Putin poziva na proboj u AI i drugim visokotehnološkim područjima

Putin - AI
22 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na proboj ruske znanosti u području umjetne inteligencije i drugih visokotehnoloških područja.

“Brzina tehnoloških promjena u svijetu povećava se više puta. Moramo stvoriti vlastite tehnologije i standarde na područjima koja određuju budućnost. To prvenstveno uključuje umjetnu inteligenciju, genetiku, nove materijale, izvore energije, digitalne tehnologije. I uvjeren sam da smo ovdje u stanju postići isti proboj kao i u sferi obrane “, rekao je Putin u svom godišnjem obraćanju države naciji Saveznoj skupštini.

Putin je također napomenuo da će se za rješavanje složenih tehnoloških problema u Rusiji nastaviti razvoj istraživačke infrastrukture, uključujući strukture “megaznanosti”.

Uz to, dodao je predsjednik, poticaj treba održavati, zahvaljujući čemu će domaća znanost imati nove kadrove. “Sposobnost rada pomoću jedinstvene opreme, za obavljanje najambicioznijih zadataka poticaj je mladima za ulazak u znanstveno područje. To se već događa; procjenjuje se da će do sredine ovog desetljeća svaki drugi znanstvenik u Rusiji biti ispod 40 godina “, rekao je Putin.

Ruska znanostumjetna inteligencija
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
4 godine prije

“…procjenjuje se da će do sredine ovog desetljeća svaki drugi znanstvenik u Rusiji biti ispod 40 godina “, rekao je Putin.”
Ako to stvarno drži napravili ste veliku stvar.

Komentator
4 godine prije

Tovariš Putin, to se ne radi tako, da javno pozoveš Ruse na proboj i probijanje AI. Mogao bi te narod pogrešno razumjeti i svi bi donijeli krampove i pajsere i počeli probijati asfalt na Cvenom trgu, da pronađu AI. To se radi drugačije, tiho, ulaganjem velikih sredstava kapitala u tu granu nauke a može se nešto i pokrasti hakiranjem zapadnih dostignuća , jer to inako nije grijeh ukrasti to od njih. Proleteri svih zemalja opametite se!!

FranjoTahi
4 godine prije

Kinezi su vec preuzeli primat u AI, prvenstveno zbog ogromne kolicine dostupne date koju posjeduju, ali i konstantnih ulaganja,i to ce dodatno zacementirati njihovu poziciju kao novih/starih svjetskih gospodara. Rusi su tradicionalno dobri u computer science medjutim morati ce opako odrijesiti kesu ukoliko zelie najbolje strucnjake, Kina je lani pokupila/pokupovala gotovo kompletni Michigane Inst of Tech. AI istrazivacki kadar, o cijeni se nije puno pregovaralo.

Pantsir S1
4 godine prije

Političarima nije mesto u kompanijama kao sto su Rostec i Roscosmos, itd…a oni su na vodećim pozicijama…

PeroTunguz
4 godine prije

Culi ste za onog ruskog matematicara Perelmana. On je rijesio zadatak star 100 godina. I mene je zainteresovao kao licnost, zato sto je odbio nagradu od milion dolara. Na jednom mjestu njegov prijatelj kaze za njega: “Mnogo je dobar, ali svaki put kad ga sretnem, ugnjavi me teorijom kako su automobili nepotrebni.” To mi je u pocetku izgledalo bizarno, medjutim …
Kasnije sam procitao kako su kinezi napravili grad od 200000 ljudi i dizajniran je tako da su automobili nepotrebni. Analizama je utvrdjeno da se kolicina smeca smanjila za 70%. Zamislite takav grad! Umjesto da imas automobil, mogao bi da imas jedno dijete vise. Djeca bi mogla u skolu da idu samostalno vec u prvom razredu.
Bilo bi manje posla, jer se sad ne proizvode auta. Pa sta?? Radili bi manje vremena, ali bi se bavili korisnijim stvarima: obrazovali se, citali knjige, isli na koncerte, jednostavno bili bi zadovoljniji.

Max
4 godine prije

Toćno. Takav vvnapredak je nužan ali prvo zadovoljiti potrebe Ruskog pučanstva za elektronikom i drugim potrepštinama i smanijiiti ovisnost o stranim proizvođačima… Znam što govorim iz zemlje sam koja je uništila vlastitu proizvodnju i sad uvozi gotovo sve

nepoželjni
4 godine prije

Eto ga ! …ne znam da li se sjećate mojih komentara kada se pisalo o intenzivnoj kupovini i gomilanju zlata u Rusiji (također u Kini i Indiji) ? Tada sam više puta napisao da će se vrlo brzo u tim zemljama pojaviti nove tehnologije i intenzivirati svemirska istraživanja. a većina “ekonomista” je tu docirala o zlatu kao stabilizatoru valute i monetarnoj sigurnosti u nekoj budućoj ekonomskoj krizi… itd… Nije se to zlato nabavljalo da bi se sa njime igralo na burzama, ili da bi ležalo u nekakvim bunkerima u nedogled! Ne, tim zlatom je kod “Bogova” već plaćeno sve to što Putin “želi od svoje znanosti”, ili recimo ovako – Bogovi prepustili Rusima (i ostalim velikim zlatoposjednicima) licence, na tehnologije koje njima više ni ne trebaju a ljudima će dobro doći da smanje potrebu za ljudskim robljem i da se još malo približe Bogovima… Potpuno razumijem Putinovu želju i cilj… Čitaj više »

T. T.
4 godine prije

Početkom 2000-tih godina ovog stoljeća tim ruskih znanstvenika na čelu s profesorom Viktorom Ivanovichem Solovyevim radio je na razvoju pametnog sustava za dijagnostiku poremećaja unutar poslovnih procesa poduzeća temeljenog na AI razvijenoj unutar Naučno Istraživačkog centra Aswl u Moskvi. Od mnogih tadašnjih poduzeća s kojima su znanstvenici s moskovskog Instituta surađivali, posebno se isticao Magnitogorski kombinat za preradu željezne rude i čelika (najveće takvo postrojenje na svijetu!) za kojeg je bila razvijana ERP verzija programa bazirana na patentiranoj tehnologiji ruskih znanstvenika. Usred 2 faze implementacije programa, dolazi do prestanka financiranja cjelokupnog projekta, prof. Solovyevu i njegovom timu zabranjen je ulaz u Magnitogorsk, a sva tehnologija kao i informatički dio poslovanja kombinata pada u ruke njemačkog SAP-a (čitaj IBM). Ta kompanija danas ima tržišnu vrijednost od cca 52 milijarde eura, drži 50% ERP tržišta u RF i na dlanu ima uvid i detaljne informacije o stanju, novčanim tokovima i svim bitnim… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI