Putin predviđa budućnost Afrike

Putin
35 komentara

Moskva je “odlučna da nastavi graditi strateško partnerstvo” sa afričkim državama, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, izrazivši uvjerenje da će taj kontinent postati jedan od lidera multipolarnog svijeta u nastajanju.

Predsjednik je to iznio na Međunarodnoj parlamentarnoj konferenciji “Rusija – Afrika u multipolarnom svijetu”, koja je počela u ponedjeljak u Moskvi i okupila predstavnike oko 40 zemalja. Konferencija je održana uoči drugog samita Rusije i Afrike, koji bi trebalo da se održi u Sankt Peterburgu u julu.

“Afričke nacije kontinuirano povećavaju svoju težinu i ulogu u međunarodnim poslovima i sve sigurnije se potvrđuju u politici i ekonomiji. Uvjereni smo da će Afrika postati jedan od lidera u novom multipolarnom svjetskom poretku koji nastaje – postoje svi objektivni preduslovi za to”, rekao je Putin.

Rusija i afričke nacije zajedno se bore protiv “neokolonijalne ideologije” koju nameću određene sile u svijetu, nastavio je Putin. “Mnoge države Azije, Bliskog istoka i Južne Amerike stoje na sličnim pozicijama i zajedno činimo svjetsku većinu”, dodao je.

Moskva je posvećena nastavku izgradnje “strateškog partnerstva” sa Afrikom, dok više ruskih državnih i privatnih kompanija već aktivno ulaže u kontinent, naglasio je Putin.

“Spremni smo da zajednički oblikujemo globalnu agendu, radimo zajedno na jačanju pravednih i ravnopravnih međudržavnih odnosa i poboljšamo mehanizme za obostrano korisnu ekonomsku saradnju”, rekao je on, opisujući afričke nacije kao “prijatelje Rusije u punom smislu ove riječi”.

afrikamultipolarni svijetPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
1 godina prije

Određene sile..?…s “imenima” na sunce.
Ili su “diplomatske rukavice” u pitanju, ili smo, već poslovično, opet nayebali. 😁

Tupko Glupko
1 godina prije

Zemlje članice BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) čine 40% svjetske populacije.

Međutim, želju za ulazak u BRICS pokazali su i Alžir, Argentina, Bangladeš, Indonezija, Iran, Egipat, Meksiko, Nigerija, Pakistan, Sudan, Sirija, Turska, UAE, Venecuela i Zimbabve.

Ulaskom ovih država u BRICS, države članice činile bi skoro 60% svjetske populacije.
Kao što vidimo, mnoge su afričke, i Rusija na tome i radi sa ovakvim samitima.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Pametno … Afrika sama je poput TRI – CJELE Russia – objedinjeno ! Nijesu oni uopće siroti – već OROBLJENI ! No – sad je i tomu kraj došao i vrijeme je za poć naprijed .. Bravo Putin ekipo 😉🍸

Ivan
1 godina prije

Vrijeme je da se Afrika izvuce iz kolonijalne bijede trulog zapada. Zato bravo Putine samo deri zapadnu stoku i ne daj im vise prismrditi na taj kontinent..

tihobl
1 godina prije

Slucajno je i Si dosao za vrijeme africkog samita. Spontana slucajnost.

tihobl
1 godina prije

Vecernji izvjestaj je na temi o plinu. Idemo dalje:

Експлозија у Џанкоју на Криму уништила је руске крстареће ракете „Калибар” док су биле транспортоване железницом – Главна обавештајна управа Министарства одбране Украјине

„Зашто је ово глупост?

Сви знају каква се печурка диже након удара једне ракете „Калибар“ када погоди мету. Можете ли замислити да су транспортовали 5-10 комада, какав је требао бити „ватромет“. Сваки војник ће вам рећи да када ракете ударе у складиште муниције, онда се стуб дима и фрагментација може посматрати довољно времена. Мештани би сигурно снимили овај ватромет. У Русији не постоји забрана објављивања видео записа и фотографија, а нико није снимио „ватромет“.

Главна обавештајна управа Министарства одбране Украјине као и обично, ноћу храни Украјинце „бајкама.“

Украјински извор

Krhotinama britanskih dronova ostecene su kuce i zapalio se krov seoske prodavnice. Jedna osoba je poginula. Na snimcima se vidi sta se sinoc desavalo.

tihobl
1 godina prije

Лукашенко је рекао да су специјалне службе Белорусије заплениле арсенал оружја и експлозива намењених терористичким нападима у земљи.

tihobl
1 godina prije

Артјомовски правац (ситуација ујутру 21. марта)

Ситуација код Бахмута, где су јединице Вагнера кренуле у одлучујући јуриш на град, брзо се захуктава.

Очигледно је да руководству Русије не би сметало да добије вест о победи док је председник Си у Москви како би ојачао своје позиције, али управо из истог разлога Кијев то не може да дозволи.

Због тога је јуче дошло до јуриша на град и наше јединице су успеле да напредују у његовим јужним и северним деловима (али не критично за одбрану Оружаних снага Украјине).

Ипак, ситуација за непријатеља је очигледно страшна, па је зато јутрос непријатељ почео убрзано да пребацује резерве из Часов Јара како би ублажио „патње гарнизона“.

Данас ће бити вероватно жесток дан.

Извор: Јуриј Подољака

tihobl
1 godina prije

Авдејевски правац. Ситуација ујутру 21. марта

Јучерашњи извештаји о наводном заузимања Степовоа од стране Руса су испред догађаја. До сада су, према сазнањима којима располажем, руске јединице прешле пругу и приближиле се периферији овог насеља. Ипак, то је изазвало озбиљну оперативну кризу за непријатеља, и он је био приморан да убаци резерве у битку.

Међутим, баш им је тешко. Штавише, истовремено су јуче (и данас) јединице 1. армијског корпуса Оружаних снага РФ такође почеле јуриш на положаје Оружаних снага Украјине западно од Авдејевке према Северном и Ласточкину, што је много опасније за непријатеља него пробој северно од Авдејевке, пошто пролази кроз Ласточкино „Авдијевски пут живота Оружаних снага Украјине“, губитак потпуне контроле овог дела убацује украјински гарнизон у велике проблеме.

Генерално, данас овде неће бити ништа мање жестоко него јуче (као и у рејону Артјомовска).

Извор: Јуриј Подољака

tihobl
1 godina prije

,,Сирски је известио Зеленског о ризицима покретања контраофанзиве код Бахмута, због предстојећих киша. Оружане снаге Украјине ће имати 3-4 дана за целу операцију ако штаб донесе одлуку.”

Украјински извор

tihobl
1 godina prije

Evo zasto je mobilizacija u Hrvatskoj:

Према речима америчког листа Политико НАТО има намеру да у наредних неколико месеци изгради практично фронт на својим источним границама. У команди алијансе се разрађује план да све земље чланице ове организације максимално одговорно приђу реализацији овог плана и значајан део својих оружаних снага, укључујући и техничка средства, припреми за хитну дислокацију.У НАТО ово правдају спречавањем ширења сукоба ван територије Украјине.
У првом ешалону, који би бројао око 100 хиљада војника, попуњавале би земље са простора источне Европе, док би резервни контингент од 70-80 хиљада војника био образован на тлу Немачке и спреман да у најкраћем року затвори најосетљивије оперативно-стартегијске правце.

tihobl
1 godina prije

Зеленски лако може да критикује Мађарску и Немачку због веза са Русијом, али не жели да наљути кинеског лидера Си Ђинпинга таквим изјавама, пише Политико.

Лист напомиње да Кијев има добре разлоге да не критикује Кину – да би је задржао „у игри” као инвеститора, трговинског партнера и потенцијалног посредника.

tihobl
1 godina prije

Финска државна енергетска компанија Гасум намерава да настави да купује руски гас у наредним годинама, упркос санкцијама. Ово је у понедељак саопштила ТВ и радио компанија Иле.

Према њеним речима, финска компанија је везана дугорочним уговором са Гаспром експортом. Уговор је закључен 2022. године и важи до 2031. године. „Уговор ће остати на снази још много година“, рекао је Гасум. Према подацима финске царине, Гасум је 2022. године купио природни гас из Русије у износу од око 175 милиона евра, а од 2019. компанија је увезла гориво из Русије за више од 730 милиона евра.

Финска је 2022. године, уместо гаса из цевовода, почела да купује ЛНГ од фабрике у власништву Новатека (руска компанија).

nepoželjni
1 godina prije

“Spremni smo da zajednički oblikujemo globalnu agendu,…”

Kako može “zajedničko oblikovanje” biti multipolarno ?? ( riječ pol ili polarizacija označava suprotnost i suprotno stajalište)

…a gdje je sada onaj lik zemohudi koji je jučer meni napisao da govorim “nebuloze” kada sam rekao da će upravljanje Afrikom biti podijeljeno između sila koje su i do sada tamo imale političko-ekonomski interes.

Ico
1 godina prije

Vidim da je Putin “napunio gaće” pred NATO-m

Max
1 godina prije

Afrika se mora riješiti stranih kolonizatora i domačih lopova.

nessy
1 godina prije

Afrika je postala kinesko leno, daju im ogromne, beskamatne, kredite za gradnju infrastrukture. Grade skole, bolnice, ceste, elektro-mrezu, vodovode. Zapadnjaci su se potrudili izgraditi jedino mrezu korumpiranih elita, preko koje pljackaju kontinent, oduvijek. Za razliku od zapadnjaka, kinezi su rado vidjeni, jer nisu bahati i arogantni, i donose napredak. Zapad, pogotovo francuzi su navikli na postkolonijalizam, tj., sirovine za skoro nista, i funkcioniraju podupiruci koruptivne elite koje im to omogucavaju. Jednom kad se Afrika rjesi korupcije, mogu postati bitan faktor na svijetu, osnivajuci (Gadafijev san), africku zajednicu naroda, mozda i zajednicku valutu.

abc
1 godina prije

Rusija i Kina stvaraju jaku Afričku Uniju. To če biti njihov jak gospodarski trg i jak saveznik protiv zapada. Afrikanci nisu i neče nikad zaboraviti zapadni pljačkaški fašizam i rasizam, koji jim je vjekovima pravio ogromnu štetu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI