Putin otkriva šta bi savjetovao mlađem sebi

Vladimir Putin
57 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je da nije trebao toliko vjerovati Washingtonu i njegovim saveznicima tokom svojih prvih predsjedničkih mandata, nazivajući to “naivnim.” Trebao je potpuno vjerovati ruskom narodu, rekao je na velikoj konferenciji za novinare u četvrtak.

Na pitanje novinara šta bi savjetovao mlađem sebi prije više od 20 godina, Putin je rekao da bi se prvo upozorio na „pretjeranu lakovjernost – termin koji je više puta koristio kada je opisivao kolektivni Zapad. Našim “takozvanim partnerima”u odnosima

Predsjednik je rekao da se „mora vjerovati u veliki ruski narod, jer je to uvjerenje osnova za uspjeh u obnovi Rusije… i razvoju.“

Putin je dao i pozitivnu ocenu svoje političke putanje od pre 20 godina, rekavši da bi generalno rekao svom mlađem sebi: „Na pravom ste putu, druže ,”citirajući popularni aforizam koji se obično pripisuje ruskom revolucionaru i prvom sovjetskom vođi Vladimiru Lenjinu.

Tokom prvih godina svog predsjedništva, Putin, koji je došao na vlast 2000. godine, pokušavao je da održi dobre odnose sa Zapadom. On je upozorio tadašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha na predstojeći teroristički napad nekoliko dana prije 11. septembra, prema knjizi bivšeg višeg analitičara CIA-e Georgea Beebeea iz 2019. godine.

Putin je takođe bio prvi lider koji je posle napada nazvao Busha i izrazio saučešće. Međutim, u narednim godinama Washington se jednostrano povukao iz Ugovora o antibalističkim raketama – velikog sporazuma o kontroli naoružanja koji je ograničavao sisteme korištene za presretanje nuklearnih projektila. Sporazum se smatrao načinom da se smanji pritisak za stvaranje više nuklearnog oružja kako bi se održalo obostrano odvraćanje. SAD su je napustile 2001. godine u potezu koji je Moskva smatrala velikim udarcem, ne samo po vlastitu sigurnost već i po sigurnost svijeta.

Od izlaska iz sporazuma, Washington je proširio svoje sisteme raketne odbrane na istočnu Evropu. Moskva je više puta upozoravala da bi rakete Tomahawk mogle biti korištene za napad na Rusiju ili njene saveznike.

Godine 2004. NATO se uvelike proširio na istok uključivanjem većine zemalja srednje i istočne Evrope koje su ranije bile strane Varšavskog pakta, kao i tri baltičke države koje su bile bivše sovjetske republike.

Moskva je više puta izjavljivala da napredovanje bloka prema svojim granicama vidi kao prijetnju. Također je više puta ukazivalo na činjenicu da su zapadni zvaničnici obećali posljednjem sovjetskom lideru, Mihailu Gorbačovu, da se blok koji predvode SAD neće širiti dalje na istok. Ta obećanja su naknadno prekršena, rekao je Putin u više navrata.

Ruski predsjednik je 2007. godine dospio na naslovnice sa svojim čuvenim govorom u Minhenu, gdje je najavio velike promjene ruske vanjske politike, nazivajući unipolarni svijet pod kontrolom Washingtona „neprihvatljivim“ i upozorenje da SAD i njihovi saveznici sve više zanemaruju međunarodno pravo.

NATOPutinrusijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
4 mjeseci prije

Da je bio lakoveran napravio bi ozbiljnije greške ali on je “grešio” samo tamo gde je morao!
Naravno, narodu ne može baš sve da kaže… jer “neprijatelj sluša” 😉

NGO c
4 mjeseci prije

Cetiri sata maraton pitanja i odvovori. Nek prova neki zapadnjak-gusar

nepoželjni
4 mjeseci prije

“On je upozorio tadašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha na predstojeći teroristički napad nekoliko dana prije 11. septembra” …

Nevjerovatno!
… a i grlice po Njujorku znaju da su taj “teroristički napad” izveli sami sebi eksplozivom – u režiji svojih tajnih službi ! …a to ne govori on (Putin) nego tamo neki CIA-in lažni analitičar koji u javnost daje ovu laž, kako bi lažna konstrukcija o “terorističkom napadu” dobila na “čvrstoći”

Ne smeta meni takva laž Amerikanaca – smeta mi šutnja Putina koji ovu laž nije demantirao (knjiga laži je izdana prije 4 godine kada je Putin već debelo znao da će morati voditi rat protiv NATO preko leđa Ukrajine), što znači da opet čini Amerikancima uslugu – ZAŠTO ? …zato jer rade za istoga Gazdu i ni jedni od njih ne smiju ni pr dnut ako bi to smetalo zajedničkom Gazdi (Meceni, Entitetu, Bogovima).i njegovim interesima i ciljevima…………

Уно
4 mjeseci prije

“… Prvi put sam čuo za sadašnjeg predsjednika Rusije Vladimira Putina tijekom službene posjete Izraelu u ožujku 1997. na poziv izraelskog ministarstva vanjskih poslova, zajedno s tadašnjim viceguvernerom kharkovske regije Leonidom Stasevskim posjetili smo Izrael u sklopu “programa gospodarske suradnje” između naših zemalja. Bili smo zauzeti programom u kojem je glavno mjesto dano brojnim sastancima s predstavnicima izraelske političke i ekonomske elite. Među njima je planirano sljedeće: sastanak s predsjednikom Udruge novih poduzetnika Izraela Radoškovičem. U to vrijeme, bivši emigrant iz Lenjingrada, Yitzhak Radoshkovich, već je imao solidnu težinu samo u vlastitoj zemlji, ali, prema glasinama, i u “hodnicima” Svjetske banke. Naš sastanak, tijekom kojeg smo razgovarali o pitanjima mogućih ulaganja u gospodarstvo regije Kharkov, bila je čisto službene prirode. Isto se ne može reći za drugi sastanak s Radoškovičem, s kojim smo bili u istom avionu na povratku u Ukrajinu. Tijekom leta iz Tel Aviva u Kijev razgovarali smo… Čitaj više »

To smo presutjeli
4 mjeseci prije

….. mora vjerovati u veliki ruski narod, jer je to uvjerenje osnova za uspjeh….

Narod koji podrzava rat I smrt vlastitih sinova….zbog. ” visih interesa”

Sretno im bilo!!!

Lucija, prva
4 mjeseci prije

Putin je dobio 2 milijuna pitanja i odgovarao na njih .
Jučer, čini mi se.

Bilo bi zanimljivo to čuti.

Max
4 mjeseci prije

Dobar savjet.

NALET
4 mjeseci prije

– većina ljudi koji nisu vjerovali u slučajnosti još su živi. To nije nikakva slučajnost.

pa…Provjeri/

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI