana u Matrixu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI