Putin razgovara o situaciji u Avganistanu sa predsjednicima Irana i Tadžikistana

Vladimir Putin
7 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsjednicima Irana i Tadžikistana. Lideri su razgovarali o najnovijim dešavanjima u Avganistanu, koji je pripao talibanima u trenutku opsežnog preuzimanja vlasti.

Situacija u Avganistanu bila je „glavni fokus“ ​​razgovora između Putina i iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, navodi se u saopštenju Kremlja u srijedu nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika. I Rusija i Iran izrazili su spremnost da doprinesu miru i stabilnosti u Avganistanu, dodaje se u saopštenju.

Putin je čestitao Raisiju, koji je nedavno pobijedio na predsjedničkim izborima u Iranu, na uspjehu. Njih dvojica su takođe razgovarali o nekim velikim bilateralnim poslovnim projektima i borbi protiv Covid-19.

Razgovor ruskog predsjednika sa liderom Tadžikistana Emomalijem Rahmonom takođe je u velikoj meri bio usredsređen na razvoj događaja u Avganistanu nakon zauzimanja od strane talibana. Dvojica lidera rekli su da je važno usredsrediti se na pružanje bezbjednosti civilima i održavanje stabilnosti u regionu. Dvojica lidera složili su se da bi relevantne agencije obje zemlje trebalo da održavaju redovne kontakte kako se situacija bude razvijala.

Postojala je zabrinutost da bi rastući sukob u Avganistanu mogao destabilizovati širi region. Prošle nedelje su oružane snage Tadžikistana, Uzbekistana i Rusije održale masovne vježbe na granici bivših sovjetskih republika sa Avganistanom, dok su vježbale gađanje neprijateljskih boraca i obezbjeđivanje granice.

Brzo zauzimanje Kabula od strane talibana takođe je izazvalo egzodus visokih zvaničnika vlade i stranog diplomatskog osoblja tokom vikenda. U isto vrijeme, stotine avganistanskih vojnih lica pokušalo je da pređe u Uzbekistan u desetinama aviona i helikoptera koje su prisilno prizemile uzbekistanske snage.

Svrgnuti predsjednik Afganistana, Ašraf Gani, bio je među onima koji su pobjegli iz zemlje. Prema ruskoj ambasadi u Kabulu, stigao je na aerodrom sa hrpom novca i dragocjenosti.

Na kraju, vođa u izgnanstvu, čije se boravište nekoliko dana nije znalo, pojavio se u srijedu u UAE, gdje su ga primili iz “humanitarnih razloga”.

Avganistanska ambasada u Tadžikistanu zatražila je od Interpola da uhapsi Ganija, optužujući ga za “krađu” avganistanske blagajne. Međutim, u svom prvom javnom govoru poslije bjekstva iz zemlje, svrgnuti bivši lider je tvrdio da nije poneo novac sa sobom.

AvganistaniranPutinTadžikistanTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Prle
2 godine prije

U prevodu znaci da su te dvije zemlje sljedeca meta ezotericnih magova.

Herc
2 godine prije

Sve je pod kontrolom, ako hoće u inozemstvo imaju bratske države u komšiluku,što dalje smrdljive g uzice od Evrope i Amerike.

Mucke
2 godine prije

Moze li iti jedan izbjeglica doci do EU a da ne prodje kroz Iran i Tadzikistan ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI