Putin optužuje EU da je otirač za SAD

EU - SAD
21 komentar

Trenutni ekonomski problemi u EU i neprijateljski stav SAD prema Evropi direktna su posljedica slabosti koju pokazuju lideri Unije, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin. On je to rekao na sednici ruskog saveta za strateški razvoj i nacionalne projekte.

„Danas, glavni partner EU, SAD, vodi politiku koja direktno vodi ka deindustrijalizaciji Evrope. Čak se pokušavaju žaliti na to svom američkom gospodaru. Ponekad čak i sa ogorčenjem pitaju ‘Zašto nam to radite?’ Želim da pitam: ‘Šta ste očekivali?’ Šta se još dešava sa onima koji dozvoljavaju da im se brišu noge?” rekao je Putin.

Ranije ovog mjeseca, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen oglasila je alarm zbog ekonomske politike SAD-a, pozivajući EU da “preduzme akciju” ako želi da bude u stanju da se takmiči sa zelenom industrijom koju subvencionira američka vlada.

Von der Leyen je osudila porezne olakšice za potrošače koji kupuju američke proizvode, uvedene prema Zakonu o smanjenju inflacije (IRA), koji je potpisao predsjednik Joe Biden u augustu. Upozorila je da bi takve inicijative mogle “dovesti do nelojalne konkurencije, zatvoriti tržišta i tako fragmentirati kritične lance nabavke”.

Drugi najviši zvaničnici EU su u više navrata izražavali zabrinutost zbog predstojeće recesije i potencijalne višedecenijske deindustrijalizacije. Početkom oktobra, belgijski premijer Alexander De Croo rekao je da, osim ako Brisel nekako ne popravi situaciju s rastućim cijenama energije, “rizikuje masivnu deindustrijalizaciju evropskog kontinenta i dugoročne posljedice koje bi zapravo mogle biti veoma duboke”.

Ekonomska kriza u EU u velikoj mjeri proizilazi iz vlastitih akcija bloka, usmjerenog na Rusiju brojnim sankcijama zbog sukoba u Ukrajini, istaknuo je Putin.

„Šta je zapravo sama Evropa postigla uvođenjem ograničenja? Prije svega, došlo je do neviđenog, kako kažu ekonomisti, skoka inflacije u njihovoj vlastitoj kući, eurozoni. U novembru je iznosio 10% u eurozoni u cjelini, a neke zemlje pokazuju ekstremne brojke od više od 20%, čak i 25%”, rekao je Putin.

Istovremeno, kolektivni Zapad, za razliku od Rusije, nastavlja napore da prigrabi bilo kakve resurse za sebe, naveo je ruski predsjednik. „Za razliku od zapadnih zemalja, koje besramno povlače sve ćebad za sebe, Rusija pomaže najsiromašnijim državama u Africi, Aziji i drugim regionima, dostavljajući hranu i drugu robu“ , rekao je on.

eurusijaSADzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Ima nesto jos gore od otiraca – EU je tariguz za Bajdena i Kamilu. Prije 100 godina Evropa je bila uzor za amerikance, a sad sa njom brisu gornji dio nogu, a ne donji kao kaze Putin.

Promatrac
1 godina prije

Putin k’o Putin ne razlikuje EU od naroda unutar EU. Ako misli da će vlastrodršci natjerati narod u njegov i u rat Američkih elita, vara se.

1 godina prije

De croo,belgijski premijer..jedan od najuglednijih schwabovih ucenika,upozorava na nevolje koje planski uzrokuju on i ostatak EU bande!!oni doslovno govore koje su im namjere i kada krenu u realizaciju obavještavaju eutaniziranu javnost o posljedicama!!ovo je igrani film,ova stvarnost..hvala.

Vojni analitičar
1 godina prije

“…direktna su posljedica slabosti koju pokazuju lideri Unije…”
Problem je u tome što ne postoji tako nešto kao “lideri Unije”. Postoje samo hrpa od rođenja privilegiranih, bolno nesposobnih i korumpiranih spodoba koje je nepoznat netko instalirao na pozicije koje bi trebali zauzimati lideri.

Tupko Glupko
1 godina prije

Kakav je to naslov “Putin optužuje EU da je otirač za SAD”?
Napišite “Putin konstatira da je EU otirač za SAD” 😃

Max
1 godina prije

To i jesu i još gore.

goran
1 godina prije

putin zasad jedini govori onako kako u stvari i je,a europski lideri ili političari su sami sebi a i nama iskopali toliku rupu da sad više nema gore nego sve niže i niže,a kad bude počeo konačan obračun ljudi i država onda se spremite za sveopći pokolj

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI